Φλώρινα (της Αλεξάνδρας Λιώτση)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Επιτέλους μια ζωντανή, ελεύθερη (προς το παρόν) πόλη από κορωνοιούς και απειλές. Τρεις μέρες διαμονής στην αγαπημένη Φλώρινα έφτασαν για να πάρουμε, εγώ και η παρέα μου, μια ανάσα ελευθερίας από το στενάχωρο περιβάλλον της Αθήνας όχι τόσο από τα καυσαέρια, όσο από την γελοία εμφάνιση των ανθρώπων που κυκλοφορούν με  μάσκες –φίμωτρα. Εδώ δεν φάνηκε να άλλαξε τίποτα. Ο κόσμος ζει και συμπεριφέρεται φυσιολογικά, όπως πάντα.

Γενικά, αυτή η πόλη είχε και έχει κάτι το εντελώς ξεχωριστό. Οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτ’απ’όλα είναι μια ήσυχη πόλη, με μηδέν εγκληματικότητα και παραβατικότητα. Ευτυχώς, εδώ διατηρούνται ακόμα  οι ηθικές αξίες και συμπεριφορές. Είναι  όμορφη και προνομιούχα  αφού την διασχίζει ένα ποτάμι και την στολίζει κατά μήκος του ποταμού ένα δασωμένο βουνό. Αλήθεια, πόσες  ελληνικές πόλεις έχουν κάτι παρόμοιο; Οι όχθες του ποταμού με τις καφετέριες και τα άλλα κεντράκια σφύζουν από ζωή,  με θαμώνες όλων των ηλικιών.

Από τα πρώτα χρόνια που βρέθηκα εδώ ( πριν από 35 περίπου) μου έκανε εντύπωση η καλλιτεχνική της επίδοση. Παράγονται και διαπρέπουν καλλιτέχνες όλων των ειδών. Σημαντικοί ζωγράφοι, γλύπτες, μουσικοί ( πολλοί τραγουδιστές όπερας) αλλά και κανταδόροι και χορωδοί. Χορωδία κι ορχήστρα υπήρχε ακόμα από την δεκαετία του ’30, αλλά και τώρα η Φλώρινα είναι γεμάτη από σχολές χορού, ζωγραφικής, παιδικές χορωδίες και ενηλίκων. Υπάρχει κρατικό Ωδείο με πολλούς μαθητές καθώς και ο σπουδαίος πολιτιστικός σύλλογος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ που παράγει εδώ και ογδόντα περίπου χρόνια πολιτιστικό έργο με τις διάφορες σχολές για παιδιά αλλά και τις δυο χορωδίες, την παιδική και των ενηλίκων.

Προφανώς για όλους αυτούς τους λόγους, οι άνθρωποι της έχουν πάντα διάθεση για κάθε είδους διασκέδαση και χαρά.

Ελπίζω κι εύχομαι να διατηρηθούν όλ’αυτά τα καλά που έχει ως τώρα.

Αλεξάνδρα Λιώτση

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ- Ο ΣΑΚΟΥΛΕΒΑΣ

Εδώ και αρκετά χρόνια το κομμάτι αυτό του ποταμού, είναι ότι πιο ωραίο έχει να παρουσιάσει η Φλώρινα. Όμως δεν ήταν έτσι  όταν πρωτοήρθαμε με τον άνδρα μου (το 1983) από την Αθήνα στη Φλώρινα. Τότε ήταν όχι μόνο παραμελημένο  αλλά προγραμμάτιζαν να το σκεπάσουν για να το κάνουν λεωφόρο και χώρο για Parking. Φαντάζομαι ότι οι παλαιότεροι θα θυμούνται την προσπάθεια και την αγωνία μου ( γράφοντας επίμονα διάφορα άρθρα) για να μην σκεπασθεί αλλά αντίθετα να αξιοποιηθεί, ώστε να γίνεται εκεί ο περίπατος.

Τώρα λοιπόν χαίρομαι πάρα πολύ και το καμαρώνω που έγινε τόσο όμορφο και το απολαμβάνουν οι Φλωρινιώτες.

Όμως υπάρχει εκεί μια ανωμαλία  που νομίζω ότι είναι θέμα του Δήμου.  Έτσι που τα τραπεζάκια κατέκλεισαν τα πεζοδρόμια, δεν υπάρχει χώρος για να περπατήσουν οι άνθρωποι. Ιδίως οι μαμάδες με τα καροτσάκια ή όσοι είναι κάποιας ηλικίας έχουν πρόβλημα. Θα πρέπει να κατέβουν στον δρόμο, ο οποίος είναι όχι μόνο ακατάλληλος για περπάτημα μ’αυτούς τους κυβόλιθους που είναι στρωμένος, αλλά κι επικίνδυνος από τ’ αυτοκίνητα που περνάνε. Νομίζω ότι η ιδανικότερη  λύση θα ήταν να γίνει αυτός ο δρόμος, πεζόδρομος. Και θα έλεγα μάλιστα ότι είναι απαραίτητο και για λόγους υγείας. Να μην αναπνέει ο κόσμος που βρίσκεται εκεί, τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Ελπίζω να το μελετήσουν οι άνθρωποι του Δήμου και να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα.

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.