20 προς 21 Απριλίου 1967 μέχρι τη νύχτα της 23ης προς 24ης Ιουλίου 1974 (Γράφει ο Θανάσης Γερμανίδης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Κρίσιμα για την Ελλάδα χρόνια. Όταν ξύπνησαν οι Αθηναίοι τη Μεγάλη Παρασκευή, 21 Απριλίου 1967, τανκς, στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα στο κέντρο. Είχε εκδηλωθεί στρατιωτικό πραξικόπημα. Είχε καταλυθεί η Δημοκρατία. Η “αγία τριάδα” ήταν ο Γ.Παπαδόπουλος, ο Σ.Πατακός και ο Ν.Μακαρέζος. Φυσικά και αρκετοί άλλοι. Η κίνηση αυτή έμεινε στην ιστορία ως η χούντα των συνταγματαρχών ή ως πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ (της Χούντας)

Δια της θέσεως εν ισχύι του ΔΞΘ’ 1912 περί καταστάσεως πολιορκίας. 1) Επιτρέπεται η σύλληψις και φυλάκισις παντός προσώπου άνευ τηρήσεως οιασδήποτε διατυπώσεως ήτοι άνευ εντάλματος της αρμοδίας αρχής και χωρίς να συντρέχη αυτόφωρος κατάληψις. Η διάρκεια της κρατήσεως του συλληφθέντος δεν υπόκειται εις χρονικόν περιορισμόν. 2) Επί πολιτικών εγκλημάτων απαγορεύεται η επί εγγυήσει απόλυσις, η δε επί τούτων προφυλάκισις δεν υπόκειται εις χρονικόν τινα περιορισμόν. 3) Παν άτομον ανεξαρτήτως ιδιότητος δύναται να εισαχθεί εις δίκην ενώπιον εξαιρετικών δικαστηρίων (στρατοδικείων) ή εξαιρετικών δικαστικών επιτροπών. 4) Απαγορεύεται πάσα συνάθροισις ή συγκέντρωσις εν κλειστώ χώρω ή εν ύπαιθρο. Πάσα τοιαύτη θα διαλύεται δια των όπλων. 5) Απαγορεύεται η σύστασις οιουδήποτε συνεταιρισμού επιδιώκοντος συνδικαλιστικούς σκοπούς. Η απεργία απαγορεύεται απολύτως. 6) Επιτρέπεται η έρευνα κατα την διάρκεια της ημέρας και της νυκτός άνευ περιορισμού τινός εις τας ιδιωτικάς οικίας, δημόσια καταστήματα και πολιτικάς υπηρεσίας. 7) Απαγορεύεται η ανακοίνωσις ή δημοσίευσις πληροφοριών καθ’οιονδήποτε τρόπο και δια του Τύπου, ραδιοφώνου και τηλεοράσεως άνευ προηγούμενης λογοκρισίας. 8) Αι επιστολαί και παν μέσον ανταποκρίσεως υπόκεινται εις λογοκρισίαν. 9) Τα κακουργήματα, τα πολιτικά εγκλήματα ως και τα του Τύπου είτε ταύτα αφορώσιν είτε δεν αφορώσι τον ιδιωτικόν βίον ως επίσης και τα υπαγόμενα εις την αρμοδιότητα των Εφετείων δικάζονται αδιακρίτως υπό των εξαιρετικών δικαστηρίων (στρατοδικείων). 10) Πας ιδιώτης διαπράττων αξιόποινον πράξιν, έστω και μη στρεφόμενην κατά της ασφάλειας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, υπάγεται εις την αρμοδιότητα των εξαιρετικών δικαστηρίων (στρατοδικείων).

Η ανακοίνωση αυτή από το βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα “Τα ντοκουμέντα της 21ης”. Στο ίδιο βιβλίο υπάρχει η πρώτη συνέντευξη σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους του δικτάτορα Γ.Παπαδόπουλου. Σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου, αν έχουν συλληφθεί πολιτικοί και απλοί πολίτες ομολογεί ότι οι πρώτοι είναι 25 και οι δεύτεροι 5000. Το γράφω γιατί υπήρξαν απόψεις ότι δεν έγιναν εκτοπίσεις από τη Χούντα.

Στυγνοί εγκληματίες πρώτευσαν και στα βασανιστήρια. Διαβάστε το εξαιρετικό βιβλίο του συντοπίτη μας καρδιολόγου Νικήτα Κακκαβά με τίτλο: “ΚΑΘΕΤΟΣ ΧΡΗΣΜΟΣ”. Θα βρείτε βασανιστήρια στην ΕΑΤ-ΕΣΑ. Δεν ήταν μόνο ο Παναγούλης και ο Μουστακλής που βασανίστηκαν. Ήταν και πολλοί άλλοι που η Χούντα τους θεώρησε εχθρούς της. Λουλούδια βασανιστών είναι ο Λάμπρου, ο Θεοφιλογιαννάκος, ο Χατζηζήσης, ο Μπάμπαλης και ο Μάλλιος. Ο Μουστακλης ήταν στρατιωτικός και αξιωματικοί του Στρατού τον άφησαν ολικά ανάπηρο.

Όμως γιατί μια ομάδα επίορκων αξιωματικών κατήργησε το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία; Δεν ήταν μια ξαφνική ενέργεια των συνταγματαρχών. Ακόμη και από τα χρόνια που ήταν στη Σχολή Ευελπίδων συνωμοτούσαν έχοντας ιδρύσει μια μυστική – παραστρατιωτική – παρακρατική οργάνωση, ΙΔΕΑ. Το 1918 ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος με την αρχική ονομασία Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος, ΣΕΚΕ. Από εκείνα τα χρόνια μέχρι το 1974, ο εσωτερικός εχθρός για την αστική ελληνική τάξη και το κράτος ήταν η κομμουνιστική αριστερά. Στο κλίμα αυτό και εκείνο του ψυχρού πολέμου (ΗΠΑ – Σοβιετική Ένωση) εκκολάφθηκε η δικτατορία.

Στο επόμενο σημείωμα:
1) Η κατάληψη της Νομικής από φοιτητές (Φεβρουάριος 1973)
2) Η εξέγερση του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου 1973)
3) Πραξικόπημα του Δ.Ιωαννίδη κατά του Γ.Παπαδόπουλου (25 Νοεμβρίου 1973)
4) Πραξικόπημα της Χούντας κατά του Μακάριου (15 Ιουλίου 1974)
5) 20 Ιουλίου 1974 – Εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Πτώση της Χούντας. Επάνοδος του Κ.Καραμανλή – Κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Χρήσιμα βιβλία για αυτές τις περιόδους:
1) Η δημοκρατία στο απόσπασμα – Α.Παπανδρέου, 2 τόμοι
2) Η ταραγμένη εξαετία (1961-1967) – Μιχάλης Παπακωνσταντίνου
3) ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ – Κώστας Κάππος
4) Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ, Από την απελευθέρωση ως τους συνταγματάρχες
5) Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ, 1947-1967 – Αλέξης Παπαχελάς
6) ΕΝΑ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ, 1967-1974 – Αλέξης Παπαχελάς

Γ.Θ.

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.