Των δημοσκοπήσεων… το ανάγνωσμα – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Τούτη την περίοδο, αυτό που πρέπει να κάνει κανείς είναι να οπλιστεί με υπομονή, να ακονίσει το χιούμορ του και να καθίσει αναπαυτικά στον καναπέ του για να παρακολουθεί τον βομβαρδισμό των δημοσκοπήσεων. Δεν μπήκε καλά-καλά ο Οκτώβρης και έχουν δημοσιευτεί καμιά δεκαριά από δαύτες.

Μήπως καταλήγετε σε κανένα συμπέρασμα; Αν εξαιρέσει κανείς εκείνες τις μετρήσεις που σου δίνουν την αίσθηση ότι έχουν γίνει στα γραφεία της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, οι υπόλοιπες συμφωνούν σε ορισμένα πράγματα: Συμφωνούν για παράδειγμα πως η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα, ότι η συσπείρωσή της έχει πιάσει ταβάνι ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη πολύ χαμηλά, ότι ο καλύτερος πρωθυπουργός είναι ο… «κανένας», ότι οι περισσότεροι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι, ότι ναι μεν είναι καλές οι εξαγγελίες του Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλά είναι αμφίβολο αν θα τις υλοποιήσει.

Εντάξει, μέχρι εδώ καλά. Αλλά μετά αρχίζουν τα ρημάδια τα ερωτήματα. Πόση είναι η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ; Πάνω ή κάτω από τις δέκα μονάδες; Είναι πάνω από τις δέκα μονάδες με ή χωρίς την αδιευκρίνιστη ψήφο; Είναι κάτω από τις έξι μονάδες και βαίνει μειούμενη; Είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία; Μπορεί, άραγε, ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την έκπληξη και να έρθει πρώτος; Πώς θα συμπεριφερθούν εκλογικά αυτοί που σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι;

Παίζει ρόλο το γεγονός ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς που εντάσσονται στην κατηγορία των «δεν ξέρω, δεν απαντώ»είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, άρα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει βάσιμες ελπίδες ότι θα επιστρέψουν στην κοίτη τους; Τρίτο κόμμα ποιο θα έρθει; Το ΚΙΝ.ΑΛΛ., η Χρυσή Αυγή ή το ΚΚΕ; Πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή; Θα πιάσουν το όριο οι ΑΝ.ΕΛ. (που έχουν σοβαρά προβλήματα συνοχής), το Ποτάμι (που βρίσκεται σε κατάσταση παραλυτικής εσωστρέφειας), η Ένωση Κεντρώων (που είναι υπό διάλυση);

Η ΛΑ.Ε., ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΜέΡΑ 25 (Βαρουφάκης) έχουν ελπίδες; Ποιο θέμα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην κρίση των ψηφοφόρων; Οι συντάξεις; Το Μακεδονικό; Τα προγράμματα; Η ακτινοβολία των αρχηγών; Αυτά είναι ερωτήματα που δεν είναι δυνατόν να απαντηθούν γιατί ακόμη είμαστε μακριά από τις εκλογές.

Ενδεχομένως πολύ καλύτερη εικόνα θα αποκτήσουμε μόνο μερικές μέρες πριν από τη μεγάλη Κυριακή. Λέω ενδεχομένως γιατί, όπως παραδέχονται και οι ερευνητές, αρκετοί πολίτες (το ποσοστό δεν είναι σταθερό) αποφασίζουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, κάποιοι ακόμη και πάνω από την κάλπη.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα με τις μετρήσεις δεν είναι μόνο οι αποκλίσεις που παρουσιάζονται από εταιρεία σε εταιρεία, (ιδιαίτερα στην πρόθεση ψήφου είναι τεράστιες), είναι και η ποιότητα των ερωτημάτων. Ορισμένες φορές νομίζεις ότι τα ερωτήματα τίθενται με τέτοιο τρόπο ώστε να προκύψουν βολικές απαντήσεις. Απαντήσεις δηλαδή που βολεύουν το ένα ή το άλλο κόμμα.

Μετά είναι και η ανάλυση των ευρημάτων που, συνήθως, δεν γίνεται από τους υπεύθυνους των εταιρειών, αλλά από τα στελέχη των μέσων ενημέρωσης που τις έχουν παραγγείλει. Είναι γνωστό πως ερμηνευτικός μπούσουλας θα είναι η πολιτική γραμμή του μέσου που τις δημοσιεύει, το αν δηλαδή το μέσο γέρνει δεξιά ή αριστερά ή ισορροπεί στο κέντρο. Θα αναδείξει τα κακά του αντιπάλου και θα υποβαθμίσει τις αδυναμίες του φίλου.

Οπότε, ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας γιατί, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα δουν πολλά ακόμη τα ματάκια μας μέχρι να μιλήσει η… γκαστρωμένη κάλπη. Ας έχουμε πάντως υπ’ όψιν μας ότι τα γκάλοπ δεν είναι τόσο έγκυρα όσο τα υπερηχογραφήματα στις εγκύους, που προβλέπουν με ακρίβεια το φύλλο του παιδιού. Η κάλπη είναι άτιμο πράγμα! Μπορεί τα γκάλοπ να προβλέπουν αγόρι και να μας βγει κορίτσι ή… οτιδήποτε άλλο (Θεός φυλάξει!).


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.