“Όποιος σκάβει τον λάκκο του αλλουνού…” – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η στήλη συνηθίζει να κάνει αναδρομές στο πολιτικό παρελθόν της χώρας και αυτό διότι πιστεύουμε πως, μελετώντας κανείς τα γεγονότα του παρελθόντος, μπορεί να αναγνώσει και να αναλύσει καλύτερα και καθαρότερα τα γεγονότα του παρόντος. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν.

Το 1989, Σεπτέμβρη μήνα, η Βουλή, με πλειοψηφία ΝΔ και Συνασπισμού της Αριστεράς, παραπέμπει τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο Ανδρέας είχε χάσει τις εκλογές μετά από οκταετή διακυβέρνηση της χώρας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο μεγάλος αντίπαλος τους Ανδρέα ο οποίος είχε εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, φαίνεται ότι παίρνει τη ρεβάνς. Για λίγο όμως!

Δύο χρόνια μετά, τον Γενάρη του 1992, το δικαστήριο αθωώνει πανηγυρικά τον Ανδρέα. Λίγο μετά τον Οκτώβριο του 1993, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταρρέει. Ο Ανδρέας επανέρχεται, νικητής και τροπαιούχος, στην εξουσία. Η νέα πλειοψηφία παραπέμπει τον Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο Ανδρέας, όμως, ζητάει -και επιβάλλει- την αναστολή των διώξεων από τη Βουλή. Έτσι, μπαίνουν οι τίτλοι του τέλους σε μια περίοδος της μεταπολίτευσης που βρωμάει και ζέχνει.

Έχουν κάποια σημασία αυτά για το σήμερα; Για να πω τη μαύρη μου την αλήθεια, δεν είμαι και τόσο βέβαιος. Αυτό μάλλον θα φανεί στην πορεία. Η νέα κυβέρνηση, πάντως, βρέθηκε μπροστά σε ένα αντίστοιχο δίλημμα, με αφορμή την υπόθεση Novartis.

Να συγκροτήσει Προανακριτική Επιτροπή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παραπομπή του Αλέξη Τσίπρα στο Ειδικό Δικαστήριο; Ή μήπως να περιοριστεί απλά σε μια Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα ερευνήσει και, επειδή δεν θα βρει τίποτα, θα κλείσει την υπόθεση;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, είπε: «Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία Εξεταστικών Επιτροπών». Η φράση αυτή ερμηνεύθηκε ποικιλοτρόπως.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δείχνουν τα γεγονότα, δέχθηκε πιέσεις από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και από εκείνους τους λίγους υπουργούς και βουλευτές που κινούνται στο «κλίμα» του. Ο κ. Σαμαράς είναι εκείνος ο οποίος υποσχέθηκε πως «θα πάει μέχρι τέλους» τον κ. Τσίπρα, τον κ. Παπαγγελόπουλο, γνωστό πλέον ως «Ρασπούτιν», αλλά και όλους εκείνος που θεωρεί ότι συνωμότησαν για να τον εμπλέξουν στο σκάνδαλο Novartis.

O κ. Μητσοτάκης μπορεί να άφησε την πρωτοβουλία στη Βουλή. Χρειαζόταν 30 ή 60 βουλευτές να προτείνουν Προανακριτική ή Εξεταστική Επιτροπή. Όμως τελικά ήξερε πως για ότι ακολουθήσει η ευθύνη είναι δική του. Έχει κάποιον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επαναφέρει την πολιτική σκηνή σε καταστάσεις που είχαν ξεχαστεί με το να κινηθεί κατά των πολιτικών αντιπάλων του;

Όχι, δεν έχει. Γιατί; Διότι το παρελθόν δείχνει ότι, όσοι επιχείρησαν κάτι ανάλογο, τους γύρισε μπούμεραγκ. Απέτυχαν. Έπειτα, ο Τσίπρας και οι συν αυτώ δεν κατηγορούνται για εμπλοκή σε κάποιο οικονομικό σκάνδαλο, για κλοπή και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Τους κατηγορούν ότι (μπορεί να) συνωμότησαν για να πλήξουν πολιτικούς αντιπάλους τους, αλλά αυτό εμπεριέχει αυτομάτως το υποκειμενικό στοιχείο της πολιτικής δίωξης. Εκείνα δε τα περί… «εσχάτης προδοσίας», που είχε… ανακαλύψει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια έκρηξη υπερβολής, δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική και είναι σίγουρο πως ούτε ο ίδιος δεν πρόκειται να τα υποστηρίξει ξανά.

Επίσης, ο Μητσοτάκης δεν έχει κάποιον προσωπικό λόγο για να επιδιώκει να πάρει κάποια ρεβάνς από τον Τσίπρα. Δεν ηττήθηκε ποτέ από τον πολιτικό του αντίπαλό. Το αντίθετο, τον νίκησε στην πρώτη αναμέτρηση.

Εκείνος που καίγεται και θέλει να πάρει τη ρεβάνς είναι ο Σαμαράς, αφού αυτόν κατανίκησε ο Τσίπρας το 2015 και τον οδήγησε έξω σχεδόν από την ενεργό πολιτική ζωή. Όμως αυτό αφορά τον Σαμαρά. Ο νυν πρωθυπουργός πρέπει να έχει άλλες προτεραιότητες.

Διότι, με βάση τα όσα είπε ο ίδιος, αυτές, οι άλλες, προτεραιότητες, δεν εξυπηρετούνται από την όξυνση και τη μετωπική σύγκρουση. Εκτός αν, για να αντιμετωπίσει τα δύσκολα που οσονούπω φτάνουν, επιλέξει να αποδυναμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους μέσω της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής.

Ο λαός λέει: «Όποιος σκάβει τον λάκκο του αλλουνού, πέφτει ο ίδιος μέσα». Αυτό ας το έχει κατά νου ο πρωθυπουργός πριν επιχειρήσει να κάνει κάτι τέτοιο.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


One thought on ““Όποιος σκάβει τον λάκκο του αλλουνού…” – ΥπερΗΧΩγράφημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *