20 Ιουλίου 1974 (Εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο) – Εθνική τραγωδία, προδοσία

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Από που να αρχίσω. Η τραγωδία ξεκινάει από τις δυο συμφωνίες Λονδίνου – Ζυρίχης που υπογράφτηκαν το 1959 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Τούρκο ομόλογο του Μεντερές και τον Άγγλο Χάρολντ Μακμίλαν. Οι συμφωνίες είχαν σκοπό, υποτίθεται να διευθετήσουν τις διαφορές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εκπροσωπούσε τους Ελληνοκυπρίους και ο Φαζίλ Κιοτσούκ τους Τουρκοκυπρίους. Με αυτές τις συμφωνίες η Ελλάδα, η Τουρκία και η Αγγλία χαρακτηρίστηκαν εγγυήτριες δυνάμεις. Ο Μακάριος αρνήθηκε να υπογράψει και δυστυχώς δικαιώθηκε το 1974. Πιέστηκε από τον Καραμανλή (ήταν παρών και ο Ε. Αβέρωφ), ως υπουργός εξωτερικών και τελικά συμφώνησε.

Χρόνια μετά οι άφρονες Χουντικοί (21/4/1967), στις 15 Ιουλίου 1974 έκαναν πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, με σκοπό να τον δολοφονήσουν. Απέτυχαν όμως, ο Μακάριος εγκατέλειψε την Κύπρο και οι δικοί μας Χουντικοί εγκατέστησαν Χούντα στην Κύπρο με αρχηγό τον στρατιωτικό Νικόλαο Σαμψών. Ένα ανδρείκελο. Αυτό ήταν το ολέθριο λάθος των “υπερπατριωτών” Χουντικών.

Έδωσαν την ευκαιρία (“δικαίωμα”) να εισβάλουν στην Κύπρο. Το αποτέλεσμα γνωστό. Οι Τούρκοι από τότε (47 χρόνια) κατέχουν την Βόρεια Κύπρο (γεωγραφικός προσδιορισμός), τουρκικός στρατός – νεκροί – αγνοούμενοι. Από τότε μέχρι σήμερα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε., δηλώσεις Ε.Ε. συνεχίζουν να είναι έπεα πτερόεντα (άλλα λόγια να αγαπιόμαστε).

Όταν έγινε η εισβολή, η Αγγλία δεν κούνησε το δαχτυλάκι της ως εγγυήτρια δύναμη. Ούτε το ΝΑΤΟ. Πίσω από τις ολέθριες συμφωνίες Λονδίνου – Ζυρίχης ήταν η Αμερική με τις μυστικές της υπηρεσίες. Η Αμερική και το ΝΑΤΟ δεν θέλαν’ ένα ενιαίο ανεξάρτητο κράτος υπό τον Μακάριο, τον θεωρούσαν φιλοσοβιετικό, κάτι που δεν ισχύει, ούτε έχει αποδειχθεί ποτέ.

Η Αμερική ήταν πίσω από την εισβολή με σκοτεινό φίδι τον τότε υπουργό εξωτερικών Κίσινγκερ. Οι Χουντικοί πιάστηκαν στα πράσα, πίστεψαν ότι με το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου θα πετύχαιναν την πολυπόθητη ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και θα τους εγραφε η ιστορία.

Τις πρωινές ώρες της 20ης Ιουλίου φάνηκαν τα αποβατικά σκάφη να πλησιάζουν την Κύπρο. Στην Αθήνα σε σύσκεψη αξιωματικών προήδρευε ο Ιωαννίδης (από τους πιο σκληρούς Χουντικούς). Κάποιοι αξιωματικοί είχαν πληροφορηθεί για την απόβαση του τουρκικού στρατού. Προειδοποίησαν τον Ιωαννίδη για την απόβαση και αυτός τους διαβεβαίωσε ότι οι Αμερικανοί τον καθησύχασαν λέγοντας του ότι οι Τούρκοι κάνανε ασκήσεις. Έτσι πουλήθηκε η Κύπρος.

Κηρύχθηκε επιστράτευση, όμως οι αξιωματικοί βρήκαν ελλείμματα σε οπλισμό. Η Χούντα είχε καταρρεύσει και κλήθηκαν πολιτικοί να σχηματίσουν οικουμενική κυβέρνηση.

Σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Φαίδωνα Γκιτζίκη. Παρόντες οι Γεώργιος Μαύρος, Ευάγγελος Αβέρωφ, Παναγιώτης Κανελόπουλος κ.α. που δεν θυμάμαι. Ο Κανελόπουλος ως αρχηγός της ΕΡΕ πριν το πραξικόπημα (21/4/1967) περίμενε να προταθεί αυτός ως πρωθυπουργός. Ο Ε. Αβέρωφ (σκληρός δεξιός) ανέτρεψε την κατάσταση και πρότεινε τον Καραμανλή ο οποίος ήταν αυτοεξόριστος στο Παρίσι, μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη.

Είπε τότε το περίφημο “ποιός κυβερνάει αυτόν τον τόπο”, πρωθυπουργός ήταν!!! Στα χρόνια που ήταν στο Παρίσι έκανε μόνο μια δήλωση κατά της Χούντας. Πάλι καλά.

Το Κυπριακό είναι μια πληγή επί 47 χρόνια ανοιχτή. Και δυστυχώς δεν θα κλείσει ποτέ. Θα έχουμε δυστυχώς δυο κράτη όπως θέλουν οι Τούρκοι. Και η Ελλάδα θα κλείσει 50 χρόνια Μεταπολίτευσης με σκάνδαλα – ελπίδες και πολιτικές διαψεύσεις.

Θανάσης Γερμανίδης

Συγγραφέας: Θανάσης Γερμανίδης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.