H Πολιτική Συνοχής προσφέρει νέα μόνιμη στέγη στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αμυνταίου

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Του Γεωργούλα Σταύρου

Το Μουσικό Σχολείο Αμυνταίου ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί από το 2001 ως Μουσικό Γυμνάσιο Αμυνταίου (ΦΕΚ 1256/Β/27.9.2001) και ακολούθως ιδρύθηκαν και λειτουργούν και οι τάξεις του Ενιαίου Μουσικού Λυκείου Αμυνταίου (ΦΕΚ 1067/ Β/ 14.7.2004, ΦΕΚ 797/ Β/ 13.6.2005, ΦΕΚ 1090/ Β/ 10.8.2006).

Σκοπός της ίδρυσής του είναι η παροχή στους μαθητές/τριες της ευρύτερης περιοχής της δυνατότητας να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους στη μουσική, χωρίς να υστερήσουν παράλληλα ως προς τη γενική τους μόρφωση. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα σπουδών, που περιλαμβάνει τη διδασκαλία μουσικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων παράλληλα με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και τα μαθήματα των Κατευθύνσεων στο Γενικό Λύκειο. Οι μαθητές/τριες του Μουσικού Σχολείου διδάσκονται επιπλέον μαθήματα Μουσικής Παιδείας με έμφαση στην Ελληνική Μουσική Παράδοση και την Ευρωπαϊκή, κλασική και σύγχρονη μουσική, καθώς και ιστορία της Τέχνης και Θέατρο, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και δρώμενων όπως μουσικά σύνολα, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοί αγώνες κα.

Δυστυχώς, έως σήμερα το Μουσικό Σχολείο λειτουργεί σε ακατάλληλους χώρους του ΕΠΑΛ Αμυνταίου, δεσμεύοντάς τους από τη λειτουργία του εν λόγω σχολείου. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι ατομικής μουσικής εκπαίδευσης, που αποτελεί βασική προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου.

Με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης της ευρύτερης περιοχής αλλά και τη διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του εν λόγω σχολείου, ο Δήμος Αμυνταίου προχωράει στην υλοποίηση του έργου “Κατασκευή Μουσικού Σχολείου Αμυνταίου”, με χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, άξονας προτεραιότητας 11 – “Επένδυση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση”. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 6.589.608 ευρώ και καλύπτεται πλήρως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), με ορίζοντα υλοποίησης τον Δεκέμβριο του 2013.

Το συνολικό έργο διαιρείται σε δύο υποέργα. Το πρώτο περιλαμβάνει την ανέγερση νέου κτηριακού συγκροτήματος για τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου Αμυνταίου, σε έκταση συνολικής επιφάνειας 24.887,59 τμ, βόρεια του Αμυνταίου και δίπλα στον συνοικισμό Ανάληψης, σε πολύ μικρή απόσταση από την πόλη του Αμυνταίου. Στο συγκεκριμένο οικόπεδο υφίσταται και λειτουργεί ήδη το κτήριο του 1ου ΕΠΑΛ Αμυνταίου, στο οποίο μέχρι σήμερα συστεγαζόταν το Μουσικό Σχολείο.

Η πρόταση αφορά στην κατασκευή νέου διώροφου κτηριακού συγκροτήματος μόνο για το Μουσικό Σχολείο, με συνολική επιφάνεια 1.733,86 τμ και επιφάνεια ορόφων 2.622,79 τμ, συμπεριλαμβανομένης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και οικίσκου λεβητοστασίου. Το νέο κτηριακό συγκρότημα θα τοποθετηθεί στην νοτιοανατολική πλευρά του οικοπέδου.

Στο ισόγειο του διώροφου κτηρίου θα οργανωθούν βοηθητικοί χώροι και χώρος διεύθυνσης, είσοδος, υποδοχή, αίθριο, γραφεία καθηγητών, γραμματεία, θυρωρείο, χώρος εστίασης, παρασκευαστήριο, αποθήκες και χώροι υγιεινής, επιπλέον εργαστήρι εικαστικών, αίθουσα παραδοσιακών χορών και τρεις αίθουσες βοηθητικών μαθημάτων.

