Χριστιανοί δολοφονούνται παγκοσμίως κάθε μέρα για την πίστη τους (Γράφει ο Άγγελος Ασημινάκης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Δεκατρείς χριστιανοί παγκοσμίως σκοτώνονται κάθε μέρα λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, 12 ναοί ή χριστιανικά κτίρια δέχονται επίθεση και 12 χριστιανοί συλλαμβάνονται ή φυλακίζονται αδικαιολόγητα, ενώ άλλοι 5 απάγονται.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Opendoorsusa (World Watch List 2021) το 2020 περισσότεροι από 340 εκατομμύρια Χριστιανοί εκδιώχτηκαν για την πίστη τους. Πρόκειται για 80 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με το 2019, με την κατάσταση να επιδεινώνεται δραματικά εν μέσω της πανδημίας.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ένας στους οκτώ Χριστιανούς παγκοσμίως είναι θύμα θρησκευτικών διώξεων, αναδεικνύοντας το 2020 ως την χειρότερη χρονιά στη σύγχρονη ιστορία να είναι κανείς Χριστιανός. Στην έκθεση τονίζεται ότι ο αριθμός των Χριστιανών που δολοφονήθηκαν αυξήθηκε κατά 60% σε έναν χρόνο, με το 90% αυτών να βρίσκονται στην Αφρικανική ήπειρο.

Ειδικότερα το 2020, 4.761 Χριστιανοί δολοφονήθηκαν για την πίστη τους, 4.888 ναοί ή χριστιανικά κτίρια δέχτηκαν επίθεση, 4.277 Χριστιανοί συνελήφθησαν άδικα, κρατήθηκαν ή φυλακίστηκαν, 1.710 Χριστιανοί απήχθησαν για λόγους που αφορούσαν την πίστη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πανδημία του COVID-19 καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, αποκλείοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από επισιτιστική, νοσηλευτική, ψυχολογική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι Χριστιανοί, που αντιστέκονται στις χώρες στις οποίες αποτελούν μειοψηφία, έχουν χάσει κάθε κρατική στήριξη εν μέσω COVID-19 και χάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα σε σχέση με άλλες θρησκευτικές ομάδες. Αλλά και η ίδια η Εκκλησία, οι μικρές ενορίες που επιβιώνουν σε «εχθρικές χώρες» αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Οι λειτουργίες έχουν σταματήσει και τα έσοδα είναι μηδενικά. Ως εκ τούτου τα συσσίτια και τα άλλα φιλανθρωπικά προγράμματα είναι περιορισμένα.

Σε ακόμα πιο δεινή βρίσκονται δυστυχώς οι Χριστιανές γυναίκες και τα παιδιά. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν οι απαγωγές για τη βίαιη μεταστροφή κυρίως στο Ισλάμ, αλλά και οι αναγκαστικοί γάμοι μικρών κοριτσιών.

Επιπλέον, μέρη στη Λατινική Αμερική τα οποία λυμαίνονται συμμορίες ναρκωτικών, έχουν γίνει ακόμη πιο επικίνδυνα για τους Χριστιανούς, καθώς η πανδημία έχει μειώσει την παρουσία επίσημων αρχών που προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη.

Η χώρα της Βόρειας Κορέας για 20η διαδοχική χρονιά είναι στην πρώτη θέση της λίστας παρακολούθησης των πιο επικίνδυνων χωρών για να είναι κανείς Χριστιανός. Η ομολογία της πίστης στον Χριστό επιφέρει την ποινή του θανάτου. Όσοι δεν εκτελούνται αμέσως μεταφέρονται σε στρατόπεδα εργασίας ως πολιτικοί εγκληματίες. Οι συνθήκες στα στρατόπεδα αυτά είναι τόσο απάνθρωπες που ελάχιστοι επιζούν. Εκτιμάται ότι περίπου 50.000 – 70.000 Χριστιανοί είναι σήμερα φυλακισμένοι στη Βόρεια Κορέα.
.
Στην χώρα του Αφγανιστάν είναι παράνομο να είναι κανείς Χριστιανός, ουσιαστικά όσοι ασπάζονται τον Χριστιανισμό έχουν δύο επιλογές ή εγκαταλείπουν τη χώρα ή υπάρχει σοβαρός  κινδυνος να τους θανατώσουν. Εάν η οικογένειά τους ανακαλύψει ότι έχουν βαπτιστεί Χριστιανοί τότε θα πρέπει να σώσει την «τιμή» τους αποκηρύσσοντας τον πιστό, ή ακόμα και να τον σκοτώσουν, αλλιώς κινδυνεύουν οι ίδιοι. Όσοι μουσουλμάνοι αλλάζουν την πίστη τους και γίνονται Χριστιανοί συνήθως στέλνονται πάντοτε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, επειδή η αποκήρυξη του Ισλάμ θεωρείται σημάδι παραφροσύνης.

Στη Σομαλία, το Ισλάμ θεωρείται απαραίτητο στοιχείο της Σομαλικής ταυτότητας. Η πίστη στον Ιησού επιφέρει θανατική ποινή, τόσο για τον ίδιο τον Χριστιανό όσο και για τα μέλη της οικογενείας του. Οι γυναίκες που ασπάζονται τον Χριστιανισμό διατρέχουν υψηλό κίνδυνο βιασμού και αναγκαστικού γάμου. Και αν ένας χριστιανικός άνδρας σκοτωθεί ή απαχθεί, αφήνει ολόκληρη την οικογένειά του απροστάτευτη στο έλεος των διωκτών του.

Στη χώρα της Λιβύης δεν υπάρχει ελευθερία λόγου, ούτε θρησκευτική ελευθερία. Οι Χριστιανοί, που αρχικά ήταν μουσουλμάνοι, αντιμετωπίζουν βίαιες πιέσεις από την οικογένεια και την κοινότητά τους για να αποκηρύξουν την πίστη τους, είναι πολύ ευάλωτοι σε απαγωγές ή δολοφονίες από ισλαμιστές φανατικούς μαχητές και εγκληματικές ομάδες. Επίσης, είναι παράνομο να κηρύττουν δημοσίως την πίστη τους. Εαν συλληφθούν αντιμετωπίζουν ποινές πολυετούς κάθειρξης, ακόμα και βασανιστήρια.

Οι χώρες του Πακιστάν, της Ερυθραίας, της Υεμένης, του Ιράν, της Νιγηρίας και της Ινδίας συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα των πιο επικίνδυνων χωρών για να ζει ένας Χριστιανός.

Άγγελος Ασημινάκης – Θεολόγος

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.