20 Ιουλίου 1974 (Είναι Ιούλιος γεμάτος πόνο) [του Θανάση Γερμανίδη]

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Πέρασαν 46 χρόνια από εκείνη την αποφράδα ημέρα που οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο. Τα γεγονότα εν συντομία, όπως τα έζησα. Φοιτητής Φυσικομαθηματικής Αθηνών 1969-1974. Χρόνια μαύρα της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

1) Φεβρουάριος 1973. Εξέγερση φοιτητών στην ταράτσα της Νομικής. Πανό, φωνές, κάτω η χούντα, έξω οι Αμερικάνοι. Στους γύρω δρόμους και στην πλατεία Ακαδημίας, πλήθος μεγάλο. Έγινε εκκένωση της Νομικής από τους φοιτητές μετά από συνεννόηση με την Αστυνομία. Δεν υπήρξαν θύματα.

2) Νοέμβριος 1973. Τα γεγονότα (τραγικά) του Πολυτεχνείου. Μέσα στο Πολυτεχνείο όλες τις ημέρες. Χιλιάδες φοιτητές. Είμαι μέσα τη βραδιά που εισβάλλει το τάνκ. Ενθουσιασμός. Επαναστατικά τραγούδια. Συνθήματα, κάτω η χούντα, έξω οι Αμερικάνοι, έξω από το ΝΑΤΟ, κάτω το κράτος (αναρχικών). Στην ηγεσία της χούντας είναι η τριανδρία Παπαδόπουλος – Πατακός – Μακαρέζος. Ο Δημήτριος Ιωαννίδης ο αποκαλούμενος αόρατος, δικτάτορας, ο πιο σκληρός αξιωματικός των χουνταίων, δρούσε υπογείως, στο σκοτάδι υπό την καθοδήγηση των Αμερικανών και κυρίως του Υπουργού Εξωτερικών Εβραίου Κίσινγκερ (ακόμη δεν έχει ψοφήσει).

3) Στις 25 Νοεμβρίου (ημέρα Σάββατο) έγινε εσωτερικό πραξικόπημα στη χούντα και ο “ηγέτης” Παπαδόπουλος, παραμελίστηκε και ανέλαβε ο αόρατος Δημήτριος Ιωαννίδης κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο. Πως μπόρεσε ο Ιωαννίδης να ελέγξει τον στρατό, παραμένει άγνωστο.

4) Απρίλιος του 1974, διακόπτω την φοίτηση μου στο Πανεπιστήμιο και παραμένω στο χωριό μου περιμένοντας να καταταγώ στον στρατό στις 27 Ιουλίου.

5) 15 Ιουλίου 1974. Η χούντα υπό τον Ιωαννίδη ανατρέπει τον Μακάριο και στη θέση του ορίζει ένα ανδρείκελο της, τον Νικόλαο Σαμψών. Επίθεση με στρατό στο προεδρικό μέγαρο, με σκοπό να σκοτώσουν τον Μακάριο, ο οποίος διαφεύγει βοηθούμενος από τη φρουρά του. Έχει μείνει στην ιστορία η φωνή του Μακάριου από το ραδιόφωνο: “Κυπριακέ λαέ, είμαι ζωντανός…”

6) Η Τουρκία σύμφωνα με τις συμφωνίες Λονδίνου – Ζυρίχης (υπογράφτηκαν από Κωνσταντίνο Καραμανλή, Πρωθυπουργό και Ευάγγελο Αβέρωφ, Υπουργό Εξωτερικών), ήταν μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις. Ελλάδα. Αγγλία. Έτσι βρήκε την ευκαιρία και δικαιολογία να εισβάλλει στην Κύπρο, 20 Ιουλίου 1974. Εκείνο το βράδυ συνεδρίαζε το στρατιωτικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Ιωαννίδη. Είχε γίνει γνωστό ότι οι Τούρκοι εκινούντο προς την Κύπρο. Οι επιτελείς του στρατού, με αγωνία επεσήμαναν στον Ιωαννίδη ότι γίνεται εισβολή. Απάντησε ότι οι Αμερικάνοι τον είχαν διαβεβαιώσει ότι οι Τούρκοι έκαναν ασκήσεις. Βλάξ ή προδότης. Το δεύτερο. Εκείνο το βράδυ γύρισε και ο Καραμανλής από την “ασφάλεια” του Παρισιού και σχηματίστηκε κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Η Κύπρος είχε προδοθεί, η Αγγλία δεν έκανε τίποτα, ούτε το ΝΑΤΟ. Ψηφίσματα του ΟΗΕ, έπεα πτερόεντα. Η τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς και πάνω από χίλιους αγνοούμενους συνεχίζεται…

“όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει…”, “τ’αηδόνια δε σ’αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες (χωριό της Κύπρου)” – Γιώργος Σεφέρης.

Βιβλία χρήσιμα για το θέμα: 1. Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Αλέξη Παπαχελά, 2. Η ταραγμένη εξαετία (1961-1967), του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου (Υπουργός ΝΔ), 3. Κρίσιμα χρόνια – Αγωνία για τη Δημοκρατία (1936-1996), του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου (Υπουργός ΠΑΣΟΚ), 4. Στιγμές από τη προσωπική μου διαδρομή, του Λεωνίδα Κύρκου (Στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς), 5. Η Δημοκρατία στο απόσπασμα, του Ανδρέα Παπανδρέου (Πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ), 6. Λαμόγια στο χακί, του Διονύση Ελευθεράτου, 7. Με ήσυχη τη συνείδηση, του Γεωργίου Ράλλη (Υπουργός ΝΔ)

Θανάσης Γερμανίδης

Θανάσης Γερμανίδης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.