“Φιλανθρωπία που… δαγκώνει!” – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ο Μακιαβέλι, αγαπημένοι μου, στο βιβλίο του «O ηγεμόνας» σημειώνει: «Το καλό πρέπει να το κάνεις με δόσεις για να σε θυμούνται και να σ’ ευγνωμονούν. Το κακό πρέπει να το κάνεις αποφασιστικά, γρήγορα και δραστικά!» Να, λοιπόν, που κάπως έtσι σκέφτεται και η… τηλεοπτική φιλανθρωπία, μέρες που είναι, και βάλθηκε να παρουσιαστεί φορώντας τη λεοντή του κοινωνικού παρηγορητή.

Αυτό άλλωστε δεν γινόταν ανέκαθεν; Οι ισχυροί, πάντα, σαν Ιανοί, με το ένα πρόσωπο μοίραζαν τη φτώχεια, τον θάνατο και το περιθώριο και με τ’ άλλο εμφανίζονταν να αγαθοεργούν και να απαλύνουν τα κοινωνικά τραύματα… Αυτή είναι, αγαπημένοι μου, η φιλανθρωπία των «ωσαννά», των τηλεοπτικών ενσταντανέ, για λίγο ψωμί και λίγο γάλα, σε λίγους, η καλλιέργεια της υπέρκοσμης ελπίδας.

Όλοι αυτοί οι Φαρισαίοι του συστήματος, που έχουν τις κάμερες και την τηλεοπτική δημοκρατία στο χέρι τους, μπορούν ακόμα να χαλιναγωγούν την οργή του κόσμου καθηλώνοντάς την σ’ ανώδυνα κανάλια. Από μία άποψη, αν προσεγγίσουμε τα γεγονότα με αφαίρεση, φανταζόμαστε πως κάπως έτσι λειτουργούσε ο μεσαίωνας.

Δίπλα στο παλάτι των ηγεμόνων ή του βασιλιά, οι οποίοι έστελναν «το πόπολο» να πεθάνει στον πόλεμό τους, συνωστίζονταν φτωχοί, ανάπηροι, άκληροι, απόκληροι. Σ’ αυτούς πετούσε ο μονάρχης το ξεροκόμματο και η εκκλησία την ευλογία της, ώστε «η εξωοικονομική καταπίεση να γίνεται ισχυρότερη της φορολογίας» -όπως έλεγε ο Μάρξ- και να μακροημερεύει η κυριαρχία τους.

Αν η θρησκεία είναι το όπιο του λαού -που είναι- η φιλανθρωπία είναι η δίδυμη αδελφή της. Είναι η παρηγορήτρια ιδέα για να ξεστρατίζουν και να πηγαίνουν στράφι οι κοινωνικοί αγώνες και ν’ αποζητιέται «η φάτνη για το ορφανό» και η κούφια απαντοχή για τον ζητιάνο. Και να σου πάλι μπροστά μας η ευημερία των αριθμών…

Το λογιστικό πρόσωπο της φιλανθρωπίας προσπαθεί να ξεγελάσει την πείνα του τέρατος… Η φιλανθρωπία στην επαιτεία που μαλακώνει μεν την καρδιά, αλλά δεν εξαλείφει τη ζητιανιά.

Βλέπουμε στις οθόνες, αγαπημένοι μου, να παρελαύνουν «στιγμιότυπα» πόνου, έγχρωμα και θεαματικά, που επιδιώκουν να προβάλλουν, στο «γόνιμο» έδαφος των Χριστουγέννων, τον Άγιο Βασίλη της υποκρισίας, για να κρύψουν τον Ηρώδη του κέρδους. Έναν Άγιο Βασίλη αφράτο και καλοζωισμένο, με λαμπρά κουρέλια, και ακίνδυνο, που πιστώνεται κάθε φορά να «είναι εντάξει» τις «άγιες μέρες» του Δεκεμβρίου, για να μπορεί να καλύπτει όλο τον υπόλοιπο χρόνο τους πραγματικούς υπεύθυνους για τους εκατομμύρια φτωχούς, άνεργους, άστεγους…

Μάλιστα, στις από άμβωνος ικεσίες έχουν προστεθεί οι φαρισαϊκές παραινέσεις τού «όλοι μαζί μπορούμε», όλων αυτών που κανοναρχούν τον χορό του «καπιταλισμού της συμπόνιας».

Την ίδια ώρα, αγαπημένοι μου, που δοξολογούν την κατεδάφιση του «σπάταλου» κοινωνικού κράτους, την ίδια στιγμή που θυμιατίζουν τον «κοινωνικό κανιβαλισμό», παραδίδουν μαθήματα φιλανθρωπίας και εθελοντισμού! Από την άλλη, όλοι αυτοί οι προύχοντες και οι ιεροκήρυκες της λιτότητας, την ίδια στιγμή που πετσοκόβουν τις κοινωνικές παροχές, απολύουν χιλιάδες εργάτες, βυθίζουν στην πείνα και την εξαθλίωση ολόκληρες περιοχές, «κατασκευάζουν» πολέμους για να αυξήσουν τα κέρδη τους, την ίδια στιγμή, αυτοί οι ίδιοι, επενδύουν στον ανθρώπινο πόνο ένα ψίχουλο από τα «καρβέλια της εκμετάλλευσης» εκατομμυρίων ανθρώπων.

Είναι αυτοί οι… ιεραπόστολοι του ελέους, που από τη μία κηρύσσουν την αποδοχή της φτώχειας για τους φτωχούς και από την άλλη μοιράζουν απλόχερα επαίνους στους επιχειρηματίες της φιλανθρωπίας.

Ούτε τα «φιλανθρωπικά γκαλά-μπαζάρ», ούτε η ελεημοσύνη, ούτε επίσης οι αγνές προθέσεις χιλιάδων εθελοντών, που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την επιβίωση των θυμάτων της κρίσης, μπορούν να αντικαταστήσουν ή να υποκαταστήσουν τις κοινωνικές λειτουργίες ακόμη κι ενός χρεοκοπημένου κράτους.

Αυτή, αγαπημένοι μου, είναι φιλανθρωπία που… δαγκώνει! Δεν μπορείς να χορτάσεις ένα εκατομμύριο στόματα με «κοινωνικά συσσίτια» ή «παντοπωλεία», αν δεν σπάσεις τα δεσμά της «δημοσιονομικής φυλακής», αν δεν ανατρέψεις τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που το σύνολο των εσόδων του θα το καταβροχθίσουν η «ξένη ακρίδα» και οι τράπεζες.

Πριν από κάμποσο καιρό, ο Eduardo Galeano είχε πει: «Δεν πιστεύω στη φιλανθρωπία, πιστεύω στην αλληλεγγύη. Η φιλανθρωπία είναι κατακόρυφη, άρα είναι ντροπιαστική. Πηγαίνει από πάνω προς τα κάτω. Η αλληλεγγύη είναι οριζόντια. Σέβεται τον άλλο και μαθαίνεις από αυτόν. Έχω πολλά να μάθω από άλλους ανθρώπους.»

Και τι κατάφεραν οι αγαθοεργίες (έστω και οι ειλικρινείς) χρόνια -για να μην πούμε αιώνες- τώρα; Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι μακρές ουρές των πεινασμένων της γης μεγαλώνουν αντί να μικραίνουν. Κάθε καλοπροαίρετος πρέπει να αναγνωρίσει πως οι αγαθοεργίες δεν καταφέρνουν τίποτα περισσότερο από την ανακούφιση της μιας ώρας, της μιας μέρας, των ελάχιστων ανθρώπων, ανάμεσα στα δισεκατομμύρια των πεινασμένων του πλανήτη, που όμως, έχει τη δυνατότητα να θρέψει όλα του τα παιδιά.

Η φιλανθρωπία ήταν και είναι ο φερετζές του αστικού συστήματος. Με τα μάτια, αγαπημένοι μου, μόνιμα στραμμένα στους φτωχούς και τους ακάλεστους αυτού του κόσμου, αξίζει να θυμάται κανείς αυτές τις μέρες, αλλά και πάντα, τα τραχιά λόγια των μελετητών της κοινωνίας Αντόρνο – Χορκχάιμερ που ταιριάζουν σε όσους πιστεύουν στην αλλαγή της κοινωνίας και στην ανθρώπινη ελευθερία:

«Εμείς οι εχθροί της φιλανθρωπίας δεν θέλουμε να ταυτίσουμε τον άνθρωπο με τη δυστυχία, που η ύπαρξή της είναι αίσχος για μας. Πολύ ευαίσθητοι στην αδυναμία μας, δεν θα παραδεχτούμε ποτέ ότι ο άνθρωπος μπορεί να είναι αντικείμενο ελέους».

Θαρρώ πως ήγκηκεν γαρ ο καιρός, αγαπημένοι μου, να υπερασπιστούμε δυναμικά τις φάτνες του καιρού μας. Απέναντι στην προπαγάνδα περί «φιλανθρωπίας», που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη «ζωοφιλία», που βαφτίζει τη «φιλανθρωπία» – βιτρίνα ενός σάπιου συστήματος σαν την τάχα θεραπαινίδα του εγκλήματος, υπάρχει το βαθύ, το ουσιαστικό, το πανίσχυρο όπλο της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ!

Με αγάπη εύα

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *