ΦΥΛΑΚΗ Η “ΣΥΝΗΘΕΙΑ” ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Γράφει η Ερασμία Ιωαννίδου

Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ελεύθερον το εύψυχον. Επαναστάτης κάθε μέρας είναι το μυαλό μας και προσπαθεί να βρει μια έξοδο κινδύνου για να ξεφύγει από τη φυλακή της συνήθειας διότι είναι τόσο μεγάλη η δύναμη της, τόσο εθιστική που απλώνει ρίζες μέχρι και στη ψυχή εγκλωβίζοντας τον άνθρωπο σε καταστάσεις που δεν τον  εξυπηρετούν.

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν χρόνια μέσα σε συγκεκριμένη μορφή ρουτίνας, αιχμάλωτοι κάτω από την κουβέρτα της συνήθειας στη δική τους φυλακή σε κανόνες, σε όρους και όρια, που στερούνται την ελευθερία τους, με αποτέλεσμα οτιδήποτε <άγνωστο> να τους τρομάζει και το μόνο που καταφέρνουν είναι να οδηγούνται σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Μόνοι μας χτίζουμε φυλακές στο νου και στη ψυχή μας, με τη θέληση μας σκλαβώνουμε τα όνειρα, τις ελπίδες και τα θέλω μας σε πρόσωπα, σε συστήματα, σε νόμους, σε νοοτροπίες που όσο και αν το αύριο αλλάξει, η συνήθεια θεριό θα γίνεται και θα μας κρατάει δουλικά της.

Το κλειδί το έχουμε πάνω μας, μέσα μας, αρκεί να το αναζητήσουμε την κατάλληλη στιγμή για να αναπνεύσει το μυαλό, να ανασάνει το κορμί και να ταξιδέψει η άμοιρη ψυχή πριν γίνει καρκίνος και φάει τη σάρκα, πριν γίνει κομμάτι μας και πονέσει όταν το ακρωτηριάσουμε.

Πρέπει να σταθούμε δυνατοί, να τρέξουμε μπροστά να μην κοιτάξουμε πίσω, να σπάσουμε τα δεσμά αυτής της φυλακής και να ελευθερωθούμε. Χρειάζεται προσωπική δουλειά και χρόνο για να σβηστούν τα σημάδια της συνήθειας, αξίζει όμως τον κόπο γιατί είναι υπέροχο να νιώθουμε και προπάντων να ζούμε ελεύθεροι.

Όπως άλλωστε είπε και ο σπουδαίος Έλληνας Αθηναίος Ιστορικός Θουκυδίδης: “Ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι…”

Κείμενο : Ερασμία Ιωαννίδου – Οικονομικός σύμβουλος-Κειμενογράφος.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *