Auto Salon (Χρονογράφημα του Φοίβου Ιωσήφ)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Κανένας δεν περίμενε την επιτυχία της επίδειξης των αυτοκινήτων της Γερμανικής εταιρείας Daimler Benz. Είναι το εργοστάσιο που βγάζει τα περίφημα αυτοκίνητα Mercedes. Γυαλιστερά, ραφινάτα, πολυτελή. Ό,τι καλλίτερο, ασφαλέστερο και επιδεικτικότερο.

Η προβολή του πλούτου και της υπερηφάνειας του ιδιοκτήτη του. Για κοιτάξτε με καλά, ξανακοιτάξτε με και θα καταλάβετε την αξία μου σαν άνθρωπο και σαν ιδιοκτήτη.

Κατά την ενθρόνιση του άξιου νέου μας Μητροπολίτη πλημμύρισε η πόλη από μαύρες Mercedes. Μόνον μαύρες, αυτό ήταν σαφές στο πρωτόκολλο προσέλευσης. Υπουργοί, Περιφερειάρχες, Μητροπολίτες, Αντιπρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς μετά των συζύγων.

Παρευρέθη και η  Πρέσβειρα καλής θέλησης των Βενζινοπωλών Ελλάδος. Μόνον την ερίτιμον κυρίαν Πατούλενα δεν διέκρινα και αυτό μου προκάλεσε μίαν θλίψιν ψυχική και στομαχική. Μέχρι τον πυλωρό. Από εκεί και κάτω όλα καλά.

Η τροχαία είχε ενημερωθεί επακριβώς τόσο για το απαραίτητο του μαύρου χρώματος των Mercedes όσο και για τα κυβικά εκατοστά της μηχανής. Το σήμα έπρεπε σαφώς να περιγράφεται από τα αρχικά CLK. Απλές Mercedes τυπου Ε παρεπέμποντο σε διπλανούς στενούς δρόμους προς αποφυγήν μειώσεως του κύρους της παράστασης.

Να μην κάνει κι η μυλωνού τον άνδρα της ίσα με της πραματευτούς! Να κρατάμε και τα προσχήματα. Περίπτωση να πλησιάσει αυτοκίνητο άλλης μάρκας στον χώρο της τελετής δεν ήταν διανοητό. Μάρκες όπως Datsun, Opel και Hyundai είχαν από την προηγούμενη διαγραφεί από τον επίσημο κατάλογο των προσκεκλημένων.

Αν πλησίαζαν υπήρχε εντολή άμεσης συλλήψεως, μηνύσεως και αυτοφόρου δικαστικής διαδικασίας. Δεν μπορούμε να παίζουμε με το κύρος του αξιώματος και της τελετής.

Η ενδυμασία ήταν αυστηρά προκαθορισμένη για μεν τα πολιτικά πρόσωπα, οι άνδρες με μαύρα κουστούμια, οι δε γυναίκες με ταγιέρ ολομέταξα και Γαλλική μουσελίνα. Όσο για τους ιερωμένους μαύρες ή και έντονα έγχρωμες ποδήρεις στολές Αραβικού εθίμου και Βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, με επιβλητικά φελόνια. Να μην γινόμαστε όλοι ίσα κι όμοια με το φτωχό το popolo, να κρατάμε και κάποιες αποστάσεις κατά ύψος αξιώματος και λαϊκής εκτίμησεως.

Εμάς δεν μας ενδιέφερε τι φόραγε ο Ιησούς Χριστός που τον ξεγέλασαν και τον έβαλαν πάνω σε έναν ταπεινό γαϊδαράκο, Εκείνος μπορεί να μην είχε την ευφυία των συγχρόνων ταγών της πίστης και της υποταγής. Εκείνος ίσως δεν ήξερε την αξία των φανταχτερών απαστραπτόντων ράσων και γι αυτό κατέληξε εκεί που κατέληξε.

Εμ, δεν ήξερες, δεν ρώταγες κι όλας, πτωχέ Ιησού; Εμείς θα παραμείνουμε ενεργοί λόγω της ευφυίας μας μέχρι του πέρατος της ζωής μας. Δεν πρόκειται να πιαστούμε κορόϊδα. Δεν θα φορέσουμε ποτέ τα φτηνά δικά σου ρουχαλάκια, οι γυναικούλες θέλουν χρώματα και ολόχρυσα κράνη στο κεφάλι, αλλιώς πήγαινε από κεί που ήρθες.

Τη φτώχεια πολλοί εκτίμησαν, τον φτωχό κανένας. Τον φτωχό τον έστυψαν όπως τα ρούχα δίπλα στο ποτάμι. Με γάργαρο νερό. Ιδού η ανταμοιβή!

Τη μέρα της λαμπρής αυτής γιορτής περάσαμε όλοι υπέροχα, άλλοι προσευχόμενοι και άλλοι μένοντας ενεοί μπροστά στην αφθονία των Mercedes CLK. Και λίγες τύπου C και E , ευτυχώς λίγες, ελάχιστες.

Φοίβος Ιωσήφ

Φοίβος Ιωσήφ

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *