Το φαινόμενο της ανεργίας, ως παράγοντας ανατροπής της κοινωνικής ισορροπίας αλλά και της προσωπικής ψυχικής υγείας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Γράφει η Παπακυριακού Μαρία – Ψυχολόγος
Msc Σπουδές στην Αναπηρία

Κάθε μέρα γινόμαστε αυτήκοοι μάρτυρες της αύξησης του ποσοστού της ανεργίας στον τόπο μας. Η πολιτική και κοινωνική κατάσταση έχει ανατραπεί εντυπωσιακά προκαλώντας, γενικότερα, στον πληθυσμό δικαιολογημένη ανησυχία, ανασφάλεια και φόβο. Η ανεργία ως φαινόμενο είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του καπιταλιστικού συστήματος, και δεν είναι πρωτόγνωρο για την ελληνική κοινωνία.

Η δημιουργία βιομηχανικών μονάδων και η πρόσληψη εργατικού δυναμικού σ’ αυτές, κάτω από προϋποθέσεις σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων, αναμφίβολα συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ζωή ενός τόπου. Η όποια ανατροπή του status quo όμως, έχει ως αποτέλεσμα την όξυνση των υπαρξιακών προβλημάτων. Η απώλεια της εργασίας σε πρώτο επίπεδο και η παρατεταμένη αδυναμία ανεύρεσης κάποιας άλλης, οδηγούν τους εργαζόμενους τις περισσότερες φορές σε εσωστρεφείς ή σε βίαιες ακραίες συμπεριφορές.

Η επαναστατική συμπεριφορά ίσως να δημιουργεί αξιόλογες προϋποθέσεις για μελλοντικά πολιτικά και κοινωνικά σπουδαία ζητήματα. Η εσωστρεφής όμως στάση του άνεργου κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη για την προσωπική του υγεία κι αυτό είναι το ζητούμενο του άρθρου.

Ο άνεργος δεν είναι ένα άτομο που έχει χάσει μόνο τη δουλειά του. Είναι ένα άτομο που έχει χάσει την ταυτότητά του, που δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί το χρόνο, την οικογένειά του, τον εαυτό του. Η αυτοεκτίμηση, ο αυτοσεβασμός, η αξιοπρέπεια συνθλίβονται κάτω από το άγχος της υπαρξιακής – εργασιακής οντότητας.

Την ψυχολογική του δοκιμασία, περιληπτικά, θα την περιγράφαμε ως εξής:

Το αρχικό στάδιο είναι η κοινοποίηση της απόλυσης, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις αναμενόμενη, σίγουρα όμως η αίσθηση της αιφνίδιας είδησης γίνεται αδιανόητη σε βαθμό σοκ.

Το δεύτερο στάδιο είναι η άρνηση της αποδοχής του γεγονότος και η εμφάνιση του αισθήματος της αισιοδοξίας για μελλοντική πιθανή ανεύρεση εργασίας.

Το τρίτο στάδιο (μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες επίμονης αναζήτησης εργασίας) είναι τα συμπτώματα άγχους, απαισιοδοξίας, συγκρουσιακής και παραβατικής συμπεριφοράς, σεξουαλικής δυσλειτουργίας και πολλές φορές κατάθλιψης.

Η απάντηση βρίσκεται στην προετοιμασία κάθε εργαζόμενου για το ενδεχόμενο της ανεργίας. Ο οικογενειακός προγραμματισμός πρέπει πάντοτε να εμπεριέχει και το στοιχείο της πιθανής εργασιακής ανατροπής. Ένα μικρό ποσό του μισθού πάντοτε πρέπει να αποταμιεύεται για την πιθανή αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης, ακόμα κι αν δεν το πιστεύουμε ότι κατά τη διάρκεια του εργασιακού μας βίου θα συμβεί. Οι άριστες οικογενειακές σχέσεις ενδυναμώνουν την αυτοπεποίθηση του άνεργου.

Οι εξαιρετικές φιλικές σχέσεις βοηθούν στην όποια μελλοντική έμπρακτη υποστήριξη, επίσης απομακρύνουν το άτομο από τις βασανιστικές και αγωνιώδεις σκέψεις. Η φιλική ομάδα είναι εκείνη που θα δώσει διαφορετικούς προσανατολισμούς και πιθανές λύσεις. Η επιστροφή στις πατρογονικές εστίες δεν είναι η καταστροφή του κόσμου. Ο περιορισμός ακόμα και ο μηδενισμός της καταχρηστικής καταναλωτικής συμπεριφοράς κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Η επιστροφή στη φύση με γεωγραφικά σημεία αναφοράς επιτρέπουν τον αποπροσανατολισμό από τις παγιωμένες ανησυχίες επιτρέποντας την προ σωρινή ευεξία.

Το διάβασμα γεμίζει τις κενές ώρες, προβληματίζει, καλλιεργεί, κι επιτρέπει στο άτομο να αναλύει τα πολιτικά ή συνδικαλιστικά ή εργασιακά δεδομένα με ερευνητική σκέψη. Το να γνωρίζει κανείς το πώς και το γιατί συμβαίνουν τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα στη ζωή μας είναι η πεμπτουσία της ζωής κι
είναι σίγουρα ένα πολύτιμο όπλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η τάση φυγής δεν είναι ποτέ λύση. Ίσως η μετανάστευση να είναι η λογική πορεία των πραγμάτων. Όπου γη όμως και πατρίς. Οι αποστάσεις έχουν σμικρυνθεί σε μεγάλο βαθμό, το σήμερα δεν είναι το ίδιο με τη δεκαετία του 30 ή του 50. Επιβάλλεται να προσαρμόζουμε τη ζωή μας στα νέα δεδομένα. Η εσωστρέφεια οδηγεί στην κατάθλιψη κι από κει στην εξάρτηση και στην αυτοκαταστροφική στάση.

Μη διστάζετε να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό ψυχίατρο ή ψυχοθεραπευτή ή ψυχολόγο για να κουβεντιάσετε αυτό που σας απασχολεί.

Το πιο πολύτιμο πράγμα στη ζωή σας είναι ο ίδιος σας ο εαυτός. Γυρίστε τη μηχανή του χρόνου πίσω κι ανατρέξτε σε στιγμές της ιστορίας μας, της δικής μας ιστορίας, κι εκεί θα βρείτε την απάντηση.

Το γνωστό πολιτικό σύνθημα «ενότητα κι αγώνας» για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας είναι το μέσο για την προσωπική μας λύτρωση και διέξοδο.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.