Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν…!

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η επίθεση στην Συρία φαίνεται ότι μάλλον λήγει -ευτυχώς και μακάρι- χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή. Και με αυτήν την αφορμή, είναι ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά σε μια τόση δά λεπτομέρεια που έχει εσωτερική διάσταση. Βέβαια το ενδιαφερον του γεγονότος μέσα στις παγκόσμιες διαστάσεις είναι μικρό αλλά επ ουδενί δεν μπορεί να υποτιμηθεί, αν συνυπολογίσουμε ότι έχουμε και δικά μας θέματα, στα οποία μπορεί να εμφανιστούν σύντομα παρόμοιες μικρές «λεπτομέρειες».

Να αναφέρουμε πρώτα-πρώτα ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες τρίτες χώρες που είχαν κάθε λόγο να μην γίνει αυτή η επίθεση, και σε κάθε περίπτωση, αν γινόταν, να ήταν μια επίθεση μια κι έξω. Να τέλειωνε δηλαδή την επόμενη ώρα, για έναν απλό, απλούστατο λόγο: Γιατί σε περίπτωση που παρατείνονταν οι βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα κύματα προσφύγων. Μια επανάληψη του προσφυγικού που ζήσαμε το 2015 θα ήταν ό,τι πιο καταστροφικό για την Ελλάδα στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Γι’ αυτόν το λόγο οι αντιδράσεις στην Αθήνα ήταν από ανοιχτά έως συγκεκαλυμμένα αρνητικές. Ακόμα και η ΝΔ, το παραδοσιακά φιλοδυτικό κόμμα, ήταν πολύ συγκρατημένο. Ναι μεν πήρε θέση υπέρ της επέμβασης, επικαλούμενη την χρήση χημικών όπλων, αλλά το έκανε επισημαίνοντας εύστοχα τις πιθανές επιπτώσεις και τάχθηκε υπέρ της γρήγορης αποκλιμάκωσης.

Η κυβέρνηση επίσης ήταν και αυτή πολύ προσεκτική. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι κανένας, μα κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος (Πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Αμυνας – συμπεριλαμβανομένου και αυτού του ασυγκράτητου Καμμένου), δεν βγήκε να μιλήσει επώνυμα. Επέλεξαν να αντιδράσουν μέσα από ανακοινώσεις.

Από ότι παρακολούθησα εκδόθηκαν μόνο δύο ανακοινώσεις. Μία από ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, που ουσιαστικά τάχθηκαν εναντίον της επέμβασης. Και μια από το υπουργείο Εξωτερικών, που ισορροπούσε περισσότερο, καταδικάζοντας και τη χρήση χημικών.

Όλα τα παραπάνω είναι εύλογα.Και όμως βρέθηκε ένα κόμμα, από τα μικρά, που κατάφερε να πει και το ένα και το άλλο. Και το «άλφα» και το «ωμέγα». Δεν είναι, φυσικά, καθόλου δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ποιο είναι. Στο Κίνημα Αλλαγής αυτά συνηθίζονται μιας και ακόμα δεν έχουν καταφέρει να συνεννοούνται ακόμα και στα πιο στοιχειώδη. Είναι αυτό που λένε «Δε γνωρίζει η αριστερά τους τι ποιεί η δεξιά τους. Και εξηγούμαι για να μην παρεξηθώ:

Το κόμμα, με επίσημη ανακοίνωση, πήρε θέση εναντίον της επέμβασης.

Μετά βγαίνει ένας βουλευτής του κόμματος και λέει το ακριβώς αντίθετο. Πιο συγκεκριμένα ο Λοβέρδος παίρνει αποστάστάσεις από το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ανακοίνωση για τη Συρία και λέει: «Δικαιολογημένοι οι βομβαρδισμοί». Τώρα θα μου πείτε: Δεν δικαιούται ένα βουλευτής να εκφράσει διαφορετική γνώμη; Και βέβαια δικαιούται. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση ο Λοβέρδος δεν είναι ένας οποιοσδήποτε βουλευτής.

Είναι ο αρμόδιος τομεάρχης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Εξωτερικών και Αμυνας), δηλαδή στην ουσία αυτός είναι το κόμμα. Πώς γίνεται, λοιπόν το κόμμα να λέει ότι οι βομβαρδισμοί είναι επικίνδυνοι και ο αρμόδιος τομεάρχης του ότι ήταν επιβεβλημένοι;

Βέβαια, υπάρχει μια λεπτομέρεια που (μπορεί να) «εξηγεί» τον παραλογισμό. Ο Λοβέρδος, που επικρότησε την επέμβαση, είναι τομεάρχης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ την ανακοίνωση, που την αποδοκίμαζε, εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο;

Μια απορία: ο Λοβέρδος είναι, ταυτόχρονα και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. Αν γίνει αύριο συζήτηση στη Βουλή για το θέμα, ποια θέση θα υποστηρίξει; Τη δική του υπέρ των βομβαρδισμών ή του κόμματος που τους αποδοκιμάζει;

Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Για την άσκηση της πολιτικής η μέθοδος του «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν» δεν είναι η ενδεδειγμένη και συνήθως οδηγεί σ’ αυτό που περιγράφει μια άλλη λαική ρήση για τα κοκόρια: «Οπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει».

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.