«Ψυχή στο Λαιμό 2021» Δύο Μικρές Θάλασσες – Εικαστική παρείσφρηση σε παλαιό αγροτόσπιτο στην Πρέσπα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

[…]
Και στην Πρεσλάβα στάθηκε κι ήρθε κι από την Πρέσπα,
τον τόπο το νησόχτιστο και σα ζωγραφισμένο,
στην λίμνη την αξέχαστη με τα δασιά λιβάδια,
με τα μεγάλα τα βουνά τα λογγωμένα γύρω
[…]

Κ. Παλαμάς. (1910). Η φλογέρα του Βασιλιά με την Ηρωική τριλογία, Πρόλογο κι Επίλογο. Αθήνα: τυπ. Εστίας

Λίμνη Πρέσπα – 1918
 Ministère de la Culture (France) Médiathèque de l’architecture et du patrimoine – diffusion RMN.

Αν έρθεις με μια ανάσα θα σε ταξιδέψω στην γη που ενώνει δύο μικρές γλυκές θάλασσες!

Το λευκό σου φόρεμα θα σύρεις στις μουσκεμένες άκρες τους,τα ακροδάχτυλα σου θα βουλιάξουν εκεί που φυτρώνουν τα καλάμια και βρίσκουν καταφύγιο γλυκόλαλα πουλιά.Μην αφήσεις τους κατακτητές να σε αγγίξουν,Βούλγαρους, Νορμανδούς, Αλαμανούς, Φράγκους, Σέρβους και Οθωμανούς. Με την «ψυχή στο λαιμό, σύρσου μέσα στης λίμνης τα ασκηταριά, τυλίξου τα πέπλα της νύχτας.

Αυτός που οι θεοί δεν άφησαν να ζήσει στο παλάτι τους θα σου δώσει να πιειςκρασί απ’ το ποτήρι του. Με μέθη κυκλωτική,ξυπόλυτη θα περπατήσεις στα μακεδονίτικα μονοπάτια, θα ανταμώσεις άλλες β υζαντινές κυράδεςκαι κουρασμένη θα ξαποστάσεις στην Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου.

Μην σε τρομάξουν οι ντουφεκιές, δεν ήταν για λίγο και οι κυνηγημένοι δεν έφυγαν. Όταν το νερό θα κυλίσει από το φούσκωμα της μέρας και καθαρίσει τα κόκκινα σεντόνια, ενώσου με το μπουλούκι της προσφυγιάς που έρχεται, από παντού. Μοιράσου το ψωμί τους, πιες από το τραγούδι τους: τον πόνο, τον έρωτα, τον θάνατο. Χόρεψε, ενώσου στον ρυθμό, ψηλάφησε τον χώρο και τον χρόνο. Ένας κοινός τόπος: η καρδιά μας.

Έλα! Σε περιμένω στο τσαρδάκι μου που στέκει ακόμα, να σε τρατάρω γλυκό του κουταλιού και καφέ πικρό!

Ταξιδιωτική οδηγία, της Ζαχαρούλας Καρακωσταντή


Το παρελθόν που αγγίζει το παρόν και «ουτοπεί» το μέλλον αποτυπώνεται σε κάθε πτυχή του κοινωνικού, όπως και των πολιτικών, οικονομικών και καλλιτεχνικών δράσεων που το προσδιορίζουν. Κάθε παρόν εμπεριέχει τον δικό του ορίζοντα προσδοκιών, που συγκροτείται από μια μελλοντικότητα του παρελθόντος.

Η σκιαγράφηση του παρελθόντος, μέσα από ρητορείες και προπαγανδιστικές ικεσίες,αποτελεί υπόδειγμα αντι-δεοντολογικό και αυθαίρετο. Στην παρούσα εικαστική πρόσκλησηκαλούνται καλλιτέχνες να ενεργοποιήσουν ένα αγροτόσπιτο της οθωμανικής περιόδου, στο Λαιμό Πρεσπών.

Το παλαιότατο σπίτι, πλατυμέτωπο με ανοιχτό το χαγιάτι του, ορίζει το αρχέγονο και το αρχέτυπο ως προσείκουσα, άχρονη και άτυπη μορφή σύζευξης της καθημερινότητάς του, από το απώτερο παρελθόν έως το παρόν.

Η μορφή στο σύμπλεγμα των δυο αγροτικών σπιτιών της οικογενείας Παπαφωτίου στο Λαιμό Πρέσπας είναι αφοπλιστικά απλή,προερχόμενη από την τοπική, αυτοσχέδια,εμπειρική αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών των οικιστών του.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης δράσης, θα αναζητηθεί ο κοινός τόπος του αρχέγονου με την ιστορική ροή, της ίδιας της Ιστορίας σε έναν τόπο «διάμεσο», σε μια έκφραση και έκφανση της βαλκανικής πολυπολιτισμικότητας.

Απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σ’ αυτή την αλληλεπιδραστική έκθεση μετάβασης από τον κοινό τόπο, στον κοινό χώρο, στον κοινό χορό, στο κοινό χώρισμα, στο «χωρίς Κάτι». Όποιος καλλιτέχνης νοιώθει «Καθημαγμένος ερασιτέχνης του πραγματικού» (Ν. Καρούζος) είναι ήδη συν-εκθέτης.

Προσφέρεται δυνατότητα δωρεάν διαμονής (έως 12 συμμετεχόντων) στον ξενώνα της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας (Π.Δ.Μ.), στους Ψαράδες Πρεσπών, όπως και μαζικών μετακινήσεων, σε συνεργασία με τον Δήμο Πρεσπών. Η αναψυχή ολοκληρώνεται με συν-εκφωνήσεις για την φιλοσοφία της Ιστορίας από καλεσμένους συν-εκφωνητές, από το περιοδικό Sades.

Από 27 Ιουλίου έως 8 Αύγουστου 2021, στις δυο μικρές θάλασσες των Πρεσπών

Ανοιχτη πρόσκληση για την  Εικαστική παρείσφρηση σε παλαιό αγροτόσπιτο στην Πρέσπα. Πληροφορίες: Χάρης Κοντοσφύρης 6974.066.236. Δηλώσεις συμμετοχής στην Ζαχαρουλα Καρακωσταντή zaharo.karakonstanti@gmail.com  μεχρι της 23/7/2021

Πληροφορίες:

Δήμος Πρεσπών: εδώ

Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας: εδώ

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά των οικισμών του Όρους Βέρνον: εδώ

Πρέσπα και τριεθνές, Εθνογραφική έρευνα και συνοριακότητα: Εδώ

Με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση: Η περίπτωση της Πρέσπας: Εδώ

Σύντομη ιστορική γεωπολιτική ανάδρομη στα Βαλκάνια: Εδώ

Τα Βαλκάνια εκσυγχρονισμός, ταυτότητες, ιδέες: εδώ

Ιστορία των μεσαιωνικών Βαλκανίων: εδώ

Η Τοπική Ιστορία της Πρέσπας και οι εκπαιδευτικές της εφαρμογές στην προσχολική ηλικία.-Το παράδειγμα της Πρέσπας: Εδώ

Λαϊκά δρώμενα στην περιοχή της Φλώρινας: εδώ

Πρέσπες και Παράδοση: εδώ

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *