Όταν έρχονται τα δύσκολα αναλαμβάνει η προπαγάνδα – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Δεν κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας, αλλά πρέπει να το πούμε: Αν σε κάτι είναι μανούλα ετούτη η κυβέρνηση είναι στην προπαγάνδα. Α, όλα κι όλα, οφείλουμε να το παραδεχθούμε πως όχι μόνο μπορεί να κάνει το μαύρο άσπρο αλλά και καταφέρνει να διαστρέφει, κατά πως τη βολεύει, την πραγματικότητα. Να σβήνει, ας πούμε όλα όσα έλεγε ο προηγούμενος υπουργός εμφανίζοντας νέες σπουδαίες ανακαλύψεις του διαδόχου του.

Θέλετε παράδειγμα; Το ασφαλιστικό. Η ιστορία των ασφαλιστικών ταμείων είναι μεγάλη αλλά το ίδιο μεγάλη είναι και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων τους. Είναι δε γνωστό τοις πάσι πως επί ΕΦΚΑ έγινε ακόμα μεγαλύτερη. Αυτοί που φαίνεται να μην το γνωρίζουν είναι μόνο οι δύο υπουργοί Εργασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι οποίοι τη μια κορόιδευαν και την άλλη, δήθεν, εκπλήσσονται από όσα συμβαίνουν.

Τρεις μέρες μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Υπουργείο Εργασίας, για να δείξει το ενδιαφέρον του για τις εκκρεμείς συντάξεις. Με στόμφο ο τότε υπουργός ο κ. Βρούτσης εξαγγέλλει ότι σε λίγο οι συντάξεις θα δίνονται «με ένα κλικ». Χιλιάδες άνθρωποι που περιμένουν μέχρι και δύο χρόνια για να εξεταστεί η αίτησή τους, αναθάρρησαν και γέμισαν ελπίδα.

Έξι μήνες αργότερα τον Ιανουάριο του 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται ξανά το ίδιο υπουργείο. Τι έγινε με τις υποσχέσεις για τις εκκρεμείς συντάξεις; Τίποτα. Ουδεμία αναφορά.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σε μια επίδειξη μαύρου χιούμορ, ο πρωθυπουργός μίλησε για την… πρόοδο που είχε γίνει στο θέμα αυτό και υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει προσωπικά και για τις εκκρεμείς συντάξεις, οι οποίες εν τω μεταξύ είχαν ξεπεράσει τις 300 χιλιάδες.

Ήταν δε τέτοια η πρόοδος που ο Γιάννης Βρούτσης μετά από λίγο αντικαταστάθηκε. Ο πρωθυπουργός ξαναπάει (τρίτη φορά) στο υπουργείο Εργασίας και ακούει το νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη υπουργό να… θάβει τον προκάτοχό του, λέγοντας: «Για μένα οι εκκρεμείς συντάξεις είναι η νέα ΔΕΗ». Τόση πρόοδος είχε επιτευχθεί…

Έχουν περάσει έκτοτε έξι μήνες και ο δραστήριος υπουργός… ανακάλυψε, επιτέλους, τι συμβαίνει στον ΕΦΚΑ. Δηλαδή, ότι οι πολίτες ταλαιπωρούνται! Αυτό που γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν μια στοιχειώδη γνώση ή απλή σχέση με τα ασφαλιστικά, ο Χατζηδάκης προσπαθεί να το κάνει προπαγάνδα με κινήσεις εντυπωσιασμού.

Ο ΕΦΚΑ είναι ένας γραφειοκρατικός και δυσκίνητος οργανισμός με απαρχαιωμένο -ή και χωρίς καθόλου- μηχανισμό. Ο υπουργός μετά από έξι μήνες ανακάλυψε ότι οι υπάλληλοι δεν απαντούν στα τηλέφωνα και στα ηλεκτρονικά μηνύματα των ασφαλισμένων. Και δεν απαντούν, εκτός από τις περιπτώσεις ακραίας αδιαφορίας, για ένα βασικό λόγο: Διότι δεν υπάρχουν υπάλληλοι.

Πολλές χιλιάδες αποχώρησαν τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης και δεν αντικαταστάθηκαν. Η παρούσα κυβέρνηση προτίμησε να προσλάβει ειδικούς φρουρούς και όχι υπαλλήλους για να εκδίδονται γρήγορα ή συντάξεις. Επίσης, ενημερωθήκαμε ότι μετά από έξι μήνες, ο υπουργός αποφάσισε να… αναβαθμίσει το τηλεφωνικό κέντρο του Ταμείου!

Πού ζουν οι υπουργοί; Στα άνετα γραφεία τους, αποκομμένοι από την πραγματικότητα του μέσου ανθρώπου. Έτσι, αυτό που όλοι εμείς οι άλλοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, αυτοί χρειάζονται έξι μήνες θητεία για να το ανακαλύψουν. Και αντί να σκύψουν σοβαρά πάνω στο πρόβλημα, καταφεύγουν σε προπαγανδιστικές πιρουέτες. Αλήθεια, μπορεί να μας πει ο κ. Χατζηδάκης πόσο αυξήθηκε ο ρυθμός εξέτασης των αιτήσεων συνταξιοδότησης από τότε που ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο; Πόσες είναι οι εκκρεμείς συντάξεις και πότε θα δοθούν;

Μεταρρύθμιση δεν είναι να πληρώνεις τις υπερωρίες με ρεπό. Μεταρρυθμιστής σημαίνει, εν προκειμένω, να ενισχύεις τον ασφαλιστικό φορέα με προσωπικό και μέσα, ώστε να βγάζει γρηγορότερα περισσότερες συντάξεις. Και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, παρά τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού εδώ και δύο χρόνια.

Όταν έρχονται τα δύσκολα, αναλαμβάνει η προπαγάνδα. Ο Ουίνστων Τσόρτσιλ έχει πει «Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε», και κατά πως φαίνεται ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του έχουν κάνει ευαγγέλιο.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.