Φταίει ο κακός μας ο καιρός… – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ένα συμπέρασμα έβγαλα κατά την διάρκεια της επέλαση της «Μήδειας» αγαπημένο μου: Για όλα φταίνε τα δέντρα. Ναι, ναι τα δέντρα. Αυτά που καίγονται το καλοκαίρι, που τα ξεριζώνουν οι σφοδροί άνεμοι το φθινόπωρο, που λυγίζουν από το βάρος του χιονιού το χειμώνα και σπάνε και τα κλαδιά τους και καταπλακώνουν ό,τι βρουν μπροστά τους, από καλώδια της ΔΕΗ μέχρι, στύλους του ΟΤΕ, αυτοκίνητα.

Τα δέντρα φταίνε ακόμα και εν τη απουσία τους, αφού στις μεγάλες νεροποντές, όταν τα νερά των χειμάρρων κατεβαίνουν ορμητικά από το βουνό και σαρώνουν ότι βρεθεί στο διάβα τους, αυτά δεν είναι εκεί στη θέση τους για να ανακόψουν την καταστροφική ορμή τους (αφού κάηκαν είπαμε).

Αλλά και όσα γλιτώνουν από τη φωτιά ή την οικοπεδοποίηση, έρχεται μια «Μήδεια» και τα τουμπάρει. Νιώθω, αγαπημένοι μου, ως βόρεια και ορεσίβια, την ανάγκη να υπερασπιστώ τα δέντρα. Όχι όλα να είμαστε εξηγημένοι. Τα δικά μας εδώ, οξιές και δρυς, και πλατάνια (και λίγα κωνοφόρα), φυλλοβόλα, ως επί το πλείστον, δεν έχουν ανάγκη υπεράσπισης. Τα καταφέρνουν και μόνα τους. Τα περισσότερα ρίχνουν τα φύλλα τους το χειμώνα και σηκώνουν αγόγγυστα το βάρος του χιονιού. Αφήνουν και περνάει μέσα από τα γυμνά κλαδιά τους ο βοριάς, με πολύ μικρές απώλειες.

Στα πεύκα, στις κουκουναριές και στους κέδρους των βορείων προαστείων της Αθήνας, αναφέρομαι, που κοσμούν τους δρόμους και τις αυλές των αστικών περιοχών και που τα κλαδιά τους δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού. Τα δέντρα που το φύλλωμα τους το καλοκαίρι προσφέρει δροσιά, το χειμώνα όπως είναι φυσικό κατακρατά το χιόνι προσφέροντας μαγευτικό θέαμα από τη μία, από την άλλη όμως όσο συνεχίζει η χιονόπτωση τα κλαδιά υποχωρούν, σπάζουν και προκαλούν προβλήματα. Κλείνουν τους δρόμους, καταπλακώνουν αυτοκίνητα, διακόπτουν την παροχή ρεύματος, και ολόκληρες οικογένειες μένουν στο έλεος του Θεού.

Τα δέντρα, αγαπημένοι, είναι ζωντανοί οργανισμοί που όσο ζει αναπτύσσεται, απλώνει κλαδιά. Από τους κατόχους τους, αυτούς που τα φύτεψαν τέλος πάντων, χρειάζονται φροντίδα. Ως γνωστόν έχουν ρίζες και όχι πόδια. Είναι καταδικασμένα να μένουν εκεί σταθερά στη θέση τους, με οποιαδήποτε καιρική συνθήκη.

Και επειδή τα μόνα δέντρα που μπορούσαν να βγάλουν πόδια και να μετακινηθούν από τη θέση τους, είναι τα μαγικά δεντρο-πλάσματα στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ας σταματήσουμε να κοιτάμε το δέντρο και ας δούμε το δάσος. Όπου δάσος η ευθύνη, μετά από μια μεγάλη καταστροφή. η οποία ευθύνη στην Ελλάδα είναι, δυστυχώς, ανώνυμη, οπότε παίρνει το όνομα που της δίνει ο καθένας.

Φταίει το χιόνι που κλείνει η εθνική οδός. φταίει το μπαζωμένο ρέμα που πλημμυρίζει το σύμπαν. φταίει το δέντρο που διακόπτεται η ηλεκτροδότηση. Είναι πιο βολικό να μετράμε δέντρα που έπεσαν – 500, 600, 800, 1200 δέντρα… τόσα ανά δευτερόλεπτο.

Κάποτε, σε καιρούς χαλεπούς, αγαπημένοι, «ψήφιζαν ακόμα και τα δέντρα», σήμερα «για όλα φταίνε τα δέντρα». Θυμήθηκα αίφνης τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Η Ελλάς ένα απέραντο φρενοκομείο». Ίδιες λέξεις. Ίδιες απαντήσεις. Ίδιες δικαιολογίες. Ευθυνοφοβία – Μικροαστισμός – Ωχαδερφισμός. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα λένε οι μεν. Δεν είναι δική μας ευθύνη απαντούν οι δε. Ποιος φταίει ρωτάει ο τρίτος;

Η ΔΕΗ φταίει γιατί οφείλει να κόβει τα κλαδιά δέντρων που βρίσκονται πλησίον ηλεκτρικών καλωδίων. (Το πλησίον δεν ξέρω πως ερμηνεύεται…) – Όχι ο Δήμος φταίει γιατί πρέπει να κόβει τα κλαδιά και να περιποιείται τα δέντρα των περιοχών του.

Όχι το Δασαρχείο φταίει γιατί έπρεπε να δώσει άδεια για να κλαδέψουμε. Όχι η Περιφέρεια φταίει γιατί αυτός ο δρόμος ανήκει στην Περιφέρεια και όχι στον Δήμο.

Όχι οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων φταίνε που δεν επιμελούνται τα δέντρα τους. «Μα αν το κάνουμε θα κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία εις βάρος μας», λένε εκείνοι.

Όχι, όχι, τα δέντρα φταίνε καταλήγουν όλοι εν χορώ.

Όταν δεν έχουμε λύσει ακόμη τα της ευθύνης, αγαπημένοι μου, δεν θα υπάρχει ποτέ ευθύνη. Όταν βρέχει θα πνιγόμαστε, όταν φυσάει θα καιγόμαστε και όταν χιονίζει θα φταίνε τα δέντρα…

Τα δέντρα; Αλήθεια; Σήμερα; Τώρα; Στον 21ο αιώνα; Ένα βήμα πριν την 5η Βιομηχανική επανάσταση; Κάνουμε στα αλήθεια αυτή τη συζήτηση; Ακόμη συζητάμε για την υπογειοποίηση καλωδίων; Ακόμη συζητάμε για την επιμέλεια και το σωστό κλάδεμα δένδρων από μία αρχή, ως αποκλειστικό φορέα ευθύνης;

Ακόμη συζητάμε για την πρόληψη στα απλά, μετά από τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν πέσει στους δήμους και στις περιφέρειες εδώ και 40 χρόνια; Ακόμη συζητάμε για ιπτάμενους εναερίτες, για απαρχαιωμένες κολώνες της ΔΕΗ, για μεσοπολεμικά φρεάτια του Δήμου; Φαντάζουν τριτοκοσμικά για μία χώρα του αναπτυγμένου κόσμου…

Εγκλωβισμένοι στα χιόνια; Όχ, όχι αγαπημένοι μου! … Εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες μας, στη γραφειοκρατία, τις δαιδαλώδεις διαδικασίες, την πολυνομία, την έλλειψη γνώσης, την αδιαφορία πρόληψης, εγκλωβισμένοι στην κακή μας τη μοίρα είμαστε. Ή μάλλον στον κακό μας τον καιρό! Για ποια θεομηνία μιλάμε; Αυτό δεν το προκάλεσε η μήνις του θεού αλλά η ανευθυνότητα του ανθρώπου.

Τους διέλυσαν φαινόμενα 2 ημερών, που εδώ στην εσχατιά της Ελλάδας είναι καθημερινότητα μηνών και δεν βγάζουμε κιχ. Και είναι όλα καλά και ωραία, οι δρόμοι ανοιχτοί και τα δέντρα στη θέση τους «γιατί εμείς είμαστε συνηθισμένοι, γιατί εμείς αντέχουμε». Ας αποτελέσουμε παράδειγμα λοιπόν.

Φτιάξτε το κράτος από κάτω προς τα πάνω, τώρα. Καταργήστε την τερατώδη πολυνομία.

Εισάγετε γρήγορες διαδικασίες με μία υπογραφή, τεχνολογική πρόοδο σε όλα τα μέσα, ψηφιοποίηση κάθε υπηρεσίας, μηνιαία αξιολόγηση του έργου όλων, έγκαιρη πρόληψη για δένδρα, πεζοδρόμια, κοίτες ποταμών, άμεσες συνέργειες για καθαρές και “έξυπνες” πόλεις. Πού κολλάτε; Καθαρό management είναι…

Διαφορετικά, αγαπημένοι μου, φοβάμαι πως και την επόμενη φορά την ευθύνη θα τη σηκώσουν πάλι τα δέντρα.

Με αγάπη εύα

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.