“Το όπλο των πολιτικών είναι η λήθη των λαών” – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

«…οι ελληνικές κυβερνήσεις της περιόδου 2004-2009 παραποιούσαν τα οικονομικά στοιχεία που έστελναν στις Βρυξέλλες και η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία και στην αγκαλιά της τρόικας. Η συνέχεια είναι γνωστή και έχει στοιχεία ιλαροτραγωδίας…»

Αν και η παραπάνω είδηση είναι παλιά και είναι γνωστή λίγο πολύ στους περισσότερους, φρόντισε να την επαναφέρει στην επικαιρότητα ο πλέον αρμόδιος παράγοντας: Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Γιούνκερ!

Ο οποίος μάλιστα, μεταξύ μας, δεν είναι ούτε σοσιαλιστής, ούτε αριστερός. Στο (δεξιό) Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανήκει ο άνθρωπος… Αυτός το είπε, αλλά εμείς γνωρίζουμε -ή μάλλον οφείλουμε να θυμόμαστε- ποιες κυβερνήσεις ευθύνονται για την παραποίηση των στοιχείων.

Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε πολύ. Η εξής μία: Η Ν.Δ., με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και Υπουργούς Οικονομικών τον Γιώργο Αλογοσκούφη και τον Γιάννη Παπαθανασίου.

Πότε; Πριν από δέκα χρόνια. Ας κάνουμε τώρα ένα άλμα δέκα ετών και ας έρθουμε στο σήμερα. Η ΝΔ, δηλαδή το κόμμα αυτό που οδήγησε στη χρεοκοπία του 2009, θριάμβευσε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 και ετοιμάζεται να κάνει τη μεγάλη επιστροφή.

Ουσιαστικά είναι ξανά προ των πυλών της εξουσίας, εκτός αν στις 7 Ιουλίου συμβεί κάποια πολύ μεγάλη έκπληξη. Η πραγματικότητα αυτή αποδεικνύει πόσο σοβαρά λάθη έκαναν τα αντίπαλα κόμματα.

Επιβεβαιώνει όμως κάτι άλλο, ακόμα πιο τραγικό: ότι οι ψηφοφόροι είτε έχουν παντελή άγνοια είτε ξεχνούν πολύ εύκολα. Και, εντάξει, οι ψηφοφόροι αυτοί είναι, δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε. Όμως εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε τι λάθη έκαναν οι αντίπαλοι της ΝΔ και κατάφεραν να την εξαγνίσουν τόσο ώστε να την ξαναεμπιστευτεί ο λαός.

Το 2009, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου, που διαδέχθηκε την κυβέρνηση Καραμανλή, φορτώθηκε, μόνη εκείνη, όλο το βάρος της χρεοκοπίας. Είχε βλέπετε τις αυταπάτες ότι θα κατάφερνε σύντομα να εξέλθει από τον εφιάλτη του Μνημονίου.

Δεν συνειδητοποίησε τι θα σήμαινε εκείνο το βάρος που σήκωσε στις πλάτες της. Η ΝΔ έμεινε έξω από τις ευθύνες και άρχισε να πετροβολεί. Ο νέος αρχηγός της, Αντώνης Σαμαράς, παρίστανε τον αντιμνημονιακό.

Πόσο άντεξε η κυβέρνηση Παπανδρέου; Άντεξε μόλις 21 μήνες! Όμως αυτό ήταν και η αρχή του τέλους. Το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα, άρχισε να παίρνει την κατηφόρα.

Μετά το διάλειμμα της κυβέρνησης Παπαδήμου ανέλαβε να διαχειριστεί τη χρεοκοπία η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Το ΠΑΣΟΚ, εν τω μεταξύ, από το 44% του 2009 είχε πάει στο 12% τον Ιούνιο του 2012. Και στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, μετά την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, έπεσε στο ιστορικό χαμηλό 4,68% (!!!), ένα βήμα πριν από την κοινοβουλευτική εξαφάνιση.

Αντίθετα, η ηττημένη ΝΔ συγκράτησε το αξιοπρεπέστατο 28%. Οι ευθύνες των Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου για τον «εξαγνισμό» της ΝΔ είναι προφανέστατες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 2015, έκανε μια αχαρακτήριστη θα την έλεγα επιλογή. Ενώ κατακεραύνωνε τις «κυβερνήσεις του παλιού πολιτικού κόσμου» με έμφαση -ευλόγως- στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, άφηνε επίτηδες έξω από τις ευθύνες τις κυβερνήσεις Καραμανλή της περιόδου 2004-2009, που ευθύνονται πρωτίστως για τη χρεοκοπία.

Και δεν έφτανε αυτό, επιβράβευσε εμβληματικά πρόσωπα της περιόδου εκείνης, όπως τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που τότε ήταν πρώτος τη τάξει υπουργός της Ν.Δ. ή τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος έχει βαριά ευθύνη για το φιάσκο στο οποίο οδηγήθηκαν υποθέσεις σκανδάλων.

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια για να μιλήσει ο Τσίπρας για «τις προφανείς ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό» (Αντέννα, Απρίλιος 2019). Για να χρησιμοποιήσουμε τη γνωστή έκφραση, «πολύ λίγο (και) πολύ αργά».

Το διαρκές συγχωροχάρτι που επί τέσσερα χρόνια έδινε ο Τσίπρας στην ολέθρια πολιτική της ΝΔ, ειδικά την περίοδο 2007- 2009, αποδείχτηκε ολέθριο λάθος του. Έτσι, σήμερα δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί την οδυνηρή επιβεβαίωση του Γιούνκερ.

Με λίγα λόγια, οι αντίπαλοι της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ στην αρχή και ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να την εξαγνίσουν από τα βαριά και ασυγχώρητα αμαρτήματα και ίσως να την επαναφέρουν στην εξουσία.

Οι ευθύνες της Ν.Δ. για τη χρεοκοπία με τον καιρό ατόνησαν και σχεδόν κοντεύουν να ξεχαστούν. Ο Ιωσήφ Στάλιν έλεγε ότι «το όπλο των πολιτικών είναι η λήθη των λαών…». Και φαίνεται ότι είχε πολύ δίκιο.

Σήμερα οι ψηφοφόροι καταλογίζουν περισσότερες ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και στο ΠΑΣΟΚ και ετοιμάζονται να επιβραβεύσουν τη ΝΔ, το κόμμα που την περίοδο 2004-2009 τίναξε την μπάνκα στον αέρα και οδήγησε στη χρεοκοπία.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *