Φωτιές στην Ελλάδα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Οι φωτιές στην Ελλάδα πλέον έχουν καταντήσει ένα καλοκαιρινό φαινόμενο που συμβαίνει κάθε χρόνο. Οι καταστροφές είναι τεράστιες και καμία δε συνέβη κατά τύχη. Καμία πύρινη καταστροφή δεν είναι αθώα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την καταστροφή στα Γεράνεια Όρη.

Από το 1986, υπήρχαν σχέδια και αιτήσεις για αδειοδότηση αιολικών πάρκων που περιλάμβαναν και τμήματα δασικών εκτάσεων από τις περιοχές που κάηκαν. Μετά το 1986, οι πυρκαγιές στην περιοχή αυτή ξεκίνησαν μετά τις αιτήσεις που ανέφερα για την κατασκευή αιολικών πάρκων.

Οι δασικές εκτάσεις, που οι περισσότερες περιελάμβαναν καταπράσινα παρθένα δάση με μόνη εξαίρεση τη Μεγάλη Ράχη που κάηκε πριν από δυο χρόνια, αποτελούσαν εμπόδιο για την ανοικοδόμηση των αιολικών πάρκων και το αποτέλεσμα; Κάηκαν εν μια νυκτί και η πανίδα της περιοχής καταστράφηκε σχεδόν στο σύνολο της.

Το 2018 κάηκαν 60.000 στρέμματα στη Κινέτα. (Πηγήhttps://www.sportime.gr/apopseis/gerania-ori-stachti-40-000-stremmata-parthenou-dasous-idou-i-prasini-anaptixi-pou-erchete/)

Τώρα, μια νέα φωτιά κατέστρεψε την Κορινθία και έκαψε 50.000 στρέμματα πευκοδάσους με μόνιμες κατοικίες, αγροκτήματα, μαντριά, ήμερα και άγρια ζώα. 110.000 στρέμματα στάχτης που κατέστρεψαν τα πανέμορφα Γεράνεια Όρη γιατί;

Για να προχωρήσουμε στην πράσινη ανάπτυξη; Για να στηθούν φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, εργοστάσια, ξενοδοχεία στο όνομα της καθαρής ενέργειας και ανάπτυξης στο όνομα της οποίας καταστρέφουμε δάση εκατοντάδων χρόνων που μας προσφέρουν το καθαρό οξυγόνο που αναπνέουμε;

Καταστρέφονται τα πάντα επειδή θέλουν οι ολιγάρχες να βγάλουν χρήματα ανεξαρτήτως κόστους ή μάλλον με κόστος τη δικής μας υγεία; (Πηγήhttps://iskra.gr/%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-a%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/)

Πλέον ο εμπρησμός έχει γίνει έθιμο στην Ελλάδα εφόσον είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο. Κάθε άνοιξη και καλοκαίρι έχουν φτάσει να φοβούνται όσοι μένουν κοντά σε δασική περιοχή και κάθε χρόνο οι κάτοικοι ολόκληρων χωριών, δήμων, και οικισμών τρέχουν να βρουν θάλασσα για να γλυτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

Οι μόνοι κάτοικοι που αισθάνονται ασφάλεια είναι εκείνοι που μένουν σε τσιμεντούπολεις. Πλέον προσπαθούν να χρησιμοποιούν τον κορωνοιό για να αποπροσανατολούν τον κόσμο για να εξοικειωθεί πλέον με την καταστροφή του πράσινου για να μην παραξενευόμαστε όταν βλέπουμε στη θέση του δάσους μια τεράστια ξενοδοχειακή μονάδα η οποία υποτίθεται θα μας βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας.

Για ποιο λόγο πρέπει να αφήνουμε κάθε ολιγάρχη να ορίζει την τύχη των καταπράσινων εκτάσεων που μας προσφέρουν απεριόριστη ομορφιά και είναι ζωτικές στην επιβίωση μας;

Για ποιο λόγο να πρέπει να καταστραφεί η φύση μαζί με την άγρια ζωή που φιλοξενεί για να χτίσει όποιος θέλει ανεμογεννήτριες και ξενοδοχεία τα οποία δεν μας προσφέρουν τίποτα;

Είναι ξεκάθαρο πως αν αυτό είναι το τίμημα της ανάπτυξης είναι τεράστιο για να το πληρώσουμε. Δεν πρέπει να ακολουθούμε τον παραλογισμό των λίγων που για να βγάλουν χρήματα δεν σκέφτονται το μέλλον.

Οι συνέπειες της καταστροφής της φύσης μπορεί να μην φανούν στη δική μας γενεά, αλλά σίγουρα είναι κάτι για το οποίο θα κληθούν να λογοδοτήσουν τα παιδιά μας, οι μελλοντικοί κάτοικοι αυτού του πλανήτη.

Γιατί λοιπόν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα οι απόγονοι μας για να γίνουν πλουσιότεροι οι πλούσιοι; Γιατί αφήνουμε τους λίγους να καταστρέφουν τους κόπους μας και το μέλλον των παιδιών μας; Αν και πάλι δεν αντιδράσουμε σε αυτόν τον παραλογισμό το ίδιο θα γίνει και του χρόνου και του παραχρόνου μέχρι να εξαφανιστεί τελείως το πράσινο από τη χώρα μας και αντικατασταθεί με ανεμογεννήτριες και ξενοδοχεία.

Γιάννα Λαζάρου

Ιωάννα Λαζάρου – Hellenic Diaspora Group

(περισσότερα κείμενα από Ιωάννα Λαζάρου)

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.