Τράικο τι κάνουμε τώρα; (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

– “Γιατί είναι το μάτι, τόσο βαθιά βγαλμένο;” – “Μου το ‘βγαλε ο αδελφός μου” (ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ)

Ένα από τα μεγαλύτερα δεινά που έπαθε ο τόπος μας ήταν ο Εμφύλιος Πόλεμος ή Ανταρτοπόλεμος, όπως το λέμε εμείς. Ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία αυτό αποδεικνύεται από τις δεκάδες νεκρών νέων σε κάθε χωριό. Νεκροί είτε ως αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού είτε ως στρατιώτες του Τακτικού Στρατού.

Οικογένειες διαλύθηκαν, σπίτια πυρπολήθηκαν, περιουσίες χάθηκαν και χωριά ολόκληρα καταστράφηκαν και δεν ξανακατοικήθηκαν. Παρόλα αυτά η ζωή δεν σταμάτησε και συνεχίστηκε με τις πίκρες και τα ευτράπελα της.

Ο Τράικος στρατολογήθηκε από τον Τακτικό Στρατό κι όταν απολύθηκε και επέστρεψε στο χωριό του βρήκε μόνο ντουβάρια του σπιτιού του που με μεγάλη δυσκολία είχε χτίσει ο πατέρας του. Η γυναίκα του, τα παιδιά του και οι γονείς του βρίσκονταν ως πολιτικοί πρόσφυγες στη γειτονική Γιουγκοσλαβία.

Η Φίλκα, μια νέα κοπέλα που μόλις είχε αρραβωνιαστεί, στρατολογήθηκε από τους αντάρτες, όπως και ο αρραβωνιαστικός της όμως η ίδια αυτομόλησε και όταν επέστρεψε στο χωριό της, ο αρραβωνιαστικός της βρίσκονταν στην Τασκένδη.

Ο Τράικος, όπως οι περισσότεροι από εμάς, όταν τελείωσε ο Εμφύλιος δεν μπορούσε να κατοικήσει στο χωριό του και βρέθηκε στο χωριό της Φίλκας. Εκεί σαν νέος που ήταν την είδε, του άρεσε, ρώτησε γι’αυτήν και έμαθε πολλά και άρχισε να την φλερτάρει και να την πολιορκεί.

Η Φίλκα έμενε μόνη της στο σπίτι του αρραβωνιαστικού της. Το σπίτι βρισκόταν δίπλα στο σπίτι του αδελφού της και η οικογένεια του αρραβωνιαστικού είχε φύγει προς τη Γιουγκοσλαβία.

Ο Τράικος ήταν ένας τολμηρός και ομιλητικός νέος. Που τον έχανες που τον έβρισκες, γύρω από το σπίτι της Φίλκας τριγυρνούσε. Τα πρώτα σημάδια από τη Φίλκα στα ερωτικά βέλη του Τράικου ήταν ενθαρρυντικά. Οι μοναξιές εύκολα και γρήγορα σμίγουν και ενώνονται. Έδειχναν και οι δυό τους να θέλουν την ένωση αυτή.

Έτσι κάποια στιγμή ο Τράικος σαν πιο θαρραλέος αποφάσισε μια μέρα να πάει απρόσκλητος στο σπίτι της Φίλκας. Παραμόνεψε ένα βράδυ για αρκετή ώρα και όταν σιγουρεύτηκε ότι ήταν μόνη της στο σπίτι, αποφάσισε να μπει χωρίς καν να χτυπήσει την πόρτα. Άνοιξε λοιπόν την πόρτα και βρήκε τη Φίλκα ολόγυμνη αφού μόλις είχε πλυθεί στη σκάφη και σκουπιζόταν…

Αυτή πετάχτηκε ταραγμένη και ρώτησε τον Τράικο… “Και τώρα Τράικο τι κάνουμε;” Ο Τράικος γδύθηκε αστραπιαία, της έδειξε τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις και δεν ξανάφυγε από το σπίτι της. Οι κάτοικοι στο χωριό νόμιζαν ότι είναι κάτι προσωρινό αυτό που έτρεχε μεταξύ του Τράικου καιτης Φίλκας. Εξάλλου υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις μοναχικών ατόμων που η οικογένεια τους ήταν φυγάδες.

Διαψεύστηκαν όμως οι χωριανοί μιας και ο Τράικος φρόντισε την Φίλκα και της φέρθηκε σαν να ήταν η αληθινή του γυναίκα. Με ένα μουλάρι που του έδωσε το κράτος ως αποζημίωση (αφού το χωριό του χαρακτηρίστηκε ανταρτόπληκτο) δούλεψε ως αγωγιάτης και έκανε και πολλές άλλες δουλειές.

Η σχέση του με τη Φίλκα δεν άργησε να νομιμοποιηθεί και απέκτησαν και μια κόρη που τη μεγάλωσαν και την πάντρεψαν. Ο Τράικος και η Φίλκα γέρασαν μαζί και πέθαναν με διαφορά λίγων χρόνων…

Βότσης Πέτρος - Σημείωμα

Πέτρος Βότσης
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *