“2020… Νέα χρονιά… καλή χρονιά;;” – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Το έτος 2020, πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση, το χρησιμοποιούσαν συμβολικά και επένδυαν επάνω του σχέδια, πρωτοβουλίες και συνέδρια που έθεταν, με λίγα λόγια, τους στόχους για την Ελλάδα στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Μετά, όλα αυτά πήγαν κατά διαόλου. Οτιδήποτε φιλόδοξο μετατράπηκε σε λίγα δευτερόλεπτα σε κακό ανέκδοτο μετά τις ανακοινώσεις του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο. Τέλος πάντων.

Όπως και να ‘χει, η χώρα μας υποδέχτηκε το 2020 σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη που φανταζόμασταν πριν από μερικά χρόνια, όταν βλέπαμε μνημόνια από την αυγή μέχρι να σβήσει ο ήλιος, όταν τα καχεκτικά μας γόνατα λύγιζαν κάτω από το βάρος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ας δεχτούμε ότι, θεωρητικά και σημειολογικά, έχουμε αφήσει πίσω μας την κρίση.

Η πολιτική αλλαγή σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας και το ελατήριο κινείται αναγκαστικά προς τα πάνω. Τι περιμένουμε, λοιπόν, από το 2020; Όχι πολλά. Οι πιο συνετοί θα ευχόμασταν απλά να έχουμε μια κανονικότητα χωρίς άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Αν αναλογιστούμε τα όσα ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία, αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό.

Είναι όμως; Λογικά, σημαντικές πολιτικές εξελίξεις δεν πρόκειται να υπάρξουν αν και η χρονιά ξεκινά με σενάρια και εκτιμήσεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρεμπιπτόντως, μπορούμε να προβλέψουμε με σιγουριά σχεδόν πως κερδίζουν όσοι στοιχηματίζουν εις βάρος του Προκόπη Παυλόπουλου και υπέρ μίας προσωπικότητας από την Κεντροαριστερά.

Αν πρόκειται να μαγειρευτεί μια συμφωνία μεταξύ Μητσοτάκη – Γεννηματά για Πρόεδρο και εκλογικό νόμο, η επόμενη κεφαλή του κράτους είναι βέβαιο ότι δεν θα προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία. Σίγουρο είναι επίσης ότι θα γίνει κουβέντα και για τον εκλογικό νόμο και μάλιστα σύντομα.

Όταν ερωτάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν η αλλαγή του εκλογικού νόμου δείχνει πρόθεση για πρόωρες εκλογές, δηλώνει ότι «πρόκειται για μία εκκρεμότητα που πρέπει να τακτοποιηθεί ώστε να μην επισείετε πάνω από τη χώρα η απειλή της απλής αναλογικής».

Θεωρητικά, πάντως, υπάρχει πάντα το σενάριο που θέλει τον Μητσοτάκη να πηγαίνει σε εκλογές την άνοιξη προκειμένου να «κάψει» την απλή αναλογική. Αυτήν τη στιγμή αλλαγή του εκλογικού νόμου με ισχύ στις επόμενες εκλογές μπορεί να γίνει μόνο με συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην οικονομία από την άλλη η κυβέρνηση αισιοδοξεί σε βαθμό που σε κάνει να ανησυχείς! Εκτιμούν ότι θα σημειωθεί επενδυτική έκρηξη και θα διευρυνθεί ο δημοσιονομικός χώρος, ενώ παράλληλα οι εταίροι θα κάνουν με θετική διάθεση την κουβέντα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ωραία όλα αυτά αλλά, για να μην ξεχνιόμαστε, με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες οι μπουλντόζες έπρεπε ήδη να βρίσκονται στο Ελληνικό. Στην τελευταία του συνέντευξη για φέτος, όμως, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ομολόγησε ότι για το Ελληνικό… «πέσαμε έξω». Ας ελπίσουμε να μην ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες αστοχίες.

Τα εθνικά, εννοείται, θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας σε ένα περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο ρευστό και απρόβλεπτο, με τις ΗΠΑ να εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο και, ασφαλώς, την Τουρκία να κινεί επιθετικά τα πιόνια της στο ταμπλό της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά πως δείχνουν τα πράγματα, το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» παραμένει πάντα ισχυρό, ενώ όλο και μεγαλώνουν οι πιθανότητες για τη λήψη αποφάσεων που θα απαιτήσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Να μην αφήσουμε απ’ έξω βέβαια και τη γειτονιά μας, όπου έχουμε την παραίτηση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας και προκήρυξη εκλογών τον Απρίλιο.

Πρόβλεψη; Η χρονιά δείχνει να έχει προοπτικές για να κυλήσει, σε γενικές γραμμές, ήσυχα, ίσως και ελαφρώς καλύτερα από το 2019. Αλλά, ποιος ήταν εκείνος που είχε πει ότι όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, κάποιος εκεί πάνω γελάει;

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.