Χριστούγεννα του 1964 (του Θανάση Γερμανίδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ήταν αρχές Αυγούστο του 1964, όταν η εκ Τροπαιούχου καταγόμενη υπάλληλος της Βασιλικής Πρόνοιας (Πεντερίδου Σοφία), ανακοίνωσε στους γονείς μου ότι είχα επιλεγεί (τα κριτήρια επιλογής δεν τα γνωρίζω ακόμα και σήμερα) για να φιλοξενηθώ στο οικοτροφείο γυμνάσιο παίδων “Ο Βασιλέας Παύλος” στη Λάση Κεφαλονιάς.

Θυμάμαι ότι βάζαμε χόρτα στον αχερώνα και η καλή υπάλληλος, ρώτησε τους γονείς μου αν συμφωνούν. Ο πατέρας μου είπε ναι χωρίς να βασανίσει πολύ το θέμα. (φτώχια γαρ). Η μάνα μου δεν μίλησε. Πρόλαβα και είδα μια φευγαλέα θλίψη στο πανέμορφο πρόσωπο της. Εγώ χαρούμενος συμφώνησα.

Δεν είχα δει ποτέ μου θάλασσα και τοποθέτησα στο Αιγαίο το νησί. Με βοήθησε το δεκαοχτώ που είχα στη γεωγραφία της πρώτης τάξης στο Γυμνάσιο Αρρένων Φλώρινας.

Ο αδερφός μου ετοιμαζόταν για την Αυστραλία, όπου ήταν ήδη επί διετίας η αδερφή μας. Εργαζόταν τότε σε ένα ξυλουργείο επί της 25ης Μαρτίου.

Φύγαμε όλα τα οικοτροφάκια για το Αργοστόλι τέλος Αυγούστου. Τον αδερφό μου τον αποχαιρέτισα βουβά με ένα σφιχτό αγκάλιασμα. Δεν με ενόχλησε που μύριζε ροκανίδια.

Εκείνα τα Χριστούγεννα ήταν καλοκαιρινά για τα δυο αδέρφια μου στη μακρινή Μελβούρνη, εγώ έπαιζα την Παναγία στο χριστουγεννιάτικο θεατρικό και οι γονείς μου στο χωριό μοιράστηκαν πορτοκάλια, κάστανα και
θρεψίνη με τον μικρότερο αδερφό μου. Ήταν κατάτι μεγαλύτερες οι μερίδες τους.

Γερμ.Θαν.


ΥΓ1: Αφιερώνω το κείμενο στα τρία αδέρφια μου, στη μάνα μου, στον πατέρα μου, που κρατούν μια θέση και για μένα εκεί που έπαψαν να ονειρεύονται.

ΥΓ2: Ένα ευχαριστώ αξίζει και στην Πεντερίδου Σοφία.

ΥΓ3: Στους συνοικότροφους μου θυμίζω τις εικόνες της Λάσης και τις κοινές αναμνήσεις μας.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *