Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται #2 – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ήταν 23 Αυγούστου του 2012 όταν ο Γιάννης Στουρνάρας, ο τότε υπουργός Οικονομικών υπέγραφε εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens. Να θυμήσω πως με βάση τον συμβιβασμό αυτόν η Siemens δεν θα διεκδικούσε τα 80 εκ. ευρώ που της χρωστούσε το Ελληνικό Δημόσιο.

Ακόμα η εταιρία θα δαπανούσε μέσα σε πέντε χρόνια 90 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως δεν θα πήγαιναν στα δημόσια ταμεία της Ελλάδας, αλλά για «φορείς που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος», για «πανεπιστημιακά και επιστημονικά ερευνητικά προγραμμάτων στους τομείς της ενέργειας, της Υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων», για τη χορήγηση 100 υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές και για ιατρικό εξοπλισμό σε παιδιατρικά νοσοκομεία.

Επίσης η γερμανική εταιρεία δεσμευόταν να κάνει επένδυση 100 εκατ. ευρώ στη χώρα μας, «ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας», και ακόμα 60 εκατ. ευρώ για νέο εργοστάσιο.

Όλα τα παραπάνω, οι «αποζημιώσεις» δηλαδή που θα πλήρωνε ο γερμανικός κολοσσός ήταν εξωφρενικά χαμηλές και προκλητικές για την κοινή νοημοσύνη. Σύμφωνα με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, το Δημόσιο μετά την υπογραφή του εξωδικαστικού συμβιβασμού από τον Στουρνάρα, παραιτούνταν από αξιώσεις περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η Siemens έτριβε τα χέρια της γιατί «ξεμπέρδευε» με μόλις 270 εκατ. ευρώ, τα οποία μάλιστα δεν ήταν ρευστό, αλλά επενδύσεις. Η εταιρεία δηλαδή και ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ευεργετικές αναπτυξιακές επενδύσεις σε μια χώρα που ζημίωσε.

Στα χρόνια που ακολούθησαν γράφτηκαν δεκάδες ρεπορτάζ που έλεγαν πως η Siemens δεν είχε εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας. Πως τη γλίτωσε δηλαδή με ελάχιστα χρήματα, και πως δεν έδινε τελικά αυτά που έπρεπε βάσει της συμφωνίας που είχε υπογράψει

Υπενθυμίζουμε πως το Γερμανικό Δημόσιο επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία ύψους 350 εκατ. ευρώ. Εδώ ακόμα ψάχναμε τον Χριστοφοράκο.

Οι πρωταγωνιστές και οι δευτεραγωνιστές της υπόθεσης αυτής βρίσκονται πάλι στην εξουσία. Ο Στουρνάρας παραμένει στο προσκήνιο και είναι διοικητής της ΤτΕ.

Σήμερα η κυβέρνηση ισχυρίζεται ψευδώς ότι το σκάνδαλο Novartis είναι σκευωρία. Τότε η Siemens είχε μοιράσει αποδεδειγμένα μίζες στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει στο κανάλι OPEN αναφερόμενος στα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να ενέχονται στο σκάνδαλο ότι η περίπτωση της Novartis «είναι σκευωρία, προς Θεού όμως δεν θέλω να πω πως δεν υπήρχε σκάνδαλο ή ότι δεν σημαίνει a priori, να το τονίσω αυτό, ότι όλοι είναι εξ ορισμού αθώοι.

Επίσης μου έρχεται στο νου η σκηνή από το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης όπου ο Αδ. Γεωργιάδης είπε ότι «η Novartis μπορεί να έχει δώσει χρήματα σε πολιτικούς, αλλά σώζει και ζωές.» Μια κουβέντα εν θερμώ ήταν, βρε αδερφέ, από έναν πολιτικό που συνήθως είναι σοβαρός, μετρημένος και σπανίως αυτοδιαψεύδεται.

Όταν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της Novartis με τις Αρχές των ΗΠΑ μιλάει για σκάνδαλο, κάποιοι εδώ μιλούν για σκευωρία. Δεν αναφέρει πολιτικά πρόσωπα λένε. Ναι, αλλά μιλάει για παράνομη δράση κρατικών αξιωματούχων, απαντούν οι άλλοι. Ναι αλλά όταν οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τη λέξη «αξιωματούχοι» εννοούν τους γιατρούς μεταφράζουν οι πρώτοι.

Τι δηλαδή να πιστέψουμε ότι μόνον οι γιατροί ήταν στο κόλπο; Μόνο οι νοσηλευτές, οι καθαρίστριες, οι κουλουρτζήδες που πουλούν τα κουλούρια τους έξω από τα νοσοκομεία, οι ντελιβεράδες που φέρνουν στους ασθενείς φαγητό;

Εντάξει, σου λένε, στο σκάνδαλο συμμετείχαν πολλοί, κανένας όμως πολιτικός. Η Novartis όμως υπογράφοντας τον εξωδικαστικό συμβιβασμό δέχεται ότι διέφθειρε κόσμο και κοσμάκη στην Ελλάδα και γι’ αυτό από τα 350 εκατ. δολάρια τα 310 τα πληρώνει για την Ελλάδα.

Και εντάξει, ας δεχτούμε ότι πολιτικοί δεν χρηματίστηκαν, ωστόσο προκύπτει ένα ερώτημα: Στο πάρτι της διαφθοράς, όπως λένε οι Αμερικανοί και συμφώνησε η Novartis, που έγινε την περίοδο 2012-2015, ποιος κυβερνούσε;

Μήπως μπορείτε να μου πείτε έναν υφυπουργό Οικονομικών, έναν υφυπουργό Δικαιοσύνης, έναν υφυπουργό Υγείας, έναν υπουργό Οικονομικών, έναν υπουργό Δικαιοσύνης, έναν υπουργό Υγείας αυτής της περιόδου που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη;

Μπορείτε να μου πείτε αν αυτός που ήταν πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη; Είναι σίγουρο λοιπόν ότι ένας πιθανός συμβιβασμός μεταξύ της δεξιάς κυβέρνησης και της Novartis θα είναι απλώς ένα κακόγουστο αστείο.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.