“Χώρα γερόντων…” – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Εφιαλτική η πρόβλεψη που έκαναν πρόσφατα οι επιστήμονες, αγαπημένοι μου: «Σε ελεύθερη πτώση» λένε «βρίσκεται ο δείκτης νέων γεννήσεων ανά την υφήλιο. Η μεγάλη πτώση στα ποσοστά γεννήσεων θα έχουν ως αποτέλεσμα όλες οι χώρες να δουν συρρίκνωση του πληθυσμού τους μέχρι το τέλος του αιώνα. Μάλιστα, 23 χώρες αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση 50% στον πληθυσμό τους μέχρι το 2100».

Κρούουν δε, τον κώδωνα του κινδύνου πως αυτό θα έχει κατακλυσμιαία επίπτωση στις κοινωνίες. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στα δικά μας. Η χρονιά που ο πληθυσμός της Ελλάδας έφτασε στο υψηλότερο ιστορικά  σημείο του ήταν το 2017. Τότε μετρηθήκαμε και είμασταν περίπου στα 10,7 εκατομμύρια.

Κρατήστε αυτό το νούμερο αγαπημένοι μου γιατί δεν πρόκειται να το ξαναδούμε. Ούτε εμείς, αλλά ούτε και οι γενιές που θα έρθουν μετά από μας. Σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2100, θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 4,7 και στα 5,4 εκατ.

Κάνοντας πικρό χιούμορ θα μπορούσαμε να πούμε πως κάτι καλό υπάρχει και σε αυτό. Όλα και όλα. Τα δισέγγονα μας θα έχουν περισσότερο χώρο στη διάθεση τους. Τώρα, αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι αυτή η πρόβλεψη είναι αυθαίρετη θα σας απογοητεύσω γιατί ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Μάλιστα η σχετική έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς. Είμαι σίγουρη πως το όνομα του Μπιλ Γκέιτς θα κάνει πολλούς να χαμογελάσουν χαιρέκακα και ίσως μπουν στην διαδικασία να επιστρατεύσουν ένα σωρό επιχειρήματα για να αποδείξουν ότι αυτός ο μεγιστάνας του πλούτου απεργάζεται τη συρρίκνωση του ελληνισμού – για αυτό άλλωστε και προωθεί και τα εμβόλια.

Όμως η πρόβλεψη δεν αφορά μόνο εμάς. Το 2100 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει συρρικνωθεί στα 5,8 δισεκατομμύρια. Ωστόσο μέχρι να φτάσουμε εκεί, κάποιες χώρες θα υποστούν μία δημογραφική τραγωδία. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που θα δει τον πληθυσμό της να μειώνεται στο μισό. Συνολικά άλλες 22 χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Πορτογαλία θα έχουν την ίδια μοίρα.

Και επειδή, αγαπημένοι μου, όταν βγαίνουν τέτοια νούμερα στο τραπέζι κάποιοι ρίχνουν και μια ματιά στην γείτονα Τουρκία, σημειώστε ότι, σύμφωνα με την πρόβλεψη, όταν εμείς θα βολοδέρνουμε γύρω από τα 5 εκατομμύρια, οι γείτονες μας θα έχουν καβαλήσει τα 101 εκατομμύρια. Για κάντε το παρακαλώ, μια γύρα στο μυαλό σας αυτό το νούμερο. Όλος ο ελληνικός πληθυσμός θα αντιστοιχεί σε ένα προάστιο της Κωνσταντινούπολης. Και όλος ο βαλκανικός πληθυσμός, στον πληθυσμό της Πόλης.

Αν αύριο κληθούν πολιτικοί να σχολιάσουν αυτή τη μελέτη σε ένα τηλεοπτικό πάνελ, θα πουν ότι «πρέπει να δώσουμε κίνητρα στα νέα ζευγάρια.»  Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς τα πράγματα. Προσέξτε, αγαπημένοι μου μια αντίφαση: Το 1932 ήταν η καλύτερη χρονιά στη δημογραφική ιστορία της χώρας. Σημειώθηκαν 185.323 γεννήσεις και ο πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε κατά 67.930 άτομα.

Δεν μπορούμε όμως να ισχυριστούμε πως το 1932 ανήκει σε μια εποχή όπου έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Ξέρετε πότε ήταν η δεύτερη καλύτερη χρονιά; Το 1940, όταν η χώρα έμπαινε σε πόλεμο. Η τρίτη καλύτερη χρονιά ήταν το 1960, τότε που το κύμα της μετανάστευσης βρισκόταν στην κορύφωσή του.

Συνεπώς οι Έλληνες δεν έκαναν παιδιά επειδή είχαν χρήματα ή επειδή τους ευνοούσε το περιβάλλον. Αν ίσχυε αυτό, τότε από τα 1980 που το βιοτικό επίπεδο αρχίζει και ανεβαίνει κατακόρυφα, η Ελλάδα έπρεπε να ανοίγει μαιευτήρια και να εγκαινιάζει νηπιαγωγεία.

Μάλιστα το 2000, μία χρονιά γενικής αισιοδοξίας και θετικής ενατένισης προς το μέλλον, οι θάνατοι αρχίζουν να ξεπερνούν τις γεννήσεις. Κακά τα ψέματα. Οι γυναίκες έχουν μπει, εδώ και χρόνια, στην παραγωγική διαδικασία και η έννοια της «καλής ζωής» δεν περιορίζεται πια σε ένα τραπέζι με γεμάτα πιάτα.

Οι άνθρωποι ξεκίνησαν να ταξιδεύουν περισσότερο, να απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους, να μεταθέτουν για το μέλλον την απόκτηση παιδιού. Μετά ήρθε η κρίση και το νέο κύμα της μετανάστευσης. Στη διετία 2017-2019 ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 70.000 άτομα. Και πάλι καλά που υπάρχουν οι αλλοδαπές μητέρες.

Στην περίοδο 2004-2017, οι γεννήσεις από αλλοδαπές ήταν κατά 209.000 περισσότερες από τους θανάτους αλλοδαπών και περιόρισαν τη μείωση του πληθυσμού μας στους 109.000 ανθρώπους. Αν δεν υπήρχαν οι αλλοδαπές, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είχε μειωθεί κατά 320.000 άτομα.

Μπορεί να μη μας αρέσει να το ακούμε αγαπημένοι μου αλλά οι γυναίκες αυτές προσφέρουν το 10% των γεννήσεων που γίνονται στη χώρα.

Αν συνεχίσουμε, λοιπόν, έτσι, το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον προβλέπει ότι το 2100 θα έχουμε μείνει οι μισοί. Ακόμα και αν «υποχρεώναμε» κάθε Ελληνίδα σε αναπαραγωγική ηλικία να κάνει δύο παιδιά, η συνολική εικόνα δεν αλλάζει θεαματικά.

Συγγνώμη, αλλά και σε κονικλοτροφεία να κλείσουμε τα ζευγάρια, πάλι δεν βγαίνει η εξίσωση. Βαδίζουμε, λοιπόν, προς μία χώρα γερόντων (το 2050 ένας στους τρεις θα είναι άνω των 65), χωρίς εργατικό δυναμικό που θα συντηρεί το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και με πληθυσμιακή ερημοποίηση περιοχών.

Στο τέλος του αιώνα θα υπάρχουν έρημα ελληνικά νησιά και η Τουρκία θα έχει πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων. Το να αρνούμαστε ότι η επιβίωση της χώρας διέρχεται από την ενσωμάτωση μεταναστών είναι κοντόφθαλμο, παράλογο και ηλίθιο. Όπως και το να πιστεύουμε ότι ξαφνικά  οι Ελληνίδες θα αρχίσουν να κάνουν τέσσερα και πέντε παιδιά προκειμένου να αναστήσουν δημογραφικά τη χώρα.

Η μελέτη του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον  είναι σαφής ως προς αυτό που προτείνει: οι χώρες που βρίσκονται μπροστά σε μείωση του πληθυσμού τους κατά το ήμισυ πρέπει να υιοθετήσουν μία φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική και ταυτοχρόνως να δώσουν κίνητρα στα νέα ζευγάρια, ειδικά στις γυναίκες.

Εδώ εμείς  δεν συζητάμε το πρώτο  γιατί όταν ακούμε για μετανάστες βγάζουμε σπυριά και δεν κάνουμε τίποτα για το δεύτερο. Αλλά ακόμα και αν, με ένα μαγικό τρόπο πετύχουμε αύξηση της γονιμότητας, δεν θα πάμε πολύ μακριά στους αιώνες αν δεν ενσωματώσουμε μεταναστευτικούς πληθυσμούς. Εντάξει, γνωρίζω πως αυτό είναι ένα θέμα που ενοχλεί. Που προκαλεί, συχνά αφορισμούς και εκρήξεις. Όμως είναι η πραγματικότητα. Τι να κάνουμε;

Λένε πως είμαστε έθνος ανάδελφον. Ωστόσο πατάμε πάνω σε χώματα που, ανά τους αιώνες, λειτούργησαν ως σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών και εθνοτήτων. Η ελληνική ιστορία είναι γραμμένη με κώδικες ενσωμάτωσης και αφομοίωσης. Μπορεί πάλι ως έθνος να αποφασίσουμε, που λέει ο λόγος, να συρρικνωθούμε και σιγά σιγά να εξαφανιστούμε «καθαροί» και «αμόλυντοι». Αυτό όμως δεν μοιάζει με καθαρή αυτοκτονία; Όχι τίποτε άλλο αλλά δεν μπορούμε να ρωτήσουμε  τι γνώμη έχουν  τα δισέγγονά μας  επί τούτου.

Με αγάπη Εύα (Με πληροφορίες από το cnn.gr)

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.