25 Νοεμβρίου 1973 (Γράφει ο Θανάσης Γερμανίδης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Τι σήμαντικό συνέβη στην Αθήνα, οχτώ μέρες μετά τα τραγικά, αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο;

Στις 25 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο έγινε εσωτερικό πραξικόπημα εναντίον του μέχρι τότε αρχηγού της Χούντας, Γ. Παπαδόπουλου. Ο Βρούτος ήταν ο αόρατος δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης (και ‘συ τέκνον Βρούτε). Αλλά γιατί αόρατος; Από 21/4/1967 μέχρι 24 Νοεμβρίου δεν μετέχει σε καμία κυβέρνηση της Χούντας. Κινείται ύπουλα και παρασκηνιακά. Είναι συμμαθητής στη Σχολή Ευελπίδων με την τριανδρία Παπαδόπουλος-Πατακός-Μακαρέζος.

Όλοι οι ευέλπιδες, εκείνα τα χρόνια του εμφυλίου και μετά είχαν γαλουχηθεί σε ένα αντικομμουνιστικό περιβάλλον. Ο Ιωαννίδης ήταν από τους πιο σκληρούς. Δεν είχε πολλές φιλίες, μονήρης. Γιατί δεν συμμετέχει σε καμία χουντική κυβέρνηση; Αρνείται ή δεν τον επιλέγει ο Παπαδόπουλος; Μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω.

Στις 25 Νοεμβρίου 1973 ο Ιωαννίδης σχηματίζει κυβέρνηση χωρίς και πάλι να μετέχει ο ίδιος με πρωθυπουργό τον Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, έναν υποτακτικό του αόρατου. Σε αυτήν την κυβέρνηση, απουσιάζουν πρωτοκλασάτα στελέχη της Χούντας με πρώτους τους Παπαδόπουλο, Πατακό, Μακαρέζο. Είναι φανερό ότι ο Ιωαννίδης εκδικείται. Στις 25/11/1973 υπήρξε διάγγελμα, όχι του Ιωαννίδη, αλλά αόριστα των ενόπλων δυνάμεων.
Η αρχή του διαγγέλματος: “Σήμερα και πάλι η πατρίς ευρίσκεται ενώπιον κινδύνων και περιπετειών και αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα…” Το σήμερον αναφέρεται στην ομάδα Παπαδόπουλου.

Μερικά κρίσιμα ερωτήματα. 1) Πως μπόρεσε ο Ιωαννίδης να πιάσει στα πράσα τους Παπαδοπουλικούς; Σίγουρα είχε τις ομάδες του εντός του στρατεύματος. 2) Είναι τυχαίο ότι αυτό το εσωτερικό πραξικόπημα εκδηλώθηκε οχτώ ημέρες μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου; Γιατί δεν έγινε πριν;

Εκτιμώ ότι ο Ιωαννίδης και οι συν αυτώ καταλόγισαν ευθύνη στον Παπαδόπουλο (στρατιωτική και πολιτική). Δεν μπόρεσε ο Παπαδοπουλος να ελέγξει την εξέγερση. Δεν την κατέστειλε γρήγορα με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε ηρωική, με νεκρούς φοιτητές. Αυτό δεν ήθελε ο Ιωαννίδης. Φοβόταν λαϊκή εξέγερση.

Ήταν σε γνώση των Αμερικάνων με υπουργό εξωτερικών τον περιβόητο -στυγνό- φιλότουρκο Κίσινγκερ; Πιθανόν ναι, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις οι αποφάσεις δεν παίρνονται εγγράφως με αριθμό πρωτοκόλλου, αλλά με κρυπτομηνύματα. Ο Κίσινγκερ προτιμούσε τον σκληρό Ιωαννίδη για να διαχειριστούν το κυπριακό.

Γ.Θ.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 959 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.