“ἐν οὐ παικτοῖς” (Γράφει ο Μιχάλης Λιάκος*)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ας μου επιτραπεί να προηγηθεί αυτή η εισαγωγή για να μην θεωρηθηθώ ως “μετά εορτήν εξυπνάκιας”…ή “μετά Χριστόν προφήτης” είτε από καλόπιστους είτε από κακόπιστους – δικαιολογημένα- αναγνώστες. Ενημερώνω λοιπόν ότι το παρόν “πονημάτιο” ή άρθρο μέχρι ενός σημείου που θα το καταλάβουν οι αναγνώστες (απολογισμός ενός χρόνου – μάσκες κλπ.) γράφτηκε πριν εννέα (9) μήνες δηλαδή αρχές Μαρτίου του 2021! Μάρτυρες για να βεβαιώσουν μερικά “προφητικά” – “μαθηματικά μοντέλα” – είναι οι πολλοί φίλοι, συμπατριώτες και μη, με τους οποίους σχεδόν καθημερινά επικοινωνούμε.  

 “ἐν οὐ παικτοῖς” λοιπόν… 

Υπάρχουν μερικά πράγματα-θέματα που δεν «παίζονται», δεν παζαρεύονται, δεν εργαλειοποιούνται, δεν «σηκώνουν» αστεία…! Βεβαίως και σωστά σχολιάζονται, κριτικάρονται, πολλές φορές αυστηρά μάλιστα αλλά τελικά πρέπει να αφήνονται στους επαΐοντες (επίσταμαι = γνωρίζω καλώς) και δεν εννοώ όλους αυτούς βέβαια που έχουν ένα ή περισσότερα πτυχία αλλά τους ειδικούς αρμόδιους, τους υπεύθυνους επιλεγμένους από τον ίδιο τον λαό καλώς ή κακώς! (κυβερνήσεις και διάφορα θεσμικά όργανα).

Οι τομείς που δεν “σηκώνουν’ παιχνίδια και “παζαρέματα” είναι η Υγεία, η Παιδεία και τα Εθνικά θέματα. Κατά «σατανική» σύμπτωση και τα τρία μαζί ταλανίζουν και πλήττουν “θανατηφόρα” την χώρα μας – και όχι μόνο βέβαια τα τελευταία χρόνια – δεμένα άρρηκτα σε έναν φαύλο κύκλο, η χειροτέρευση του ενός να επιδεινώνει το άλλο κι ούτω καθεξής.  

Σήμερα όμως το ἐν οὐ παικτοῖς του τίτλου αφορά κυρίως την Υγεία γενικά ως κοινωνικοπολιτικό μέγεθος – αγαθό και ειδικότερα την Πανδημία. Εδώ και ένα χρόνο περίπου, είμαστε όλοι «μάρτυρες» και «θύματα» ενός ατέλειωτου βομβαρδισμού ειδήσεων, προειδοποιήσεων και ενημερώσεων για την πανδημία COVID-19.

Κυβερνητικοί εκπρόσωποι, τηλεοπτικοί σταθμοί, διαδίκτυο, και όλα τα Μ.Μ. ενημέρωσης, καθώς και πληθώρα, “προθύμων” ή ex officio, αυτόκλητων ειδικών και μη ειδικών «επιστημόνων» (προσέξτε τα εισαγωγικά) όλοι αποδύονται σε έναν αγώνα αυτοπροβολής με κύριο σκοπό και πρόθεση να περιορίσουν το κακό δυστυχώς όμως ταυτόχρονα να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία,  για ίδιο – νομιμοφανές όφελος και σκοπό, και ιδίως από τα 5 (πέντε) μεγάλα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα στα 4 οι ιδιοκτήτες εφοπλιστές και ο 5ος μεγαλοεπιχειρηματίας.  

Πολλές φορές δίνουν την εντύπωση όλα τα ΜΜΕ ότι πρώτιστα ενδιαφέρονται για την αύξηση της τηλεθέασης,  και το συνεπακόλουθο κέρδος της διαφήμισης παρά για την σωστή ενημέρωση.

Έτσι σαν απολογισμός της πρώτης χρονιάς της πανδημίας (τέλη του ‘19 αρχές του ‘21 – υπενθυμίζω στους αναγνώστες την εισαγωγή μου) βγαίνουν κατά την γνώμη μου τουλάχιστον τα παρακάτω συμπεράσματα: 1ον Χώρες-κράτη με ισχυρές οικονομίες,  μεγάλες συναλλαγές, εμπόριο, εξαγωγές, ελεύθερη οικονομία, έχουν προτεραιότητα το κέρδος, ή τον περιορισμό της ζημιάς,  και μετά τον Άνθρωπο δυστυχώς.      

Έτσι ΗΠΑ-Κίνα-Ρωσία μαζί με όλη σχεδόν την Ευρώπη, χειρίσθηκαν τους πρώτους μήνες της πανδημίας χωρίς να περιορίσουν τις δραστηριότητες, ούτε έλαβαν άλλα δραστικά μέτρα, (κλείσιμο συνόρων, πρόληψη, αγωγή Υγείας, πρωτοβάθμια φροντίδα, test, μάσκες) και τώρα έχουν τα γνωστά αποτελέσματα (χιλιάδες κρούσματα και θάνατοι κυρίως σε Αγγλία, Ιταλία, Σουηδία, ΗΠΑ και Κίνα βέβαια).  

Η χώρα μας και τα λοιπά Βαλκανικά κράτη είχαν χαμηλά ποσοστά – δείκτες στην αρχή και “φάνηκε” ότι τα πήγαν καλά διότι απλούστατα έχουν ελάχιστες εισροές – ταξίδια, εκδηλώσεις, εμπόριο, συναλλαγές, διακίνηση ανθρώπων. Ένα γκρουπ μόνο προσκυνητών στους Αγίους Τόπους και 3-4 γουναράδες από Καστοριά ήσαν αρκετοί για τα πρώτα κρούσματα (λιγότερα από 50).  Ακολούθησε όμως μια χαλαρότητα και μπήκαμε στο δεύτερο κύμα (βρετανικός ιός).  

Στο διάστημα αυτό και μέχρι να βγει το εμβόλιο που ως γνωστόν το λιγότερο που απαιτεί σε χρόνο για να είναι διαθέσιμο και ασφαλές είναι ένα δεκαοχτάμηνο – οι αρμόδιοι των επιτροπών με την κυβερνητική βέβαια εποπτεία προσπαθούν να περάσουν μηνύματα τήρησης ορισμένων μέτρων πρόληψης όπως μάσκα, καθαριότητα, αποστάσεις, αποφυγή χώρων συγχρωτισμού αλλά δυστυχώς δεν τηρούνται σε μεγάλο ποσοστό: π.χ. οι 9 (εννέα) στους 10 (δέκα) πολίτες, νέοι κυρίως, κάνουν κακή χρήση της μάσκας δηλαδή είτε την βάζουν και την βγάζουν είτε την κρεμούν σαν αξεσουάρ ή δεν καλύπτουν την μύτη – κύρια οδός εισβολής του ιού.  

Όπως επίσης δεκάδες – νέοι κυρίως – κάθονται ώρες στις καφετέριες και στις πλατείες των πόλεων ο ένας πάνω στον άλλον κυριολεκτικά,  οι διανομείς εστίασης (“ντελιβεράδες”) φορούν μάσκα μόνο την στιγμή παράδοσης του πακέτου καθώς και οι ταξιτζήδες που φορούν μάσκα μόλις ξεκινήσουν την κούρσα, και άλλα πολλά παρόμοια που βλέπουμε και ακούμε καθημερινά η παράθεση των οποίων ίσως ακούγεται ως λεπτομέρειες αλλά ως γνωστόν ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες! 

Κι αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και μερικά πραγματικά “εγκλήματα” κι εννοώ όπως καταλαβαίνετε τις ανοιχτές συγκεντρώσεις μετά μπύρας, ολονύκτια πάρτι σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, τα περιβόητα “κωρονοπάρτι” στα πολυτελή εξωτικά τουριστικά νησιά μας (Μύκονο, Σαντορίνη κλπ),  θα καταλάβετε ότι θα αργήσει πάρα πολύ να μας αφήσει ο κορωνοϊός.  

Έτσι είμαστε τώρα στην κρίσιμη καμπή με τους αρμόδιους – θεσμικούς ειδικούς να αρχίζουν να εμφανίζουν ψιλοδιαφωνίες και υπερβολικά συχνά εμφανίσεις που όσο σωστές και να είναι οι θέσεις τους δημιουργεί μια μικροσύγχυση και κάποια κόπωση στους πολίτες που αυξάνεται, αντί να ηρεμήσει την κατάσταση, με κυβερνητικές αποφάσεις για “λοκντάουν” πλήρη ή μερικά και τακτική “βλέπουμε και κάνουμε” να θέλει να βάλει “3 καρπούζια στην μασχάλη” που λέει ο λαός, και σε όλα αυτά πάνω έρχεται καπάκι και το περίφημο κίνημα των αρνητών της μάσκας και των εμβολίων, των αρνητών του κορωνοϊού, των λατρέων της συνωμοσιολογίας! κι ενώ έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί με στόχο το 70% τουλάχιστον του ενεργού πληθυσμού της χώρας να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του το αργότερο μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου του 2021! 

Όλοι αυτοί οι “αντί” συμπατριώτες που προσωπικά τους αποκαλώ μερικούς «γιαλαντζί» επαναστάτες, άλλους αλαζόνες και υπερφίαλους, άλλους τζάμπα μάγκες, άλλους ιδεοληπτικούς κι όχι ιδεολόγους και μερικοί παραληρηματικοί ιερείς, που  θεωρούν όσους τηρούν τα μέτρα εχθρό της εκκλησίας και όχι τον κορωνοϊό, έχουν την ψευδαίσθηση δηλαδή  ότι “θυσιάζονται” και ότι θα αναγορευθούν μάρτυρες-ήρωες της εκκλησίας!!  

Τι άλλο να εννοούσαν άραγε πολλοί πιστοί-πολίτες πριν λίγο καιρό όταν χειροκροτούσαν ενθουσιωδώς κάποιον αρχιμανδρίτη στην  έξοδο του ως ελεύθερος από τον ανακριτή ή άλλον ιερέα  που έδιωχνε από την εκκλησία του μασκοφόρους και εμβολιασμένους χριστιανούς!  

Το χειρότερο είναι ότι πολλοί πιστοί επηρεάζονται  – ευρισκόμενοι ήδη έτοιμοι για “αντιεμβολιαστική” δράση – εδώ η αντιμετώπιση είναι διαφορετική από αυτή εκ μέρους των Μητροπολιτών (εβδομαδιαία αναστολή κλπ). 

Κατά την γνώμη μου, η καταλληλότερη τακτική παραπέμπει σε ειδικούς ανάλογης ειδικότητας για την  ψυχική και διανοητική Υγεία των ιερέων!  

Οδεύουμε προς Πάσχα του 2021, οι εμβολιασμοί έχουν ήδη αρχίσει με εξαίρετη οργάνωση, είναι αλήθεια, ως προς την ηλεκτρονική προετοιμασία και εφαρμογή αρκεί να μην επαληθευθεί αργότερα αυτό που λένε “ο κλέφτης κι ο ληστής είναι ένα μήνα πιο μπροστά από την αστυνομία”! (εδώ οι “χάκερς” είναι οι κλέφτες και οι ληστές και το κράτος οι αστυνομικοί).  

Συνεχίζουμε τον απολογισμό του πρώτου χρόνου της πανδημίας…

Συμπέρασμα 2ο:  Η Ευρώπη ή ειδικότερα η ευρωπαϊκή ένωση για άλλη μια φορά αποδείχθηκε άτολμη, μοιραία και άβουλη, ανίκανη για το παραμικρό ακόμη – γνωστή η “ξεφτίλα” στην διαχείριση του θέματος των εμβολίων (φάιζερ και άστρα), και άλλα λάθη με μόνιμο χαρακτηριστικό ένα ιδιόρρυθμο “τομαρισμό”,  κάθε κράτους-χώρας κυρίως Γερμανίας, Γαλλίας. 

Βέβαια πρέπει να ομολογήσουμε λείπουν δυστυχώς οι μεγάλες ηγετικές  προσωπικότητες του παρελθόντος όπως ένας Ντε Γκωλ, ένας Μπραντ, ένας Κολ, η Θάτσερ, ο Μιτεράν, ο Πάλμε και οι δικοί μας Ανδρέας Παπανδρέου κι ο Κ. Καραμανλής.

Έτσι μπήκαμε στον Μάη, Πάσχα, Άνοιξη του 2021, η πανδημία φουντώνει, ο τουρισμός ανοίγει, για να μειωθεί όσο γίνεται η οικονομική ζημιά αλλά οι προβλέψεις από τους ειδικούς μιλάνε για μεγάλη επιδείνωση αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενεργού πληθυσμού σε μια χώρα.  Κι όταν αυτές οι προβλέψεις προέρχονται από μαθηματικά μοντέλα τότε δεν μπορείς να τις αγνοήσεις.

Αυτά λοιπόν τα μαθηματικά μοντέλα από Η.Π.Α κυρίως έχουν υπολογίσει ακριβώς τους θανάτους παγκοσμίως  μέχρι  τέλους του 2021 και ακριβώς τις απώλειες κάθε χώρας.

Έτσι σήμερα Μάης του 2021 οι νεκροί μέχρι τέλους του έτους προβλέπεται να ξεπεράσουν τις 20 χιλιάδες για την χώρα μας αν βέβαια δεν πιάσουμε το όριο 70% μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου. Μαζί με την αρχόμενη έξαρση της πανδημίας όμως φουντώνει και το  αντιεμβολιαστικό, αντιμασκικό και αντικορωνοικό (μη ύπαρξης ιού) κίνημα με τα γνωστά  αίτια, αφορμές κυρίως σε ψευδαισθήσεις στηριγμένα.  

Επί παραδείγματι, πολλοί, ανάμεσα τους και “επιστήμονες” (επιμένω στα εισαγωγικά) νομίζουν ότι αν πάνε κόντρα με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συγκροτούν ξαφνικά προσωπικότητα, άλλοι συμπολίτες, κυρίως γυναίκες, αρνούνται την μάσκα για τα παιδιά τους στο σχολείο, απειλούν και μηνύουν δασκάλους, καλούν την αστυνομία και κυνηγάνε τα κανάλια γιατί τελικά το όνειρο τους είναι να ακουσθούν και να βγουν στο γυαλί, έχουν την ψευδαίσθηση ότι πιθανόν βάζουν υποθήκη για μια υποψηφιότητα στον Δήμο ή και για παραπάνω.  

Όλοι αυτοί δίνουν στρεβλή ερμηνεία στους όρους Ελευθερία, Δημοκρατία, Σύνταγμα υπεραμύνονται με πάθος τις θεωρίες τους με επικίνδυνες συνέπειες, διάρρηξη κοινωνικού ιστού, κοινωνικού διχασμού, βιαιότητες κ.α.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι η ελευθερία του καθενός τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου όπως επίσης και ότι “όταν μόνο η αλήθεια είναι ελεύθερη είναι η ελευθερία αληθινή” όπως είπε κάποιος Μεγάλος! 

Περάσαμε και την τουριστική περίοδο ικανοποιητικά κατά τους αρμόδιους αλλά δεν ξέρουμε τι θα προκύψει μετά τον Οκτώβριο. Τα αντι-κινήματα όμως μεγαλώνουν, και τα ΜΜΕ από τα δήθεν σοβαρά μέχρι τα διαδικτυακά υποβοηθούν συχνά σε αυτό αφού διασπείρουν fake news, φιλοξενώντας ευχαρίστως ειδικούς και μη “επιστήμονες” – ντόρος να γίνεται, η τηλεθέαση να ανεβαίνει- που φλυαρώντας ακατάσχετα και αντιεπιστημονικά επιτείνουν τους δισταγμούς όλων των απλών πολιτών και τους  μεταμορφώνουν σε αγωνιστικούς πολέμιους του εμβολιασμού και γενικά των μέτρων πρόληψης. 

Εδώ έγκειται και το έγκλημα των κυρίων αυτών που για διαφορετικό λόγο ο καθένας – προσωπική προβολή, μωροφιλοδοξία, ένα είδος ναρκισσισμού ή και “εκδίκησης” επειδή τους “ρίξανε” οι δικοί τους κυβερνητικοί – είχαν καταλυτική επίδραση σε ένα έδαφος έτοιμο να δεχτεί τα “κακά” του εμβολιασμού! 

Αποτέλεσμα άρχισε σταδιακά η μείωση της προσέλευσης για το εμβόλιο και έτσι ο στόχος του 70% τουλάχιστον μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου δεν επετεύχθη με όλα τα επακόλουθα (αυστηροποίηση μέτρων, κυρίως στην εστίαση και κινήσεις πανικού που επιδεινώνουν όπως είπαμε το πρόβλημα). 

 Και όλα αυτά στο όνομα και το βωμό της Δημοκρατίας αφού όπως υποστηρίζεται όλοι πρέπει να πουν την άποψη τους ή όπως λέγεται «ας ακούσουμε και αντίθετες απόψεις» κλπ μιας όμως στρεβλής αντίληψης περί ελευθεροτυπίας, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι δε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι αντιρρησίες επιλέγουν ένα ανώδυνο γι’ αυτούς, φθηνό, εύκολο, αντιστασιακό πνεύμα, χωρίς να θέλουν να καταλάβουν το μέγεθος της ζημιάς που κάνουν στην Δημόσια Υγεία και την ανάκαμψη της πανδημίας. 

Θυμίζει – σε αναλογία- τον φτηνό, αδάπανο, εύκολο πατριωτισμό που “πούλησαν” πολλοί στα τότε γεγονότα του Μακεδονικού λεγόμενου ζητήματος ενώ είναι σίγουρο ότι όλοι αυτοί οι «γιαλαντζί» επαναστάτες ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκαν ενεργά ή δεν κατήγγειλαν τους πραγματικούς αίτιους όταν πράγματι βάλλεται η παιδεία, η οικονομία, η δημοκρατία. (ν/σ για εργασία – ασφαλιστικό κλπ) 

Τώρα όσον αφορά τους επιμένοντες συνανθρώπους μας ανεμβολίαστους – αρνητές εμβολίων κτλ – ας με συγχωρήσουν – εγώ, αν και ίσως να ακούγεται “κυνικό”, θα τους έλεγα ότι εφόσον επιμένουν να μην εμβολιάζονται αλλά συνεχίζουν να ζούνε και να συμπεριφέρονται σα να μην συμβαίνει τίποτα ότι απλά δεν αγαπούν τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τους φίλους τους, τους συγγενείς τους και γενικά τους ανθρώπους!!!

Και τους αποκαλώ εχθρούς του λαού! 

Βέβαια, είναι αμφιβόλου εξέλιξης αρνητικής ή θετικής, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής αντιμετώπισης όλων αυτών των «αντί», των “δεν μασάμε”, των «γιαλαντζί» επαναστατών, αρνητών της πρόληψης, των εμβολίων, της αναγκαιότητας χρήσης μασκών, όλες αυτές τις ψευτομαγκιές, που εμφορούνται ενίοτε από πνεύμα νεανικής αλαζονείας, και άλλοτε εθνικοπατριωτικού και θρησκευτικού οίστρου ως δήθεν μάρτυρες-ήρωες με ψευδαισθήσεις μεγαλείου. Αλλά είπαμε ο χρόνος, η βλακεία, και δυστυχώς πάντα βέβαια ο θάνατος είναι ανίκητοι.  

Συμπέρασμα 3ο: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ) (πρόληψη- αγωγή υγείας-test- εμβόλια δηλαδή) είναι ο κύριος διακονητής – λειτουργός κάθε πανδημίας με βοηθούς πολύτιμους, την ιατρική επιστημονική κοινότητα, διάφορους φορείς, Τ.Α.,Νοσοκομεία και εν γένει την Πολιτεία και τα αρμόδιο Υπουργείο.

Δυστυχώς παγκοσμίως σε κάθε κράτος –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- πρυτάνευσε στο όνομα της παγκοσμιοποίησης ή και πιο σωστά της “Αμερικανοποίησης” η διαχείριση της οικονομίας – πανδημίας υπό  το πρίσμα των κερδών των φαρμακευτικών εταιρειών.  

Το ιδανικό σε μια “ευνομούμενη” υφήλιο θα ήταν η παρασκευή – διανομή και εφαρμογή των εμβολιασμών να γινόταν με την εποπτεία του ΠΟΥ ή μια παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία – στενή συνεργασία όλων των φαρμακευτικών εταιρειών δηλαδή. 

Αλλά η ειδική οικονομία της παγκοσμιοποίησης, ο “τομαρισμός” κάθε χώρας – κράτους και κυρίως των Μεγάλων δεν το επέτρεψε αυτό και έχουμε τα γνωστά συγκλονιστικά αποτελέσματα (απώλειες εκατομμυρίων ανθρώπων που μάλιστα τα μαθηματικά μοντέλα τα έχουν προβλέψει 8 μήνες πριν και δεν πέφτουν έξω ούτε χιλιοστό).  Εδώ μπαίνει η ευθύνη του κράτους και η αξία της Πρόληψης.  

Βέβαια η πρόληψη έχει ορισμένα αρνητικά πχ τα κάπως μακροπρόθεσμα  αποτελέσματα της κι όχι φανερά άμεσα. Άλλωστε όλοι μας θυμόμαστε τον χειρουργό που μας απήλλαξε για παράδειγμα από τους πόνους της σκωληκοειδίτιδας αλλά κανένας δεν θυμάται κάποιον κύριο Σωλκ που έσωσε δισεκατομμύρια ανθρώπους με το εμβόλιο που ανακάλυψε εναντίον της πολυομελίτιδας.  

Εδώ, δυστυχώς, ακολουθούμε την τακτική “βλέποντας και κάνοντας”, όμως καμία πανδημία και κανένας ιός δεν “καταλαβαίνει” από τέτοιες τακτικές, ενώ η διεθνής νόρμα όριζε ένα 15-20% των συνολικών κλινών ενός νοσοκομείου να είναι κλίνες ΜΕΘ στην χώρα μας για πολλά χρόνια ακόμη και σήμερα το ποσοστό δεν ξεπερνά το 8-10%.

Στη δε Δυτική Μακεδονία μόνο το “Μποδοσάκειο” στην Πτολεμαΐδα είχε 3 (τρεις) – και όχι συνεχώς- πραγματικές κλίνες ΜΕΘ.  Και λέω πραγματικές γιατί αυτό που δηλώνουν τώρα πανικόβλητοι οι αρμόδιοι ότι αναπτύξαμε άλλες 10 ή 20 κλίνες ΜΕΘ δεν είναι ΜΕΘ διότι απλούστατα για να λειτουργήσει πραγματικά μια μονάδα εντατικής θεραπείας με 10 κρεβάτια χρειάζεται 30 τουλάχιστον ανθρώπους εξειδικευμένο προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικούς) με βάρδιες ανά οχτάωρο πράγμα αδύνατον διότι οι εντατικολόγοι (παθολόγοι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι) είναι λίγοι στην χώρα μας κι ακόμη λιγότεροι στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Συνεπώς για να λειτουργήσουν κλίνες ΜΕΘ σωστά πρέπει δεκάδες και εκατοντάδες γιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων όπως και νοσηλευτές και τεχνικοί να εκπαιδευθούν εντατικά για σημαντικό χρονικό διάστημα ώστε να στελεχώσουν τις νέες ΜΕΘ  (όργανα, αναπνευστήρες, οξυγόνο κλπ υπάρχουν εν αφθονία).  Άρα εδώ φαίνεται η αξία της πρόληψης.

Η στενόμυαλη πολιτική όμως των αναπτυγμένων κρατών και οικονομιών βάζει πρώτα όπως είπαμε και στην αρχή το κέρδος, το χρήμα και μετά τον Άνθρωπο (θυμίζω την… αήθη δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους – υπουργού της κυβέρνησης ότι “και αν κάνουμε καινούριες ΜΕΘ και προσλάβουμε προσωπικό και ξοδέψουμε ένα σωρό λεφτά τι θα τους κάνουμε όλους αυτούς όταν τελειώσει η πανδημία”!!! 

Μάλιστα δεν είναι fake news σίγουρα το θυμούνται οι ψαγμένοι κυρίως διότι η αηδιαστική αυτή τοποθέτηση του κυρίου τάδε πνίγηκε αμέσως!! 

Αναφέρεται επίσης μόνο σαν παράδειγμα-απόδειξη των ανωτέρω μια χώρα με τον ίδιο πληθυσμό με μας αλλά πολύ χειρότερη οικονομία επειδή της έχει επιβληθεί ολοκληρωτικό αυστηρό – οικονομικό κυρίως- εμπάργκο από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη εδώ και πάνω από 50 χρόνια.

Η Κούβα λοιπόν στην αρχή της πανδημίας ανακοίνωσε επισήμως τα εξής: “έχουμε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα ετήσια από τον τουρισμό, τα θυσιάζουμε γιατί βάζουμε πρώτα τον άνθρωπο και μετά το κέρδος.

Διαθέτουμε αυτή την στιγμή 2000 κλίνες ΜΕΘ μετά και από επιτάξεις. Από αύριο ομάδες υγείας θα επισκέπτονται κάθε σπίτι για ενημέρωση – αγωγή υγείας – τεστ κλπ των πολιτών.” 

Ως γνωστόν η Κούβα θεωρείται από τις προεξάρχουσες χώρες στον κόσμο στην Π.Φ.Υ.  Επανήρχισε ο τουρισμός αλλά λόγω της μεγάλης ελλείψεως του ειδικού οξυγόνου για την περίοδο προδιασωλήνωσης στις ΜΕΘ λόγω του εμπάργκο είχε μια άνοδο κρουσμάτων και θανάτων αλλά ποτέ δεν πέρασε το μισό από το σύνολο θανάτων της χώρας μας.

Σημειωτέον ότι κανένα κανάλι, κανένα ΜΜΕ δεν το αναφέρει και το διάβασαν μόνο όσοι συμπολίτες διαβάζουν μέσω διαδικτύου λατινόφωνες εφημερίδες της Ευρώπης.

Τέλος υπενθυμίζω και πάλι ότι τα περισσότερα από το μακροσκελές αυτό κείμενο γράφτηκαν πριν 9 μήνες περίπου όταν είχε ξεκινήσει ο εμβολιασμός αλλά και η “γιαλαντζί” επαναστατική γυμναστική – για μάρτυρες έχω πολλούς συμπατριώτες που είχαμε και έχουμε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία.  

Αν περιμένετε λύσεις ή προτάσεις, αν και είναι αντικειμενικά αδύνατον να μην δημιουργείται σύγχυση με όσα βλέπουμε και ακούμε καθημερινά, κάθε λίγο “ψαγμένος” πολίτης μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να δράσει ανάλογα : (3η δόση για τον κορονοϊό και το αντιγριπικό εμβόλιο από προχθές Όλοι).  

 “ἐν οὐ παικτοῖς” λοιπόν.

