Όνειρα: Ένα πανανθρώπινο βίωμα στον ύπνο, μια βαθύτερη ανάγκη της ψυχής

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Τα όνειρα δεν αφορούν ποτέ ανοησίες. Ειλικρινά, δε θα επέτρεπε ο ύπνος μας να ασχοληθούμε με θέματα που δεν έχουν σημασία” – (Σίγκμουντ Φρόυντ)

Τα όνειρα είναι οι πιο συχνοί επισκέπτες του ύπνου μας. Όλοι βλέπουμε όνειρα, άλλοτε ευχάριστα και άλλοτε δυσάρεστα, τους γνωστούς εφιάλτες. Άλλοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις κρυφές τους αλήθειες, τους συμβολισμούς και τις ανεξήγητες καταστάσεις που βιώνει ο εγκέφαλός του όταν βρεθούν ταυτόχρονα σε μία κατάσταση απόλυτης ηρεμίας και αδράνειας, αλλά και δραστηριότητας.

Τι είναι, τελικά, τα όνειρα; Οι επαναστάσεις που κάνει η ψυχή μας απέναντι στις κοινωνικές συμβάσεις και τα πρέπει που την εμποδίζουν να είναι ο εαυτός της στο φως της ημέρας; Είναι το ξέσπασμα του πραγματικού μας εαυτού, η αποποίηση της μάσκας που φοράμε την ημέρα επειδή προσπαθούμε να είμαστε αρεστοί στους άλλους και να μη διαταράσσουμε την ομαλότητα της κοινωνίας;

Τα όνειρα, από ψυχολογικής πλευράς, εμφανίζονται ως απαραίτητα για την ψυχική ισορροπία του ανθρώπου. Ο εγκέφαλος ανασύρει από το υποσυνείδητό μας κάθε κρυμμένη επιθυμία, ανάγκη, θυμό, βίωμα και το ανασύρει με μία σειρά εικόνων και παραστάσεων που εμφανίζονται σαν ένα φιλμ μικρής διάρκειας στον ύπνο μας.

Η ψυχή μας ξεσπάει και μας δίνει αυτό που θέλουμε, έστω και για λίγες ώρες που δε βρισκόμαστε σε ενεργή επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό το έξυπνο «δώρο» του εγκεφάλου είναι ένα παυσίπονο που έστω και παροδικά, μας δίνει μία ανακούφιση. Αν δεν υπήρχαν τα όνειρα, μέσα μας ακόμα περισσότερο θα ρίζωναν τα απωθημένα και θα μετατρέπονταν σε νευρώσεις που θα μας οδηγούσαν σε ακραίες ενέργειες.

Χωρίς τα όνειρα, θα αρρωσταίναμε, η ψυχή μας δε θα άντεχε το ανικανοποίητο, θα παρέμενε τελείως απαρηγόρητη και διψασμένη. Μέσα από τα όνειρα ερχόμαστε κοντύτερα στον βαθύτερο εαυτό μας και αφουγκραζόμαστε τις επιθυμίες μας. Τα ταμπού και τα «απαγορεύεται» της κοινωνίας δε χωρούν στον ονειρικό κόσμου που βλέπουμε για λίγα λεπτά, ακόμα και με τα μάτια μας κλειστά.

Ο Φρόυντ είχε χρησιμοποιήσει ένα παράδειγμα, θέλοντας να δείξει το κρυφό νόημα πολλών ονείρων. Ένας άνδρας βγήκε με την ξαδέρφη του η οποία κρατούσε πολλά μπαλόνια. Το μπαλόνι ενδέχεται να συμβολίζει την ερωτική επιθυμία του για την ίδια, η οποία κρύβεται πίσω από τα μπαλόνια; το μπαλόνι ενδέχεται να συμβολίζει το στήθος της ίδιας.

Τα όνειρα κρύβουν μέσα τους μία αποκρυπτογράφηση του Υπέρ Εγώ μας, το οποίο καθημερινά συμβιβάζεται και κάμπτεται, προκειμένου να εναρμονιστεί με τα κοινωνικά “πρέπει”. Είναι μία επανάσταση απέναντι στους συμβιβασμούς, μία καταπράϋνση της ψυχής και ένας τρόπος να «αποκτήσεις» αυτό που ονειρεύεσαι και δεν μπορείς να έχεις στην καθημερινότητά σου.

Τα όνειρα λένε πολλά για εμάς. Και ένα είναι το βέβαιο; πως θα μας ακολουθούν και στην ζωντανή πραγματικότητα, αλλά και στην εικονική. Διότι είναι αφενός ένα μέσο προστασίας της ψυχικής μας υγείας και αφετέρου είναι ένας τρόπος εξερεύνησης του Εγώ μας που σπάει τους περιορισμούς, τα πρέπει και τα μη και ζει ελεύθερα..

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.