“Eπιτρέπεται να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς” – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

“Επιτρέπεται να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς” – Πάμπλο Γκαρσία (ποδοσφαιριστής)

Διπλό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι Ευρωεκλογές της προηγούμενης Κυριακής:  Η ΝΔ μετά την διπλή ήττα του 2015 επανέρχεται σε τροχιά εξουσίας. Και ο  ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την μοίρα όλων των μνημονιακών  κομμάτων, που ηττώνται στις πρώτες εκλογές μετά την κυβερνητική τους θητεία.

Πώς εξηγείται το αποτέλεσμα αυτό; Για όσους αναρωτιούνται, αν  η ΝΔ, που μαζί με το ΠΑΣΟΚ, οδήγησε τη χώρα στην κρίση και στην χρεωκοπία άξιζε την επιβράβευση της κάλπης, το εκλογικό σώμα έδωσε την απάντηση και αυτή ήταν « ναι».

Όμως αυτό το «ναι» δεν ήταν τόσο η επιβράβευση της ΝΔ όσο η αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε αυτό δεν συμβαίνει πάντα στις εκλογές; Οι ψηφοφόροι επιλέγουν να τιμωρήσουν τα κυβερνητικά κόμματα, αδιαφορώντας  για το γεγονός ότι έτσι επιβραβεύουν ένα κόμμα με παλιές και πολλές  αμαρτίες.

Όμως ας προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε κάποιες από τις αιτίες της μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

  1. Οποιαδήποτε  άλλη κυβέρνηση με επιτεύγματα όπως αυτά που πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας, θα είχε σήμερα ανανεώσει το συμβόλαιο με τους πολίτες. Το θέμα όμως είναι πως από τον Τσίπρα, οι πολίτες δεν ήθελαν τις επιτυχίες ή την οικονομική ανακούφιση αλλά την επικύρωση πως το παλιό σύστημα απέτυχε και δεν θα επανέλθει. Ο λαός το είπε τρεις φορές. Δε θέλει ούτε μνημόνια… ούτε μνημονιακούς νόμους. Δεν θέλει την ατιμωρησία όσων του κατέστρεψαν τη ζωή και δε θέλει άλλους παλαιοκομματικούς κηφήνες. Το ότι ο Σύριζα δεν είναι διεφθαρμένος δεν αρκεί.  Χρειάζεται αποφασιστικότητα για κάθαρση, ώστε να είναι απόλυτα σαφές στην κοινωνία, ποιος πραγματικά κάνει κουμάντο στη χώρα.
  2. Ο Σύριζα είχε ένα πολύ καλά εκπαιδευμένο σύστημα απέναντί του και δεν το υπολόγισε Η μιντιακή υπεροπλία αυτού του συστήματος διαμόρφωσε μεθοδικά μια εικονική πραγματικότητα με τα δικά της κριτήρια. Τηλεόραση, sites και εφημερίδες κατάφερναν να διαμορφώσουν αυτό για το οποίο έπρεπε να απολογηθεί η κυβέρνηση και όχι γι αυτό που ήταν η ίδια. Λίγη σημασία είχε αν τον Τσίπρα δεν τον έσωσαν τα ΟΥΚ στις Μαλδίβες ή δεν είχε αγοράσει σπίτι σε πλειστηριασμό. «Μεταξύ θορύβου και τραγουδιού», λέει ο λαός, «αυτό που κυριαρχεί είναι ο θόρυβος». Ή για να θυμηθούμε τον Τσώρτσιλ «μέχρι να βάλει το παντελόνι της η αλήθεια, το ψέμα έχει κάνει το γύρο του κόσμου». Το ψέμα που ταξίδευε καθημερινά την Ελλάδα, έκανε το τέρας ανεκτό, το μετέτρεψε σε τέρας της αυλής μας. Fake news, ψευδορεπορτάζ και φήμες καθόριζαν την πολιτική ατζέντα απέναντι στην οποία η κυβέρνηση ήταν δυστυχώς διαρκώς απολογούμενη.. Με λίγα λόγια περισσότερο ενδιαφερόταν ο Σύριζα να διατηρήσει μια καθαρότητα στο πρόσωπό του παρά να διαλύσει μια για πάντα τους δεσμούς της κοινωνίας με το παλαιό καθεστώς Όταν ο αντίπαλός σου έχει έναν καταδικασμένο για ασέλγεια σε ανήλικο, δεν κάνεις τον υπεράνω… επιτίθεσαι..
  3. Στην Βόρεια Ελλάδα σημειώθηκαν αυξημένα ποσοστά υποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ πράγμα που φανερώνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος δεν αντιλαμβάνεται  και δεν αποδέχεται ακόμα και καταφανώς σωστές λύσεις προβλημάτων, όπως ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών.  Αυτό όμως δείχνει το μέγεθος των δυσκολιών που θα βρει μπροστά της η όποια επόμενη κυβέρνηση, η οποία δεν θα μπορεί πια εκ του ασφαλούς να υπόσχεται δημοφιλείς λύσεις σε καυτά προβλήματα.  Ήδη η Γερμανία έσπευσε δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ να προειδοποιήσει αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος: «Κάθε κυβέρνηση θα σέβεται τη συμφωνία των Πρεσπών». «Η “συμφωνία των Πρεσπών” είναι μια «πάρα πολύ σημαντική και ιστορική επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης της Ελλάδας».

Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι το εκλογικό σώμα δύσκολα αλλάζει πλεύση μέσα σε ένα μήνα. Όμως, ο  ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγραφεί πλέον ως ο άλλος μεγάλος πόλος του πολιτικού συστήματος.

Το Κίνημα Αλλαγής, ως συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, αποδείχθηκε αδύναμο να του αμφισβητήσει αυτόν τον ρόλο στην ευνοϊκότερη γι’ αυτό συγκυρία, δηλαδή σε ευρωεκλογές που παραδοσιακά ευνοούν τα μικρά κόμματα. Παρά την τρίτη θέση που κατέκτησε, δεν κατάφερε να ξεπεράσει καν το 8% των ευρωεκλογών του 2014.

Τώρα θα φανεί αν ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ είναι σε θέση να διαχειριστούν την αποτυχία τους. Το χαστούκι για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν γερό και ηχηρό.

Μπορεί όμως  να αποδειχθεί  και ευεργετικό, αν τους ταρακουνήσει, ενώ μια πιο ήπια ήττα ίσως να τους οδηγούσε σε εφησυχασμό. Καλύτερα να ξέρεις τι έχεις πάθει παρά να νομίζεις ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Με άλλα λόγια θα φανεί αν μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτό που είχε πει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει είναι το κουράγιο να συνεχίζεις». 

Κατά την άποψή μου το μήνυμα δεν το πήρε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το κομμάτι της κοινωνίας που ενδεχομένως ήθελε να τιμωρήσει τον Τσίπρα με αυτή την εκδικητική μανία του απατημένου ερωτικά που έχασε το αντικείμενο του πόθου και το όνειρό του. 

Οι λογαριασμοί του ΣΥΡΙΖΑ με την ιστορία προφανώς δεν έχουν κλείσει γιατί δεν μπήκε σε αυτή με κάρτα VIP. Είτε προσβλέπει στις επόμενες εκλογές είτε στο μέλλον, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει τώρα να ξεκαθαρίσει με όσα και όσους δεν ξεκαθάριζε γιατί δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί και να κακοκαρδίσει  συντρόφους. 

Το διακύβευμα δεν είναι το καταστατικό και η ευρυθμία του κόμματος αλλά η κοινωνία η οποία κινδυνεύει. Το ποσοστό που πήρε στις εκλογές επιβεβαιώνει πως είναι ηγέτης του προοδευτικού χώρου.

Σε αυτόν το χώρο να απευθυνθεί με ειλικρίνεια, να αναδιατάξει τις δυνάμεις και να επαναφέρει στο προσκήνιο τον λόγο για τον οποίο δημιούργησε το μεγάλο ρεύμα του 2015.

Δηλαδή την ελπίδα! Η ελπίδα είναι το νόμισμα του Τσίπρα, όχι το ευρώ των συντάξεων όσο ανακουφιστικό και αν είναι...

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.