Προσοχή όμως μην εκλάβετε και ερμηνεύσετε αλλιώς το “ἐν οὐ παικτοῖς  ” και διστάζετε να κριτικάρετε και να καταγγείλετε κάθε επικίνδυνο – και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί τέτοιοι – απλοί ιδιώτες ή ειδικοί ανίδεοι “επιστήμονες” που βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν και εργαλειοποιούν την πανδημία για γνωστούς και φανερούς αλλά και μύχιους και αφανείς σκοπούς τους και κυρίως να μετέχετε ενεργά και στην πράξη και μη – προς θεού- παγιδεύεστε σε ατέρμονες συζητήσεις δια ζώσης ή διαδικτυακώς.

Το καλύτερο επιχείρημα – απόδειξη είναι οι αριθμοί,  τα μαθηματικά : 594 οι διασωληνωμένοι σήμερα 20/11/2021 σε όλη την χώρα 493 οι ανεμβολίαστοι, ποσοστό 83%! Βέβαια και οι εμβολιασμένοι δεν είναι φυσικά άτρωτοι και μπορεί και να κολλήσουν και να μεταδώσουν και να νοσήσουν αλλά σε μικρότερο βαθμό και λιγότερο βαριά νοσούν παρ’ όλο που οι περισσότεροι είναι άνω των 70 ετών και έχουν και υποκείμενα νοσήματα (η μεγάλη θνητότητα αφορά αυτούς τους ανθρώπους κυρίως όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα).

Επίσης μην ξεχνάμε ότι  η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της 3η δόσης είναι χαμηλότερη (65%) από την αρχική λόγω μεταλλάξεων και του πιθανού κενού χρόνου – διάρκεια της ανοσίας.  

Παρ’ όλα αυτά τα αρνητικά όμως δεν μειώνεται ούτε κατ’ ελάχιστον το  “αξίωμα”  : Μόνο ο σωστός εμβολιασμός προστατεύει και περιορίζει αποτελεσματικά την πανδημία και σημαντικό επίσης δίνει χρόνο και δυνατότητες στους επιστήμονες – ερευνητές να βοηθήσουν επιπλέον με νέα “όπλα” τους λαούς της υφηλίου…  

Ευλογείτε … ! (λόγω της υπηρεσίας μου ως υπόχρεος «αγροτικού» στο Άγιον Όρος 1969-70)

Μιχάλης Λιάκος

– ειδικός παθολόγος/λοιμωξιολόγος (απ’ το 1981) 
– τ. Δ/ντης ΕΣΥ (Π.Φ.Υ.) 
-τ. Πρόεδρος Δ.Σ. Νοσοκομείων (προ ΕΣΥ και στο ΕΣΥ)
-τ. Αντινομάρχης Υγείας Θες/νίκης  

Υ.Γ.: Αναφέρω μόνο τις ιδιότητες τις απολύτως σχετικές με το θέμα της πανδημίας και όχι ως ειδικός αλλά για να «δικαιολογήσω» την όποια κριτική μου – σκληρή ενίοτε- εναντίον των κυρίως υπευθύνων πολιτικών και κυβερνήσεων και για να απαντήσω καταγγελτικά με σκληράδα και απογοήτευση μαζί στους αντιρρησίες απλούς πολίτες, φίλους και γνωστούς για τους οποίους αισθάνομαι λύπη που παρασύρονται από μαϊντανούς, επιστήμονες και μη, των ΜΜΕ και κυρίως του διαδικτύου τους οποίους και οικτίρω αλλά και αγανακτώ όταν σκέφτομαι την ζημιά που έχουν προκαλέσει δυστυχώς.   

Δεν θα πέσω στην παγίδα να αρχίσω αλληλογραφία μαζί τους – δεν υπάρχει αντικείμενο διαλόγου- και το μόνο που θα καταφέρει ένας τέτοιος διάλογος είναι να τους συντηρεί στην επικαιρότητα δίνοντας τους την ψευδαίσθηση της σπουδαιότητας και το δικαίωμα να συνεχίζουν τον δήθεν ηρωικό αγώνα τους ενώ απουσιάζουν πλήρως τα επιστημονικά επιχειρήματα και δεδομένα.    Χαίρεσθε. 


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.