20 χρόνια πριν: Εγκαίνια Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Νυμφαίου – Ο εμπνευσμένος λόγος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και ο ρωμαλέος του Νίκου Μέρτζου

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Γράφει ο Ηλίας Χασιώτης

Το έτος 2000, ο καταγόμενος απ’ το Νυμφαίο Νικόλαος Σωσσίδης, διεθνής τραπεζίτης στον Λονδίνο, γιός του Τζων Σωσσίδη πρέσβη ε.τ. και της Δανάης Αχιλλέως Κύρου της οικογένειας που ίδρυσε την εφημερίδα «Εστία», με τη σύζυγο του Εύη Γουλανδρή, της γνωστής οικογένειας εφοπλιστών, ανακαίνισαν εκ βάθρων τον ιστορικό και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Νυμφαίο.

Η τελευταία ανακαίνιση

Η ανακαίνιση αυτή ήταν η 4η στην ιστορική διαδρομή του ναού, από το 1385 περίπουπου λειτουργεί ως σήμερα και έγινε με σεβασμό στην αρχιτεκτονική παράδοση και ιστορία του Νυμφαίου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Την επίβλεψη του έργου είχε ο Αρχιτέκτονας Δημήτρης Βαράγκης με τους συνεργάτες του (Δημήτρη Τσαγκάρη και Δημοσθένη Κόντο) και την αγιογράφηση, με το πλουσιότερο πλήθος Νεομαρτύρων στον Βορειοελλαδικό χώρο, ο Αρχιτέκτων-Αγιογράφος Βάσος Βενέρης.
Τα εγκαίνια του Ναού.

Τα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 25 Αυγούστου του 2002, από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο και τον επίσης μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ, συμπαραστατούμενοι από άλλους πέντε Αρχιερείς.

Α. Ο λόγος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

«Διαδικασία τοποθέτησης λειψάνων αγίων. Πριν από 55 χρόνια, ο ναός αυτός καταστράφηκε. Η Αγία τράπεζα όμως έμεινε άθικτη. Οι βάσεις των τοιχών δεν είχαν καταστραφεί και απ’ αυτών ανεγέρθησαν νέοι τοίχοι. Τα εγκαίνια αρχίζουν με περιφορά των ιερών λειψάνων, τα οποία θα τοποθετηθούν στην Αγία Τράπεζα. Η περιφορά γίνεται τρείς φορές γύρω απ’ τον εγκαινιαζόμενο ναό. Τα λείψανα τα φέρνουν συνήθως οι γύρω Μητροπόλεις, οι οποίες παραχωρούν στον εγκαινιαζόμενο ναό μέρος των δικών τους λειψάνων. Στη σημερινή περίπτωση, τα ιερά λείψανα έμειναν άθικτα. Κατά συνέπεια, δε θα γίνει περιφορά των λειψάνων τρεις φορές γύρω απ’ τον ναό, όπως θα γινόταν σαν δεν υπήρχαν παλαιά και προσκομίζονταν νέα. Α) Κατά πρώτον αφαιρούμε το μικρό ορθογώνιο μαρμάρινο καπάκι της Αγίας τράπεζας, διαστάσεων 20Χ20 περίπου εκατοστών και τοποθετούμε στον πάτο της Αγίας τράπεζας τα ιερά λείψανα. Β) Γεμίζουμε όλη την Αγία τράπεζα με κερί μέλισσας (κηρομαστίχα), εμπλουτισμένη με 49 βότανα προερχόμενα συνήθως από το Άγιο Όρος. Όλη αυτή η υγρή μάζα, στερεοποιείται και έτσι μένει εις τους αιώνας. Γ) πλένουμε την Αγία τράπεζα με μύρο (συνήθως από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης) και 49 αρώματα. Δ) Τι είναι το Αντιμίσιο, Αντιμένσα, αντί της Αγίας Τράπεζα. Είναι ύφασμα στο οποίο απεικονίζεται ο Επιτάφιος και στις γωνίες του οι τέσσερις Απόστολοι.
Αντιμίσιον: Αντί το Ελληνικό, και Μίσιον στα Λατινικά σημαίνει τράπεζα, δηλ. Αντιμίσιον αντί της Τράπεζας στη θέση της Αγίας τράπεζας. Το ύφασμα αυτό στρώνεται όταν θέλουμε να κάνουμε λειτουργία εκτός ναού. Ακολουθεί η ένδυση της Αγίας τράπεζας, με την τοποθέτηση του κατασάρκιου, το οποίο μένει εις τους αιώνας προσδεδεμένο επ’ αυτής και υπογράφεται από τον Μητροπολίτη με τα σύμβολα Χ Χ, αφού πρώτα το πινέλο βυθιστεί στο μίγμα από κερί και Άγιο Μύρο». Ο ναός από καλλιτεχνικής και αισθητικής πλευράς (περίληψη) «Για την αναστήλωση του ναού, προσελήφθησαν ειδικοί επιστήμονες και διαλεχτοί μάστορες. Ο Ναός αποτελεί μνημείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και αντιπροσωπεύει τον αρχαιότερο τύπο πρωτοχριστιανικής ναοδομίας στο περιβάλλον των Βαλκανίων. Ο Ναός αποτελεί μνημείο της Ορθοδοξίας, γιατί η αγιογράφηση του συναθροίζει πολλούς Νεομάρτυρες του γένους, δια χειρός Αρχιτέκτος-Αγιογράφου Βασιλείου Βενέρη, με τεχνοτροπία εποχής Κομνηνών (1100 – 1300 π.Χ.). Μακαριστός Μητροπολίτης κυρό Σεραφείμ (περίληψη). Ο Νικόλαος Ιωάννου Σωσσίδης, δε διέθεσε μόνο χρηματικά ποσά, αλλά και επέβλεψε στην κατασκευή του ναού. Η Ιερά Μητρόπολις Καστορίας, του απονέμει τον έπαινον της Παναγίας Μαυριώτισσας. Εύχομαι υπέρ της αναπαύσεως του ιερέως Κωνσταντίνου και των υπερασπιστών της Ελευθερίας της κόμης ταύτης»…

Ρωμαλέος λόγος Νίκου Μέρτζου (περίληψη)

«Στους τωρινούς καιρούς μας γίνονται θαύματα; Φυσικά και γίνονται θαύματα. Θαύμα, όλα όσα ζήσαμε σήμερα, χάρη στην ευγενή χορηγία της ΕΡΤ. Σου σαλεύει ο νους όταν βλέπεις την τρίκλητη κεραμοσκεπή Βασιλική, χαμένη ανάμεσα στα θεόρατα βουνά. Γιατί ανήγειρε το ναό; Τον ανήγειρε ένας τρελός. Γιατί; Γιατί έτσι. Γιατί είναιΈλλην. Περνώντας πέρα από το επέκεινα, πέραν της λογικής, το θαύμα υπερβαίνει την τρέχουσα λογική, πειθαναγκάζει την λογική. Αρκεί ν’ ανάψει η σπίθα και τότε οι σπίθες χιμούν στο όνειρο. Πεπερασμένη είναι η λογική στα μέτρα των δήθεν Ευρωπαϊστών. Νικόλας Σωσσίδης, κοσμοπολίτης, πλούσιος, διεθνής τραπεζίτης, μεγάλωσε εκτός Ελλάδας όμως είναι Έλλην, χάρη στην αγωγή του πατρός του πρέσβεως Ιωάννη Σωσσίδη και της μητρός Δανάης, κόρης του Αχιλλέα Κύρου της «Εστίας», γονείς που εκφράζουν το κοινόν των ελευθέρων Ελλήνων. Οι περιώνυμοι χρυσικοί της Νέβεσκας τριών Αυτοκρατοριών και συγχρόνως οροφύλακες, θα θυμίζουν πάντα ότι Ελληνισμός είναι και πολιτισμός! Αφιερώνει τον ναό τιμή στους γονείς του, οι οποίοι με λόγια καρδιάς και φωτιάς διηκόνεσαν την παιδεία και την διένεμαν σ’ όλη τη διασπορά του Ελληνισμού, Δανάη, Ιωάννης, Αλεξάνδρα, Νικόλαος. Νικόλαος, άνδρας φυλογενής, υψιπετής, αναστήλωσε το ναό εκ βάθρων, δίνοντας 2 εκατομμύρια δολάρια! Νυμφαίο, υψόμετρο 1350. Πρώτος ναός 1385 – 1867. Δεύτερος ναός, 1867 στα ίδια θεμέλια με δαπάνες άρχοντα κυρ Μίχα Εφέντη Τσίρλη. Τρίτος ναός, 1920, γενική επισκευή από τον ευεργέτη Ιωάννη Ζαν Νίκου. 30 Απριλίου 1947: Πυρπολύθηκε στον εμφύλιο. 1951: Ανοικοδόμηση με πρωτοβουλία Φίλιππου Δραγούμη και Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών. 2000: Νικόλαος Σωσσίδης, αναστήλωσε εκ βάθρων τον σημερινό τέταρτο Ιερό Ναό. Ο πανάγαθος θεός, μου επέτρεψε να μιλήσω κατά τα εγκαίνια του ναού. Τελειώνω ευχόμενος υγεία και μακροημέρευση σε όλους».

ΥΓ1: Η παρούσα εργασία αφιερούται στην μνήμη του πρόσφατα αποβιώσαντος Δημήτρη Καρασάββα, ο οποίος ανήκε στη χορεία των διακεκριμένων νεότερων πνευματικών ανδρών της πόλης της Βέροιας. Εκδότης της εφημερίδας «Οι Καιροί», δημοσιογράφος κι συγγραφέας, τον Αύγουστο του 2002 κάλυψε για λογαριασμό της Αθηναϊκής εφημερίδας «Έθνος», τη τελετή εγκαινίων του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Νυμφαίου, με τη σεπτή παρουσία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

ΥΓ2: Ευχαριστίες οφείλονται πρωτεύοντος στον θεολόγο Γιώργο Τρυφωνόπουλο για την βοήθεια του στην διατύπωση των θεολογικών όρων και δευτερεύοντος στον Νίκο Νάτση τ. Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Φλώρινας.

ΥΓ3: Ο μνημονευόμενος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ ιερέας Νυμφαίου παπά Κώστας, είναι ο παπά Κώστας Κούστας (Λούστας), ο οποίος απήχθη από τους Γερμανούς κατακτητές την 6η Αυγούστου του 1943, από το Ιερό Βήμα κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και εκτελέστηκε στο Νυμφαίο μ’ άλλους οχτώ Νυμφαιώτες.

Μετά την απομαγνητοφώνηση μέρους της τελετής, εδόθη στον γράφοντα λόγω μακράς και ανιδιοτελούς φιλίας. Ο Καρασάββας, λάτρης του Νυμφαίου και των Πρεσπών, επισκέπτονταν συχνά το Νομό και διετέλεσε συνεργάτης του σκηνοθέτη επτά ντοκιμαντέρ στο Νομό Φλώρινας, Χρήστου Σκούρα.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *