Minas Gerais (Χρονογράφημα του Φοίβου Ιωσήφ)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Είναι μία από τις 26 ομόσπονδες πολιτείες της Βραζιλίας με έκταση 586.000 τετρ. χλμ. -4.5 φορές όση η Ελλάδα και πληθυσμό σχεδόν 20 εκατομ. κατοίκους. Πρωτεύουσα το Bello Horizonte-. 

Βρήκα ανηρτημένη στο διαδίκτυο μία φωτογραφία του παλιού φίλου Γιάννη Παπαρίδη από τον εγγονό του Νικόλα Παπαρίδη. Ο Γιάννης είχε μεταναστεύσει στην Βραζιλία το 1958. Ο εγγονός ψάχνει τις ρίζες του. Εκείνος με πληροφόρησε ότι μένει στην επαρχία Minas Gerais στην πόλη Machado.

Η συγκίνηση ήταν αυθόρμητη αλλά η περιέργεια για την Βραζιλιάνικη επαρχία άρχισε να βράζει από μόνη της. Αν το λέγαμε Εγγλέζικα θα το λέγαμε ως  General Mines και θα το μεταφράζαμε ως Γενικά ορυχεία, πολύ κοντά με τα Πορτογαλικά.

Φως φανάρι πως η λέξη General προέρχεται από την Ελληνική λέξη Γενικά. Έλα τώρα όμως που η δεύτερη λέξη είναι ελληνικότερη από την πρώτη.

Θυμόμαστε όλοι την μυθολογία που λέει πως ο Θησέας πήγε στην Κρήτη για να σκοτώσει τον Μινώταυρο στις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές του Βασιλιά Μίνωα. Εκεί δεν υπήρχε κανένας Μινώταυρος, απλά ήταν τόσες πολλές οι στοές ορυχείων που κάποιος πολύ εύκολα μπορούσε να χαθεί.

Ήταν βλέπετε τα πρώτα ορυχεία στον κόσμο και εξάγονταν από τα λιμάνια της Κρήτης που λέγονταν Μίνωες. Να λοιπόν που ο Βασιλιάς Μίνωας έχει δώσει το όνομά του σε μια πολύ μακρινή επαρχία της Βραζιλίας. Τσούπ, κατά μεσής της αχανούς Βραζιλίας η Ελλάδα υπερήφανη νονά ενός χώρου 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

Εμένα δεν μου κάνει εντύπωση, εδώ η Ελλάδα έχει δώσει όνομα σε όλες τις μεγάλες θάλασσες του κόσμου με το όνομα Ωκεανός- ωκεία ναύς- γρήγορο καράβι, γιατί δεν μπορείς βέβαια να διαπλεύσεις τον Ειρηνικό με μια μικρή ψαρόβαρκα, αυτό είναι αλήθεια. 

Τώρα σπουδαίο είναι να παρατηρήσουμε ότι και η πρωτεύουσα της επαρχίας έχει το Ελληνικό όνομα “Ωραίος  Ορίζων” – Bello Horizonte.

Δεν μας έφθανε δηλαδή το όνομα μιάς ολόκληρης επαρχίας θέλαμε σώνει και καλά να ονοματίσουμε και την Τρίτη μεγαλύτερη πόλη όλης της χώρας. Τυχαίο; Ε, βέβαια, ήτανε έτοιμοι να βάλουν Γερμανικό όνομα, ύστερα Περσικό αλλά τους κάθισε καλύτερα το Ελληνικό αφού σε όλον τον κόσμο τα ορυκτά λέγονται Ελληνικότατα Minerals.

Οι Κινέζοι που πουλάνε μέταλλα και ορυκτά γράφουν στα τιμολόγιά τους Metals and Minerals. Τι έχεις Γιάννημ, τι είχα πάντα.

Ελληνιδισμό, σπάνια αρρώστια αλλά και η μόνη αρρώστια προς όφελος του ασθενούς. Έτσι μετέδιδαν τη βαριά αρρώστια οι Έλληνες σε όλους τους λαούς της γής και έτσι μπόρεσε με τον Ελληνιδισμό να σηκωθεί ο πίθηκος από την τετράποδη στάση και να γίνει δίποδο.

Σπουδαίο φάρμακο ο Ελληνιδισμός, καταπολεμά, τον καπιταλισμό, τον σοσιαλισμό, τον φασισμό, τον θρησκευτισμό και μεταγλωτίζει στους ανθρώπους τον φωτεινό Ελληνισμό. Το μόνο φάρμακο συνεννόησης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Είναι η γλώσσα με το πιο όμορφο Λάμδα και το πιο ηχηρό Ρο. Καμμία άλλη γλώσσα δεν εκφέρει αυτά τα δύο γράμματα τόσο εύηχα και κατανοητά. Είναι αυτή η ευηχία των Ελληνικών συμφώνων που ανάγκασε τους λαούς να πάρουν ονόματα από την πάμφωτη Ελλάδα.

Δώσαμε και δίνουμε στην ανθρωπότητα νόημα ζωής και συνομιλίας, δείξαμε δρόμους επαφής και επικοινωνίας, καθιερώσαμε ως άνθρωποι και όχι ως τρομακτικά Θεϊκά όντα την άρθρωση και την κατανόηση. Αυτό δείχνει η επαρχία Minas Gerais και η πρωτεύουσά της Bello Horizonte. Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα!!!

Φοίβος Ιωσήφ

Φοίβος Ιωσήφ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.