1η Διημερίδα Τοπικής Ιστορίας στο Αμύνταιο (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Φεβρουαρίου, η 1η Διημερίδα Τοπικής Ιστορίας με τίτλο «Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια της Τοπικής Ιστορίας του Αμυνταίου, ψηφίδας του Πολιτισμικού Μωσαϊκού της Δυτικής Μακεδονίας», στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου.

Η διημερίδα ήταν πρωτοβουλία του Γυμνασίου Αμυνταίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου, τη Βιβλιοθήκη Αμυνταίου, το Λαογραφικό Μουσείο Αμυνταίου, το Εκθετήριο Μακεδονικών Αγώνων Δήμου Αμυνταίου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας.

Την ημερίδα χαιρέτισαν την πρώτη ημέρα ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Κώστας Θεοδωρίδης, ο Βουλευτής Φλώρινας κ. Κων/νος Σέλτσας, ο Δ/ντης Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας κ. Παύλος Ιωάννου, η συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου φιλολόγων Δ. Μακεδονίας κ. Άννα Πολατίδου, ενώ παραβρέθηκαν η πρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Φλώρινας κ. Αθηνά Ζωγράφου, ο Πρόεδρος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμυνταίου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμυνταίου κ. Γιώργος Τρυφωνόπουλος καθώς και μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων του Δήμου Αμυνταίου.

Χαιρετισμό κατά τη δεύτερη ημέρα απηύθυνε η καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Ιστορίας και Ιστορίας της εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας κ. Σοφία Ηλιάδου – Τάχου.

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας παρουσιάστηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες και ερευνητές, που παρουσίασαν στοιχεία της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής του Αμυνταίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τις εισηγήσεις, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Αμυνταίου, σε συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Αμυνταίου και των συνεργαζόμενων φορέων, παρουσίασαν τις παράλληλες δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προηγήθηκαν τις διημερίδας και υλοποιήθηκαν σε χώρους πολιτισμού της περιοχής του Δήμου Αμυνταίου.

Ακολουθούν αναλυτικά οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της διημερίδας:


Σάββατο 02 Φεβρουαρίου:

Α΄ ΜΕΡΟΣ – «Η ονοματοδοσία των οδών»

«Περιήγηση στα Ιστορικά μονοπάτια του Αμυνταίου», παρουσίαση Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Γυμνασίου Αμυνταίου από τις εκπαιδευτικούς Ευθυμία Καπνίση, Λεμονιά Μπούτσκου, Βασιλική Ντόμπρου, Σουλτάνα Σερμπίνη και τη Μαθητική Ομάδα Γυμνασίου Αμυνταίου.

«Η Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ως χώρος έρευνας, μελέτης και αναζήτησης στοιχείων για την Τοπική Ιστορία» από την κ. Ευγενία Σωτηριά, Αρχειονόμο-Βιβλιοθηκονόμο, Δήμος Αμυνταίου.

«Διαδρομές εξερεύνησης μέσα στη βιβλιοθήκη», παρουσίαση δράσης από την ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Αμυνταίου με υπεύθυνη την κ. Ευγενία Σωτηριά  και εργασίας των μαθητών με τίτλο  «Ονοματοδοσία οδών, ιστορία καθ’οδόν».

Β΄ ΜΕΡΟΣ – «Εκπαιδευτική Ιστορία Αμυνταίου»

«Η Εκπαίδευση στο Σόροβιτς (1884-1928)» από την  κ. Ρένα Μυλωνά, Εκπαιδευτικό.

Γ΄ ΜΕΡΟΣ – «Αμύνταιο και Μνημεία»

«Άγιος Νικόλαος Πετρών», παρουσίαση δράσης από τους μαθητές του Γυμνασίου Αμυνταίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πετρών Αμυνταίουμε υπεύθυνο τον κ. Ανδρέα Τσώκα, Αρχαιολόγο, Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας.     

«Αρχαιότητες από την  περιοχή Αμυνταίου κατά τους ιστορικούς χρόνους (8ος αι. π.Χ. – 3ος αι. μ.Χ.)» από τηνκ. Ελπινίκη Ναούμ, Δρ. Αρχαιολόγο-Μουσειολόγο, Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας. (Η εισήγηση παρουσιάστηκε από τον κ. Ηλία Μογλενίδη)

Δ΄ ΜΕΡΟΣ – «Εκκλησιαστική Ιστορία – Θρησκευτική ζωή – Ναοδομία Αμυνταίου»

«Ορθόδοξη Προσκυνηματική περιήγηση στα πνευματικά καλντερίμια του Αμυνταίου», παρουσίαση δράσης από τους μαθητές του Γυμνασίου Αμυνταίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Αμυνταίου με υπεύθυνο τον κ. Ηλία Μογλενίδη, Θεολόγο, Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας.

«Η τέχνη της Αγιογραφίας», παρουσίαση δράσης από τους μαθητές του Γυμνασίου Αμυνταίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Αμυνταίου με υπεύθυνη την κ. Βασιλική Γεωργακοπούλου, Αγιογράφο.

«Η «ιερά αποδημία» στους ευλογημένους Τόπους, της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, της Θρησκευτικής ζωής και της Ναοδομίας του Αμυνταίου» από τον κ. Ηλία Μογλενίδη, Υποψήφιο Διδάκτορα Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ε΄ ΜΕΡΟΣ – «Το Αμύνταιο και ο Σιδηρόδρομος»

«Ταξίδια με το τρένο μέσα στο χρόνο: η ιστορία του Σιδηρόδρομου στο Αμύνταιο», παρουσίαση δράσης από τους μαθητές του Λυκείου Αμυνταίου (Ζαρίδης Μιχάλης, Ιωαννίδης Αριστείδης, Λαζαρίδης Σωκράτης,  Μπλάγας Ιωάννης, Τζιβρά Αναστασία, Τσίμου Βασιλική) με υπεύθυνες δράσης τις κ. Πετρίδου Ευγενία και κ. Τραΐανού Ευδοξία, Καθηγήτριες Γενικού Λυκείου Αμυνταίου.


Κυριακή 03 Φεβρουαρίου:

ΣΤ΄ ΜΕΡΟΣ – «Λαογραφία»

«Ημέρα του Ερευνητή – Καταγράφοντας αντικείμενα από το παρελθόν», παρουσίαση δράσης από τους μαθητές του Γυμνασίου Αμυνταίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Αμυνταίου με υπεύθυνη την κ. Χριστίνα Παγώνη, Αρχαιολόγο–Ιστορικό.

«Διατροφικός – παραγωγικός και λαογραφικός περίπατος στην περιοχή Αμυνταίου» από την  κ. Ευδοκία Μηλιατζίδου- Ιωάννου,

Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας, τ. Διευθύντρια του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης.

Ζ΄ ΜΕΡΟΣ – «Στρατιωτική Ιστορία»

Η σύνδεση του Στρατοπέδου Παπαπέτρου καθώς και του 28ου ΣΠ με την τοπική ιστορία του Αμυνταίου”, παρουσίαση δράσης από τους μαθητές του Γυμνασίου Αμυνταίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Αμυνταίου με υπεύθυνο τον κ. Ανέστη Ανέστη, Αντισυνταγματάρχη-Υποδιοικητή 1ου Συντάγματος Φλωρίνης.

«Η συγκρότηση και η πολεμική δράση του 28ου ΣΠ κατά τον Ε/Ι πόλεμο» από τον κ. Ανέστη Ανέστη,Αντισυνταγματάρχη-Υποδιοικητή 1ου Συντάγματος Φλωρίνης. 

«Ο Αγώνας της V Μεραρχίας κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο: Η Μάχη του Σόροβιτς και η σημασία της» από τον κ. Γεώργιο Μυλωνά, Αξιωματικό Σ.Ξ.

Η’ ΜΕΡΟΣ«Νεότερη Ιστορία»

«Οι Αγώνες για ελευθερία του ελληνικού έθνους μέσα από σύμβολα, εμβλήματα και σφραγίδες, σημαίες και λάβαρα, στολές και ενδυμασίες», παρουσίαση δράσης από τους μαθητές του Γυμνασίου Αμυνταίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εκθετήριο Μακεδονικών  Αγώνων Δήμου Αμυνταίου (Τοποθεσία: Τ.Κ. Πετρών) με υπεύθυνη την κ. Χριστίνα Παγώνη, Αρχαιολόγο – Ιστορικό.

«Οι ελληνικές, βουλγαρικές και σερβικές στατιστικές για τον πληθυσμό της περιοχής του Αμυνταίου υπό το πρίσμα των εθνικών διεκδικήσεων» από τον κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο, Ιστορικό Α.Π.Θ.

«Αμύνταιο: προμαχώνας του Ελληνισμού και ιστορικό σταυροδρόμι» από τον  κ. Ευάγγελο Ιωαννίδη, Δικηγόρο παρ’ Εφέταις, , Πτυχιούχο Φιλοσοφικής, Ερευνητή Τοπικής Ιστορίας

Δείτε τα σχετικά βίντεο και φωτογραφίες:ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *