15 Ιουλίου 1974

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Γράφει ο Θανάσης Γερμανίδης

Τι σημαντικό συνέβη την ημέρα αυτή στην Κύπρο; Στην Αθήνα πρόεδρος της χούντας ήταν ο πολύ σκληρός, ο αόρατος Δημ. Ιωαννίδης με πρωθυπουργό τον “τίποτα” Ανδρουτσόπουλο. Πρόεδρος της Κύπρου ήταν ο Μακάριος. Υπουργός του Υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής ήταν ο φιλότουρκος ανθέλλην που έτρεφε μίσος για τον Μακάριο, ο Κίσινγκερ (αυτό το κάθαρμα ζει ακόμα).
Η χούντα των Αθηνών εκδηλώνει πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου, με σκοπό να τον δολοφονήσουν. Ο Μακάριος ήταν στο προεδρικό μέγαρο. Γλιτώνει και τελικά πηγαίνει στο Λονδίνο. Στην επιχείρηση κατά του Μακαρίου, ο ασήμαντος αξιωματικός Νικόλαος Σαμψών, τον οποίο ο Ιωαννίδης διορίζει πρόεδρο της Κύπρου.
Με το πραξικόπημα αυτό έδωσε το “δικαίωμα” στους Τούρκους να εισβάλλουν, επικαλούμενοι τη Συμφωνία της Ζυρίχης-Λονδίνου που καθιστούσε την Ελλάδα, την Αγγλία και
την Τουρκία εγγυήτριες δυνάμεις. Η συμφωνία υπογράφτηκε το 1959 από Κ.Καραμανλή – Αντάν Μεντερές – Χάρολντ Μακμίλαν.
Η συμφωνία αναγνώριζε δυο εθνοτικές κοινότητες, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή (σωστά). Η αδυναμία της συμφωνίας ήταν ο ορισμός των εγγυητριών δυνάμεων. Ο Μακάριος δεν συμφωνούσε αλλά σχεδόν υποχρεώθηκε να συμφωνήσει. Ο Ιωαννίδης φιλοδοξούσε να μείνει στην ιστορία πετυχαίνοντας την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Όταν το πρωί της 20ης-Ιουλίου-1974 τα τουρκικά αποβατικά σκάφη πλησίαζαν το έδαφος της Κύπρου, οι αξιωματικοί ανήσυχοι προειδοποιούσαν τον Ιωαννίδη ότι εκδηλώνεται εισβολή, αυτός τους διαβεβαίωνε ότι οι Αμερικανοί τον καθησύχασαν ότι οι Τούρκοι κάνουν άσκηση. Η τραγωδία της Κύπρου είχε αρχίσει. Πολλοί νεκροίαιχμάλωτοι και κατοχή κυπριακού εδάφους. Σαράντα οχτώ χρόνια και η πληγή είναι ακόμη χαίνουσα.
Με την εισβολή των Τούρκων κατέρρευσε η χούντα. Κηρύχθηκε γενική επιστράτευση εντελώς αποτυχημένη. Στις 24-Ιουλίου-1974 επιστρέφει από το Παρίσι ο Καραμανλής με
αεροπλάνο του προέδρου της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Στις 4:15′ π.μ., παρουσία του στρατηγού και του προέδρου της Δημοκρατίας, Φαίδωνος Γκιζίκη, ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Έκλεισε έτσι με τραγικό τρόπο η ανωμαλία της χούντας. Η νέα περίοδος ονομάστηκε “Μεταπολίτευση”.
ΥΓ1: 27/7/1974 παρουσιάστηκα στρατιώτης στο 6ο Σ.Π. στην Κόρινθο. Οι αξιωματικοί μας φώναζαν: “Μάθετε στραβάδια τα όπλα, θα σας στείλουμε στον Έβρο να πολεμήσετε τους Τούρκους”. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα γίνει πόλεμος. Το θεωρούσα παράλογο.
ΥΓ2: Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 24-Ιουλίου-1974 προαλείφετο να αναλάβει πρωθυπουργός ο Παν. Κανελλόπουλος. Όμως διαφώνησε ο Ευάγγ. Αβέρωφ, ο οποίος έπεισε να κληθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Κανελόπουλος και Αβέρωφ ανήκαν στην ίδια πολιτική παράταξη την Ε.Ρ.Ε. (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση), όμως ο Κανελόπουλος εξέφραζε τη μετριοπαθή πτέρυγα ενώ ο Αβέρωφ την πιό ακραία. Ο Κανελόπουλος ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος και έχει γράψει ένα πολύτομο έργο: “Η ιστορία του ευρωπαϊκού πνεύματος”. Από τον Αβέρωφ έχω διαβάσει το βιβλίο του “φωτιά και τσεκούρι”, ο τίτλος τα λέει όλα.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *