Oυ δύνασθε Θεώ δουλεύειν και μαμωνά (Ματθαίος 6,24) – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Είναι βέβαιο πως η Αγία Γραφή μάλλον θα μείνει ξεχασμένη στις μητροπόλεις, αφού από προχθές έχουν βγει τα τεφτέρια και κάποιοι μητροπολίτες ακονίζουν μαχαίρια. Αλλά είναι αδύνατον σχεδόν για όλους -ακόμα και για όσους δεν θρησκεύονται- ακούγοντας όλες αυτές τις μέρες μητροπολίτες να ολοφύρονται για «την περιουσία μας» και ιερείς να ξεκινάνε πόλεμο για τη μισθοδοσία τους, να μη θυμηθούμε εκείνη τη ρήση του Ματθαίου:

«Oυδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν· ή γάρ τον ένα μισήσει καί τον έτερον αγαπήσει, ή ενός ανθέξεται καί του ετέρου καταφρονήσει. Oυ δύνασθε Θεώ δουλεύειν και μαμωνά» (Mατθ. 6,24)

«Κανένας δεν μπορεί να υπηρετεί δύο κυρίους· επειδή, ή τον έναν θα μισήσει και τον άλλον θα αγαπήσει· ή στον έναν θα προσκολληθεί και τον άλλον θα καταφρονήσει. Δεν μπορείτε να υπηρετείτε τον Θεό και τον Μαμωνά».

O ευαγγελιστής τα έλεγε αυτά, αλλά τον χωρίζουν σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια από όσα διαδραματίσθηκαν στη Μονή Πετράκη, όπου έγινε η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Λογάριασε, λοιπόν, χωρίς τον ξενοδόχο ο πρωθυπουργός όταν πίστεψε ότι θα περάσει χωρίς προβλήματα το σχέδιο συμφωνίας για το Εκκλησιαστικό.

Επίσης έπαιρνε τοις μετρητοίς όλα όσα τον διαβεβαίωνε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, ότι έχει δηλαδή εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία στην ιεραρχία. Εμπιστεύτηκε την ηγεσία της εκκλησίας ο Τσίπρας και έκανε ένα μεγάλο λάθος. Εντάξει, δεν ήξερε, δεν ρώταγε; Ο Ιερώνυμος πάλι επέλεξε να κρατήσει την προσφιλή στον χώρο του οπορτουνιστική στάση γιατί τρόμαξε από τις αντιδράσεις. Καλά, τι περίμενε; Ότι θα το περάσει τούτο το ποτάμι χωρίς να βρέξει τα πόδια του;

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, το «όχι» στο μισθολογικό των κληρικών ήταν ομόφωνο. Πράγμα που σημαίνει ότι συμφώνησαν σε αυτό το «όχι» και ο αρχιεπίσκοπος και οι μητροπολίτες που συμμετείχαν στην επιτροπή που είχε καταλήξει στο τελικό σχέδιο.

Εν τέλει, ποιος κορόιδεψε ποιον; Ποιος πούλησε στον άλλον φύκια για μεταξωτές κορδέλες; Είναι προφανές ότι δεν το έκανε ο Τσίπρας. Άλλωστε, η κακή μέρα από την αρχή είχε φανεί. Το σχέδιο, έτσι όπως ανακοινώθηκε, δεν το έφτιαξε η κυβέρνηση. Ήταν το αποτέλεσμα των συζητήσεων που έγιναν ανάμεσα στις δύο πλευρές και σαν τέτοιο κατατέθηκε στη συνέντευξη Τύπου από τον πρωθυπουργό, χωρίς ο Ιερώνυμος, ο οποίος ήταν παρών, να διατυπώσει, ούτε καν ψιθυριστά, έναν αντίλογο ή μια διαφωνία.

Τώρα, μεταξύ μας, βλέποντας τις αντιδράσεις του Συνδέσμου Κληρικών, και των επικεφαλής, αναρωτιέσαι τι σχέση μπορεί να έχουν όλοι αυτοί με τον ιδρυτή της θρησκείας που υπηρετούν. Ορισμένοι μάλιστα δεσποτάδες, βλάσφημοι που παρίσταναν τους ευσεβείς, είχαν πιάσει στασίδι στα τηλεοπτικά παράθυρα και υπονόμευαν με την εμπρηστική ρητορική τους το αγαπητικό μήνυμα του χριστιανισμού.

Όμως, δεν ήταν μόνο ο αρχιεπίσκοπος που άλλαξε ρότα. Και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλαξε θέση. Είναι γνωστό πως ήταν θετική η πρώτη αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έγινε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση στο μέγαρο Μαξίμου.

Οι συντάκτες του δελτίου τύπου, που υποθέτω πως ήταν σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο χαιρέτισαν την προσπάθεια, αλλά διεκδίκησαν για λογαριασμό του κόμματός τους την πατρότητα της ιδέας. Φαίνεται πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπολόγισε και αυτός χωρίς τον ξενοδόχο. Όπου, στη δική του περίπτωση, οι… ξενοδόχοι ήταν τρεις και κινήθηκαν συντεταγμένα: η ακροδεξιά φράξια του κόμματός του, οι φανατικοί της Εκκλησίας και τα δεξιά μέσα ενημέρωσης.

Οι ακροδεξιοί της Ν.Δ και οι γνωστοί δημοσιολόγοι, θεομπαίχτες με πλάκα τα γαλόνια, με τον φανφαρόνικο ακτιβισμό τους έστειλαν μήνυμα στην ηγεσία της Ν.Δ. και τον έκαναν τον Μητσοτάκη να λιποψυχήσει. Έτσι, σάλπισε άτακτη υποχώρηση, ενισχύοντας την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι είναι αιχμάλωτος.

Όπως με το Μακεδονικό, έτσι και με το Εκκλησιαστικό, ο κ. Μητσοτάκης ακύρωσε τον εαυτό του. Πέταξε στον Καιάδα τις φιλελεύθερες αρχές του και συνθηκολόγησε για να μη δυσαρεστήσει ένα κομμάτι του δεξιού ακροατηρίου. Δυστυχώς, ο κ Μητσοτάκης κατηγορεί τον Τσίπρα ότι κάνει τα πάντα για να μείνει στην καρέκλα της εξουσίας, ωστόσο δεν διστάζει να μετέλθει όλα τα μέσα προκειμένου να κάτσει αυτός στην ίδια καρέκλα.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.