Στον όροφο περιλαμβάνονται αίθουσες ομαδικής και ατομικής διδασκαλίας, το εργαστήρι φυσικής – χημείας, τεχνολογίας – σχεδίων, εργαστήρι πληροφορικής και η βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο.

Στην πρόταση για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του σχολείου περιλαμβάνεται κατασκευή πεζοδιαδρομών, δημιουργία νέων υπαίθριων χώρων αθλητισμού, επιλογή κατάλληλων υλικών επιστρώσεων και φυτεύσεις δέντρων και θάμνων κατάλληλων για το κλίμα της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατασκευή του Μουσικού Σχολείου έχουν επιλεγεί υλικά, οι προδιαγραφές των οποίων εξασφαλίζουν υψηλή ποιότητα, αντοχή, ασφάλεια, είναι οικολογικά και διαθέτουν τα ανάλογα πιστοποιητικά.

Το δεύτερο υποέργο αφορά στην παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης για τη σύνταξη προμετρητικών τευχών οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών που περιλαμβάνονται στη μελέτη του έργου, ως προπαρασκευαστικό υποέργο. Η εκτέλεση των προμετρήσεων θα γίνει με βάση την αναλυτική τεχνική περιγραφή της μελέτης του έργου καθώς και τα οριστικά σχέδια της μελέτης.

Αναλυτικότερα το νέο κτήριο πρόκειται να στεγάσει χώρους εκπαιδευτικού και κοινωνικού τομέα οι οποίοι περιλαμβάνουν: ένα γραφείο διευθυντή, ένα γραφείο υποδιευθυντή, ένα γραφείο καθηγητών, ένα γραφείο γραμματείας/γενικού αρχείου, δύο χώρους υγιεινής καθηγητών, εννέα αίθουσες διδασκαλίας, ένα εργαστήριο Φυσικής/Χημείας, ένα παρασκευαστήριο, ένα εργαστήριο πληροφορικής, ένα εργαστήριο τεχνολογίας/σχεδίων, ένα γραφείο καθηγητή, δεκατέσσερις αίθουσες ατομικής διδασκαλίας, έναν χώρο φύλαξης μουσικών οργάνων, μία αίθουσα παραδοσιακών χορών, ένα εργαστήριο εικαστικών/αισθητικής αγωγής, μία αποθήκη, μία αίθουσα συναυλιών υποστηριζόμενη από σκηνή – προθάλαμο – φουαγιέ – δύο χώρους αποδυτηρίων – αποθήκη, μία βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο, έναν βοηθητικό χώρο, ένα κυλικείο και παρασκευαστήριο/χώρο φαγητού, υπόστεγο, υπαίθριους χώρους αθλοπαιδιών, χώρο γενικού αρχείου, γενική αποθήκη, χώρο φύλακα, δύο χώρους υγιεινής αγοριών/κοριτσιών, χώρους υγιεινής ΑμεΑ, δύο χώρους υγιεινής ορόφου, λεβητοστάσιο με αποθήκη καυσίμων και ανελκυστήρα.

Για τη σημασία του εν λόγω έργου για την κοινωνία του Αμυνταίου και την ευρύτερη περιοχή και τη συμβολή των χρηματοδοτικών εργαλείων της Πολιτικής Συνοχής στην υλοποίησή του μίλησε στην εφημερίδα “ηχώ” Φλώρινας ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Άνθιμος Μπιτάκης:

«Το Μουσικό Σχολείο Αμυνταίου, το κόστος κατασκευής του οποίου ανέρχεται περίπου στα 6.500.000 € και το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ σε ποσοστό 100%, θα αποτελέσει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή σχολική μονάδα 2700τμ. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει ένα κτιριακό συγκρότημα 2 ορόφων, που θα διαθέτει πέρα από τις αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες αναψυχής, ατομικής διδασκαλίας, εργαστήρια φυσικών επιστημών, εικαστικών, αποθήκες, αίθουσες διδασκαλίας παραδοσιακών χορών κα, χώρους κομβικούς για την εύρυθμη λειτουργία της δομής.

