Το LIFE ARCPROM στις Πρέσπες: Συνάντηση συντονισμού και επίδειξη με σκύλο ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Στις 15 και 16 Ιανουαρίου στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία συνάντηση εργασίας του έργου LIFE ARCPROM «Βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας σε 4 Εθνικά Πάρκα στην Ν. Ευρώπη».

Πρέσπες

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Έλληνες εταίροι του έργου LIFE ARCPROM και συγκεκριμένα οι Φορείς Διαχείρισης των τριών Εθνικών Πάρκων, Πρεσπών, Ροδόπης και Βόρειας Πίνδου, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – Σχολή Καλών Τεχνών – Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Κτηνιατρικής – Παν. Θεσσαλίας καθώς και η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ.

Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η κα Τζόρτζια Βαλαώρα, μέλος της  εξωτερικής ομάδας παρακολούθησης προγράμματος LIFE, η οποία θα ελέγχει την πορεία του έργου για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρέσπες

Στόχος της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των δράσεων, ενώ συζητήθηκαν αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες του έργου. Παράλληλα έλαβε χώρα και μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) για τη λειτουργία της Μονάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων με σκύλο, καθώς αντίστοιχες ομάδες θα λειτουργήσουν και στα τρία Εθνικά Πάρκα στο πλαίσιο του προγράμματος.

Πρέσπες

Μετά το τέλος της συνάντησης πραγματοποιήθηκε επίδειξη από την «Ιόλη», την ειδικά εκπαιδευμένη σκυλίτσα της ΕΟΕ και τη χειρίστριά της κα Βικτώρια Σαράβια.

Περαιτέρω συζητήθηκαν επίσης αναλυτικά η συνέργεια του έργου LIFE ARCPROM με τις δράσεις που εντάσσονται στο Τεχνικό Δελτίο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου, η διανομή κυτίων Α’ βοηθειών για σκύλους που έχουν καταναλώσει δηλητηριασμένο δόλωμα και η επικοινωνιακή αξιοποίηση των δράσεων του έργου.

Το LIFE ARCPROM ξεκίνησε επίσημα την υλοποίησή του τον Οκτώβριο 2019 και θα διαρκέσει μέχρι το 2024.

Πρέσπες

Στους κύριους στόχους περιλαμβάνονται η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων για τη διαχείριση των αλληλεπιδράσεων ανθρώπου-αρκούδας, η αντιμετώπιση φαινομένων προσέγγισης των ζώων σε κατοικημένες περιοχές, η ελαχιστοποίηση παράνομων πρακτικών που έχουν οριζόντιες επιπτώσεις στην πανίδα και τα οικοσυστήματα, όπως η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων και η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης ζημιών από τα μεγάλα σαρκοφάγα στη γεωργική οικονομία.


Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

  • Καλλιστώ: Γιώργος Θεοδωρίδης, communication@callisto.gr , 2310 252530
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών: Γιάννης Ζιώγας, yziogas@uowm.gr , 2385055250
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Τμήμα Κτηνιατρικής : Χαράλαμπος Μπιλίνης, billinis@vet.uth.gr
  • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου: Αθανάσιος Κοράκης, pindos.np@gmail.com , 26530 22245
  • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών: Ελεάνα Καζίλα, fdedp@otenet.gr , 2385051870
  • Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης: Πασχάλης Ψαλτόπουλος, psaltopoulos.p@fdor.gr , 25240 21030

Οι φωτογραφίες είναι της κας Ελεάνας Καζίλα, συνεργάτιδας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών.

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.