Το χαρτί απορίας και τα καρύδια

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Δεν είμαστε και λίγοι όσοι φάγαμε ψωμάκι στα ιδρύματα της πάλαι ποτέ Βασιλικής Πρόνοιας. Αλλά για να μην ανησυχείτε και για να μη λέτε διάφορα ανυπόστατα, δεν αποτελούμε κανένα “κλειστό σύστημα” ή “παρακύκλωμα”. Μια χαρά είμαστε και ούτε αγνώμονες είμαστε. Βέβαια τα χρήματα που ξόδεψαν για μας δεν τα έβγαζε από την τσέπη της η Βασίλισσα Φρειδερίκη. Ήταν χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου (άρα του Ελληνικού λαού) που εδίδοντο στη Βασιλική Πρόνοια για τις ανάγκες των πολλαπλών δράσεων της.

Το ύψος της Βασιλικής χορηγίας είχε αποτελέσει αιτία τριβών των Ανακτόρων με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τριβές που πήραν και τον βαθμό της σύγκρουσης. Η συνάντηση των δυο ισχυρών προσωπικοτήτων, της Φρειδερίκης και του Κωνσταντίνου Καραμανλή και δεδομένης της φιλοδοξίας της Βασίλισσας να κουμαντάρει σχεδόν τα πάντα, δεν άφηνε περιθώριο ομαλής συνύπαρξης.

Συνομιλώντας με τον πατέρα μου τρεις εβδομάδες πριν από τη μεγάλη οριστική δική του ΕΞΟΔΟ (24-01-2011), πληροφορήθηκα ότι το 1964 (Οκτώβριος ή Νοέμβριος), ζητήθηκε από τη διοίκηση του οικοτροφείου πιστοποιητικό απορίας για την αφεντιά μου, που ήταν ήδη στο οικοτροφείο, από τέλος Αυγούστου του ίδιου έτους.

Τότε σε κάθε χωριό υπήρχε “πρωτοβάθμια επιτροπή καθορισμού απόρων”. Για τον Τροπαιούχο στην Επιτροπή συμμετείχαν οι: 1) Ο Πρόεδρος της κοινότητα, Παπαφωτίου Σταύρος, 2) Ο παπάς της κοινότητας Αβραμίδης Βλαδίμηρος (τον λέγαμε παπά-Βλαδίμηρο), ψηλός γεροδεμένος άντρας, 3) Ο δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Σάββας Κεσίδης από την Κολχική, 4) και ένας Φλωρινιώτης Καυκάσιος ο οποίος έμενε στα “Καυκάσικα” της Πόλης, το όνομα του οποίου δεν θυμόταν ο πατέρας μου.

Ήταν ο μόνος που δεν υπέγραψε το πιστοποιητικό απορίας ενώ τα άλλα μέλη της Επιτροπής υπέγραψαν χωρίς καμία επιφύλαξη και είμαι σίγουρος, με ευχαρίστηση. Ο πατέρας μου στεναχωρήθηκε και φοβήθηκε μήπως η μη χορήγηση του πιστοποιητικού γινόταν αιτία της διαγραφής μου από το οικοτροφείο και αυτό θα τους επιβάρυνε οικονομικά, αν θα συνέχιζα στη Β’ Γυμνασίου Αρρένων Φλωρίνης. Έβοσκα τα πρόβατα στις πλαγιές της Λέσκας και της Τσούκας.. (αυτό σίγουρα του κόστιζε ελάχιστα).

Εκείνη την ημέρα, για καλή μας τύχη, πέρασε από το σπίτι η δασκάλα μου στο Δημοτικό (αγαπημένη), η Σημαντήρα Ελένη, μια ψηλή νταρντάνα γυναίκα, η οποία συμπαθούσε ιδιαιτέρως τη σλαβόφωνη οικογένεια μας. Ο πατέρας μου είπε το πρόβλημα τους και η κα. Σημαντήρα του πρότεινε: “κ. Γιάννη, βάλε έναν τουρβά από εκείνα τα καλά καρύδια και πήγαινε να τον βρεις”. Ευκολόσπαστα, ευμεγέθη καρύδια μπήκαν στον τορβά (τόρμπατα), ρώτησαν και έμαθαν που μένει ο “Καυκάσιος” κύριος “όχι” και ο φοβισμένος (μια ζωή) Βάνες δοκίμασε την αποτελεσματικότητα του ρουσφετιού.

Δε ρώτησα αν τον παρακάλεσε ή απλώς ζήτησε την υπογραφή του. Το καρυδέλαιο απεδείχθη αποτελεσματικό και η υπογραφή έπεσε φαρδιά πλατιά. Τώρα, χρόνια μετά, πρέπει να πω ένα ευχαριστώ στους αμέσως υπογράφοντες αλλά και σε αυτόν που ενέδωσε με την παρέμβαση των καρυδιών. Και οι δυο συμπεριφορές δείχνουν και διδάσκουν.

ΥΓ1: Τσούκα και Λέσκα είναι δυο βουναλάκια στον Τροπαιούχο.

ΥΓ2: Όπου υπάρχει η λέξη “οικοτροφείο” στο παραπάνω κείμενο, πρόκειται για το Ίδρυμα Γυμνασιοπαίδων “Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΑΥΛΟΣ” στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, όπου φιλοξενήθηκα από Αύγουστο του 1964 μέχρι Ιούνιο του 1969.

Θανάσης Γερμανίδης

Θανάσης Γερμανίδης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 950 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.