Προφανώς το συγκριμένο έργο είναι απαραίτητο για τον Δήμο Αμυνταίου, καθώς είναι το μοναδικό μουσικό σχολείου στον Νομό Φλώρινας, το οποίο θα συμβάλει, πέρα από την επαγγελματική διέξοδο στην αναζήτηση των μαθητών της περιοχής αλλά και του νομού, και στην αξιοποίηση ιδιαίτερα του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος που έχει η περιοχή μας. Γνωρίζετε όλοι ότι ο Δήμος μας είναι ένας πολυπολιτισμικός Δήμος, με πλούτο μουσικών ακουσμάτων και λαϊκής παράδοσης των ντόπιων κατοίκων, των προσφύγων του Πόντου, της Θράκης, της Μικράς Ασίας. Συνεπώς, όλο αυτό το πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής μας θα αναδειχθεί μέσα από τη συγκεκριμένη σχολική μονάδα. Παράλληλα θα αξιοποιηθούν ταλέντα της περιοχής που υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει μια εκπαιδευτική μονάδα πρότυπο για να αναδείξει αυτά τα ταλέντα.

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα και θα ολοκληρωθεί έως το 2023.

Μέχρι στιγμής το Μουσικό Σχολείο Αμυνταίου συστεγάζεται στο 1ο ΕΠΑΛ Αμυνταίου και, όπως καταλαβαίνετε, αυτό δημιουργεί αρκετά ζητήματα χώρων και ανάπτυξης δραστηριοτήτων. Yπάρχει μεγάλη γκάμα μουσικών οργάνων για τα οποία δεν υπάρχει ο χώρος για να αξιοποιηθούν. Η μη ύπαρξη κατάλληλης υποδομής ίσως αποτελούσε και έναν αποτρεπτικό παράγοντα φοίτησης. Κρίνουμε ότι η συγκεκριμένη σχολική δομή θα δώσει ώθηση στα ταλέντα να εστιάσουν στα ακούσματα και τις προτιμήσεις τους.

Η υποστήριξη αυτής της προσπάθειας από τον Δήμο Αμυνταίου έχει μεγάλη σημασία, καθώς το σχολείο βρίσκεται σε μια υποβαθμισμένη ακριτική περιοχή με ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση για τη χώρα μας. Οι νέες βελτιωμένες υποδομές θα αποτελέσουν το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάπτυξη πολιτισμικών συνεργασιών, προβάλλοντας έτσι το ελληνικό πνεύμα, ενώ παράλληλα θα γίνει η βάση ουσιαστικής συνεργασίας με άλλους φορείς, όπως το Ωδείο Φλώρινας και τα αντίστοιχα Ωδεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συνδέοντας ενεργά την εκπαίδευση με την κοινωνική πραγματικότητα.

Το νέο σχολείο, που θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει περίπου 180 μαθητές και θα απασχολήσει 35 καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, πέρα από το καθαρά οικονομικό αποτέλεσμα, θα παρέχει στους μαθητές του αύριο με ταλέντο στη μουσική τη δυνατότητα να μαθητεύσουν στο καλύτερο δυνατό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας τις σύγχρονες προδιαγραφές που απαιτούνται για την εύρυθμη συνέχιση της λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής.

Φυσικά η συμβολή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι καίριας σημασίας για την υλοποίηση του έργου σε έναν Δήμο με περιορισμένα ταμειακά αποθέματα, καθώς η χρηματοδότηση, όπως προανέφερα, είναι σε ποσοστό 100%. Σκοπός άλλωστε του Ταμείου είναι να συμβάλει στην άρση των ανισοτήτων μεταξύ του κέντρου της ένωσης και των Περιφερειακών και πιο υποβαθμισμένων περιοχών, κυρίως των Βαλκανικών χωρών. Συμβάλλει έτσι στην περιφερειακή ανάπτυξη των χωρών που ακολουθούν τον μέσο όρο διαβίωσης στα Βαλκάνια.

Μέσα από τα έργα αυτά επιτυγχάνεται η σύγκλιση και γίνεται πραγματικότητα ο στόχος για ισότητα σε κάθε επίπεδο μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών. Το ταμείο διασφαλίζει την πλήρη ισότητα και καθιστά εφικτά έργα τα οποία, χωρίς τη συμβολή του, θα αποτελούσαν ουτοπία για μικρούς περιφερειακούς δήμους, όπως ο Δήμος Αμυνταίου».

EURACTIV_ESPA
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.