«Oλοι, μα όλοι, όσοι ωροσκοπούν τον Aρη μελετώντας / και τον Kρόνο, τ’ αξίζουν το ματσούκι τους./» – Ηχωλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

«Oλοι, μα όλοι, όσοι ωροσκοπούν τον Aρη μελετώντας / και τον Kρόνο, τ’ αξίζουν το ματσούκι τους. /» (Λουκίλιος Γάιος, ρωμαίος ποιητής)

«Διάστημος αστρολόγος δεν προέβλεψε τα προβλήματά του με το… ΣΔΟΕ! Το γνωστό μέντιουμ είχε κάνει πολλές εμφανίσεις στην τηλεόραση και είχε επώνυμη πελατεία εδώ και χρόνια.Βρέθηκε να έχει 1.275.062 ευρώ αδήλωτα και θα κληθεί να καταβάλει στην Εφορία σχεδόν όλο αυτό το ποσό..»

Η είδηση, φυσικά δεν ξαφνιάζει ούτε εμένα αλλά ούτε και εσάς φαντάζομαι αγαπημένοι. Άλλωστε, ακούμε καθημερινά, πως οι εντατικοί έλεγχοι έχουν ξεσκεπάσει αρκετούς ακόμη, έμπορους, επιχειρηματίες καταστημάτων εστίασης και άλλους. Άλλο είναι το θέμα μου εμένα: Το γεγονός ότι κρατάει χρόνια ή μάλλον χιλιετίες αυτή η κολώνια.

Τουτέστιν οι αστρολόγοι δεν ανθούν μόνο στην μίζερη εποχή μας. Ανέκαθεν είχαν το κοινό τους και μάλιστα πολυπληθές και φανατκό. Δείτε, αγαπημένοι μου, τι θυμήθηκα διαβάζοντας την παραπάνω ειδησούλα
Μια ιστοριούλα που τη διέσωσε στις «Εκλογές» του ο Ιωάννης Στοβαίος, Μακεδόνας συγγραφέας του 5ου αιώνα μ.Χ. Και αυτή η ιστοριούλα είναι χαριτωμένη, όπως είναι όλες όσες έχουν ήρωα τον Διογένη τον Κυνικό. Ξέρετε ποιον Διογένη, αυτόν που προτιμούσε να μένει σε ένα πυθάρι και τριγύρναγε με το φανάρι του αναζητώντας τον .. άνθρωπο!

Γράφει λοιπόν ο Ιωάννης ο Στοβαίος (Πρώτα το αρχαίο κείμενο): «Διογένους. Αστρολόγου δε τινος κατ’ αγοράν επιδεικνύντος έν τινι πινακίω καταγράφους τους αστέρας, και φάσκοντος ότι ούτοί εισιν οι πλανώμενοι των αστέρων, επακούσας, Μη ψεύδου, είπεν, ω εταίρε· ου γαρ ούτοί εισιν οι πλανώμενοι, αλλ’ ούτοι, δείξας αυτώ τους παρακαθεζομένους».

Η μετάφραση τώρα, είναι του Νίκου Τούση, από το βιβλίο «Διογένης ο Κυνικός» (Εξάντας, 2001): «Κάποτε ένας αστρονόμος έδειχνε στην αγορά μια πλάκα πάνω στην οποία υπήρχε ένα σχεδιάγραμμα των αστέρων και έλεγε ποιοι είναι οι πλανώμενοι. Ακούγοντάς τον ο Διογένης, είπε: “Μη λες ψέματα, φίλε. Δεν είναι αυτοί οι πλανώμενοι, αλλά τούτοι εδώ”. Και του έδειξε τους παριστάμενους». Ο φιλόσοφος, αγαπημένοι μου, είναι δύσπιστος με τον σχεδιαστή των ουρανών και δεν διστάζει να ειρωνευτεί καταπρόσωπο -όπως το συνήθιζε άλλωστε, σαν ελεύθερος άνθρωπος που ήταν- και αυτόν και όλους όσους τον άκουγαν. Παίζοντας δε με την λέξη « πλανώμενοι» κάνει τον σαρκασμό του πιο τσουχτερό.

