27 Ιανουαρίου – Διεθνής ημέρα μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος (του Θανάση Γερμανίδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Προτείνω δύο βιβλία. Για το Ολκαύτωμα έχουν γραφτεί πάρα πολλά βιβλία-άρθρα-ιστορικές μελέτες-προσωπικές μαρτυρίες των λίγων που επέζησαν. Έχουν γυριστεί ταινίες, ντοκιμαντέρ κλπ.

Στα στρατόπεδα των Ναζί εξοντώθηκαν με τον πιο κτηνώδη τρόπο, κοντά στα 6.000.000 Εβραίοι και πολλοί Κομμουνιστές, Σλάβοι, Ρομά, ομοφυλόφιλοι κλπ.

Και στη Φλώρινα, υπήρχε μικρή κοινότητα Εβραίων που είχαν μικρά εμπορικά καταστήματα. Μια εμπορική στοά ονομαζόταν “Στοά Κοέν”. Οι Εβραίοι της Φλώρινας μεταφέρθηκαν με το τρένο στην Θεσσαλονίκη και τους ενώσανε με τους εκεί Εβραίους και από εκεί τους πήγαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Προσωπικά γνωρίζω μια περίπτωση Φλωρινιώτη, ο οποίος ήταν σε στρατόπεδο και επέζησε. Ήταν ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Το σπίτι του είναι απέναντι από το Δημαρχείο στο ποτάμι. Είχαμε συζήτηση δύο ωρών και μου εξιστορούσε πως και γιατί βρέθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Δεν θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες και ονόματα. Όλα ήταν μια απερίγραπτη φρίκη. Ορισμένοι νεοΝαζί υποστήριζαν ότι δεν έγιναν εγκλήματα σε βάρος των κρατουμένων, και ότι ήταν μόνο κρατούμενοι όσοι βρίσκονταν στα στρατόπεδα για εξαναγκαστική εργασία.

Οι χειρότεροι είναι αυτοί που λένε ότι καλά τους κάνανε.

1) PRIMO LEVI Ιταλοεβραίος χημικός. Συνελλήφθη από τους Ναζί το 1943 και στάλθηκε με άλλους 650 κρατούμενους στο Άουσβιτς οι οποίοι ήταν στοιβαγμένοι σε εμπορικά τρένα. Μόνο ο Primo Levi και τρεις άλλοι επέζησαν και απελευθερώθηκαν το 1945 από τον Ρώσικο Στρατό. Τις φρικτές εμπειρίες του καταγράφει στο βιβλίο του με τίτλο “ΕΑΝ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ”. Αξίζει να το διαβάσετε. Αν το βρείτε. Θα αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που ένα ον που σκέφτεται μπορεί να το μετατρέψει σε κτήνος…

2) “ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ” του Ισπανού συγγραφέα Ζώρζ Σεμπρούν. Τον χειμώνα του 1943 η Γκεστάπο συλλαμβάνει τον συγγραφέα, ετών δεκαοχτώ. 120 άνθρωποι στοιβαγμένοι σε ένα μόνο βαγόνι για ζώα, όρθιοι. Θα περάσουν πέντε μερόνυχτα χωρίς νερό και τροφή μέχρι να φτάσουν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης κοντά στη Βαϊμάρη. Και αυτό το βιβλίο μας βοηθάει να καταλάβουμε τα εγκλήματα του Ναζισμού.

Θανάσης Γερμανίδης

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *