Τρείς συμπεριφορές ιερέων (Γράφει ο Θανάσης Γερμανίδης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Α) Τρείς συμπεριφορές ιερέων

1. Ο Επίσκοπος Κυθήρων απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα είπε το παρακάτω εξωφρενικό και απαράδεκτο: “Να μην εμβολιαστείτε γιατί τα εμβόλια είναι φτιαγμένα από νεκρά έμβρυα εκτρώσεων…” Επενέβει ο εισαγγελέας και καλά έκανε. Αλλά αν ισχύει αυτό είπε ο ιερέας, πόσες εκτρώσεις πρέπει να γίνουν για να φτιαχτούν δισεκατομμύρια εμβολίων; Άντε μετά να καταλάβεις τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

2. Ο έτερος απλός παπάς σε εκκλησία στον νομό Μεσσηνίας έκανε παρατηρήσεις σε εκκλησιαζόμενους που δεν φορούσαν μάσκα και τους ζήτησε να απομακρυνθούν από τον ιερό ναό. Αυτοί δεν υπακούουν αλλά ο παπάς υψώνοντας τη φωνή του, τους πετάει έξω. Σωστός ο παπάς…

3. Είμαι σε βαφτίσια στον Πολυπόταμο (στις αρχές της πανδημίας). Στην είσοδο του ναού ο παπάς έβαλε μια χάρτινη πινακίδα: “Να εισέρχεσθε με μάσκα“. Σίγουρα υπάρχουν πολλές θετικές στάσεις ιερέων για το θέμα του κορωνοϊού και λίγες που μπερδεύουν την πίστη με την επιστήμη. Και μας χρειάζεται η ανοσία όχι οι ανοησίες…

Β) Οι επιστήμονες και δημοσιογράφοι όταν αναφέρονται στην πανδημία λένε: “Πρέπει να αποκτήσουμε ανοσία αγέλης“. Το “αγέλης” είναι εντελώς άστοχο, διότι οι άνθρωποι δεν συνιστούν αγέλη στο ζωικό βασίλειο. Το σωστό είναι “ανοσία κοινότητας”. Αγέλη είναι πλήθος ζώων του ιδίου είδους που ζουν και μετακινουνται μαζί, λέμε π.χ. αγέλη λύκων, αγέλη ελεφάντων κλπ.

ΥΓ1: Στα νιάτα μου (δεκαετίες του ’50, του ’60, του ’70) θυμάμαι ότι στο χωριό μου (Τροπαιούχος), κάθε οικογένεια είχε αγελάδες, μία, δυό, τρεις, για να μπορεί να εξασφαλίσει το γάλα, το τυρί και το κρέας από τα μοσχάρια. Είχαν και δυο βόδια αρσενικά που τα χρησιμοποιούσαν για όργωμα και για να τραβούν το κάρο. Είχαν και γαϊδούρια και άλογα, πολύ χρήσιμα ζώα για τις δουλειές των αγροτοκτηνοτρόφων. Τότε υπήρχε ο αγελαδάρης, κάτοικος του χωριού, ο οποίος συγκέντρωνε τις αγελάδες και τα βόδια των κατοίκων και τα βοσκούσε όλα για έναν χρόνο, με συγκεκριμένη αμοιβή για κάθε ζώο. Τότε δεν υπήρχε κορωνοϊός, αλλά είχαμε την αγέλη αυτών των ζώων.

ΥΓ2: Η έννοια “αγελαδάρης” είχε υποτιμητικό χαρακτήρα – αδίκως διότι ήταν μια τίμια δουλειά. Ίσως γιατί αγελαδάρηδες αναλάμβαναν οι πιο φτωχοί.

ΥΓ3: Από το 2010 (αρχή μνημονίων) και μέχρι σήμερα και βάλε (2021, 2022), οικονομικά διανύουμε περιόδους “ισχνών αγελάδων” (οικονομικής δυσχέρειας)

ΥΓ4: Σε αυτούς τους μήνες του εγκλεισμού, αυξήθηκαν τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, την βία υφίστανται βεβαίως οι γυναίκες. Οι άντρες είναι τα αφεντικά και η αρρωστημένη βρωμοψυχή τους, τους επιτρέπει να βιαιοπραγούν κατά των συζύγων τους. Και δεν είναι μόνο η χειροδικεία. Είναι και φραστικές ύβρεις – προσβολές – υποτιμήσεις. Η ενδοοικογενειακή βία είναι αδίκημα και οι γυναίκες μπορούν να την καταγγείλουν στην αστυνομία. Είναι ποινικό αδίκημα. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις φοβούνται. Πως να χαρακτηρίσουμε αυτούς τους υπεράντρες; Αν γράψω αχαρακτήριστοι σημαίνει ότι δεν υπάρχει χαρακτηρισμός για να αποδώσει τη συμπεριφορά τους – κάποιες λέξεις με παρακάλάνε να τις χρησιμοποιήσω. Αχρείοι, δειλοί, άνανδροι, ανήθικοι, αλήτες. Βάλτε κι εσείς ένα ακόμη π.χ. κτήνοι.

Θανάσης Γερμανίδης

Θανάσης Γερμανίδης

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.