«Πλανώμενοι» είναι οι περιπλανώμενοι (εξού και οι πλάνητες ή πλανήτες αστέρες), είναι όμως και οι παραπλανώμενοι ή αποπλανώμενοι – οι εξαπατώμενοι. Ο Διογένης λοιπόν θεωρεί τον αστρονόμο απατεώνα, «πλανολόγο» στα αρχαία (ο εξαπατών διά λόγων), και τον αντιμετωπίζει σαν «πλανοτρόπος» (ο τρέπων σε φυγή την πλάνη).

Υπάρχει, άλλωστε και μια άλλη ιστορία, καταγεγραμμένη από τον Διογένη Λαέρτιο, που μας λέει ότι δυσφορούσε με τη «μετεωρολογία». Λέει : «Μιλούσε κάποιος για τα ουράνια σώματα και ακούγοντάς τον ο Διογένης τού είπε: “Μπα! Και πότε μας ήρθες από τον ουρανό;”»Ο Διογένης δηλαδή με το φανάρι του, εκτός, από άνθρωπο, ζητούσε και αυτόπτη μάρτυρα.

Αν λοιπόν, αγαπημένοι μου, ο Διογένης φερόταν έτσι στους αστρολόγους του καιρού του, εύκολα φανταζόμαστε προς ποια κατεύθυνση θα εξαπέλυε το φημισμένο φανάρι του αν τύχαινε να βρεθεί, θαύμα θαυμάτων, μπροστά σε μια τηλεοπτική συσκευή και άκουγε κάποιον ή κάποιαν, ειδικό της περιπλάνησης των αστεριών στο στερέωμα και, της παραπλάνησης των αφελών. Αν άκουγε δηλαδή έναν αστρολόγο, χωμένο μέσα στο κουτί, να προμαντεύει τη μοίρα των ανθρώπων, μαζικά, με βάση «των άστρων τις μακρινές επιρροές» και τα ζώδια.

Ευτυχώς για τη δική μου τηλεόραση, κρατούσα στα χέρια μου μόνο ένα στυλό διαρκείας και όχι φανάρι όταν άκουσα πως οι έρευνες του ΣΔΟΕ αποκάλυψαν ότι κάποιος αστρολόγος (διάσημος, του κουτιού) είχε αποφύγει να δηλώσει στην εφορία τα κέρδη μιας δεκαετίας, ύψους 1.275.062 ευρώ.

Για να το κάνουμε λιανά, πολλαπλασιάζουμε επί 340 (έτσι δεν συνηθίζαμε μια φορά κι έναν καιρό, όταν ίσχυε ακόμα η αναλογία ευρώ δραχμής;), οπότε προκύπτουν 433.521.080 δραχμές, κάτι λιγότερο από μισό δισεκατομμύριο δηλαδή. Για να μην του φάμε το δίκιο, είχε καλή συντροφιά ο αστέρας μας, έτσι όπως περιπλανιόταν στα ουράνια της ευτυχίας και της δόξας με μεγάλη ταχύτητα φοροδιαφυγής. Οι πελάτες του δεν ήταν ότι κι ότι, ήταν γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, αγρότες, ακόμα και μια υπάλληλος ΔΕΚΟ με έσοδα 2,19 εκατ. ευρώ, τα οποία τα είχε αποκτήσει σε μια προφανώς πολύ κουραστική δωδεκαετία.

Όλοι αυτοί είχαν σίγουρα ζητήσει πολλές φορές τη… βοήθεια του αστρολόγου μας και τον είχαν χρυσοπληρώσει για να τους αποκαλύψει ίσως, αν η πολιτική τους καριέρα θα έχει αίσιο τέλος, αν θα βρουν το τέλειο ταίρι, αν τους απατά η γυναίκα τους, σε ποιον αριθμό του Εθνικού Λαχείου να ποντάρουν, ποιον Τζόκερ να διαλέξουν και τι να παίξουν το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, άσσο, διπλό ή ασσόδυο. Αστεία πράγματα!

Αν ο αστρολόγος ήταν τόσο ικανός και μπορούσε να προβλέψει, σίγουρα δεν θα παρέδιδε τα κλειδιά του παραδείσου σε κανέναν, όποια αμοιβή κι αν του έταζε. Και φυσικά θα προστάτευε τον εαυτούλη του, και τα 1.275.062 ευρουλάκια του, μαντεύοντας ότι μια μέρα των ημερών θα τον κάνουν τσακωτό. τα γεράκια του ΣΔΟΕ.

Αλλά, όπως πάντα, το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε όποιον πουλάει γνώση του μέλλοντος και φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες. Το πρόβλημα είναι οι αναρίθμητοι πρόθυμοι που προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις και από κάθε μορφωτική βαθμίδα να αγοράσουν τις υπηρέσίες του.

Δεκάδες και δεκάδες έμποροι και εμπόρισσες των ουρανίων μυστικών, της χαρτομαντείας, του καφέ, της τεϊομαντείας, της γιαουρτομαντείας, και κάθε άλλης οιωνομαντείας, αλλά και δεκάδες έμποροι κάθε είδους ελπίδας, που πουλάνε από αντικαρκινικά φάρμακα μέχρι άμεση πρόσληψη σε εργασία περιοπής ή και πλούσιο γάμο, λύνουν δίχως κόπο το βιοποριστικό τους πρόβλημα, ποντάροντας στη μεγάλη αφέλεια, την ευπιστία, την ανάγκη κάποτε,και τα αδιέξοδα, που ξέρουμε ότι παγιδεύουν το μυαλό.

Συνηθίζουμε να λέμε, πως η αστρολογία είναι η μεταφυσική των ανοήτων. Ότι ειδικά σε περιόδους κρίσης, ανασφάλειας, γενικευμένου φόβου για το σήμερα και για το αύριο, ο έρωτας για τον ανορθολογισμό, και τον παραλογισμό και μοιρολατρεία, εκδλώνεται σαν επιδημία, αποκτά γνωρίσματα κυρίαρχης θρησκείας.

Τότε ακριβώς, αποκτούν ισχύ οι κάθε λογής προφήτες. Υπάρχουν βέβαια τρόποι για να λυθούν αυτά τα μάγια. Ένας τρόπος, όχι πνευματικός ή πολιτικός, μάλλον, θα τον έλεγα….. χειρωνακτικό, είναι αυτός που τον πρότεινε, τον 1ο αιώνα μ.Χ., ο καυστικός, σατιρικός Ρωμαίος ποιητής Λουκίλιος Γάιος,.

Προσωπικά δεν τον συνιστώ, όμως σας το δίνω εδώ, έτσι απλά για… φιλολογικούς λόγους μεταφρασμένο: «Oλοι, μα όλοι όσοι ωροσκοπούν τον Aρη μελετώντας / και τον Kρόνο, τ’ αξίζουν το ματσούκι τους. / A, δεν θα αργήσω, θα τους δω καλά να το μαθαίνουν / τι κάνει ο ταύρος και τι δύναται ο λέων».

Με αγάπη εύα

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


One thought on “«Oλοι, μα όλοι, όσοι ωροσκοπούν τον Aρη μελετώντας / και τον Kρόνο, τ’ αξίζουν το ματσούκι τους./» – Ηχωλόγιο

  • 26/01/2020, 21:18
    Permalink

    ωραιο άρθρο! δηλαδή, οι σημερινοί άνθρωποι, σε μεγάλο ποσοστό, θρησκεύουν όπως θρήσκευαν οι άνθρωποι της αρχαιότητας ή όπως θρησκεύουν στην υποσαχάρεια Αφρική και στον Αμαζόνιο…

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.