O Φλωρινιώτης Περικλής Μήτκας πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Από τη Θεσσαλονίκη θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Περικλής Α. Μήτκας, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, και πρύτανης στο ίδιο ίδρυμα, ο οποίος προτείνεται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την προεδρία της ΕΘΑΑΕ.

Η πρόταση κατετέθη από την υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως στο υπουργικό συμβούλιο που ολοκληρώθηκε νωρίτερα.

Η ΕΘΑΑΕ, όπως θεσμοθετήθηκε με νόμο που ψηφίστηκε προ ημερών, έχει σημαντικές αρμοδιότητες πολλές εκ των οποίων ασκούσε έως τώρα ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας.

Την εισήγηση της κ. Κεραμέως αποδέχθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας, όπως προβλέπει ο νόμος 4653/2020 που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, θα ακολουθήσει η υποβολή της πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου προς την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να αποφασίσει κατόπιν ακρόασης του προτεινόμενου.

Το βιογραφικό του Περικλή Μήτκα

Ο Καθηγητής Περικλής Μήτκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλώρινα. Αποφοίτησε το 1985 από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Syracuse University, Syracuse N.Y. ΗΠΑ, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό  δίπλωμα και στη συνέχεια διδακτορικό δίπλωμα σε Computer Engineering. Έχει λάβει υποτροφίες, βραβεία και διακρίσεις.

Το 1990 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Colorado State University των ΗΠΑ και κατόπιν, το 1996, Αναπληρωτής Καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Από το 1999 υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής και από το 2006 ως Καθηγητής στο ΑΠΘ.

Στην πολυετή ερευνητική και διδακτική συνεργασία του με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού περιλαμβάνεται το University of Pennsylvania (επισκέπτης Καθηγητής), το Vrije University of Brussels (επισκέπτης ερευνητής) και το Syracuse University (βοηθός Καθηγητή).

Διαθέτει πλούσιο διδακτικό, συγγραφικό και ερευνητικό έργο, πολυάριθμες συμμετοχές σε συνέδρια και έχει συντονίσει πλειάδα ανταγωνιστικών ερευνητικών έργων στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Μαζί με συνεργάτες του, συμμετείχε στην ανάπτυξη διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και έχει αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Διαθέτει εκτενές διοικητικό έργο, καθώς από το 2002 έως σήμερα έχει αναλάβει σημαντικά αξιώματα.

Πιο αναλυτικά:

Έχει διατελέσει από το 2014 έως το 2019 Πρύτανης του ΑΠΘ, Πρόεδρος ΔΣ της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης, Πρόεδρος ΔΣ της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας, Πρόεδρος ΔΣ του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών και εκπρόσωπος της Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων στην Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Από το 2018 έως το 2019 ήταν Πρόεδρος της Ένωσης Βαλκανικών Πανεπιστημίων και από το 2018 διατελεί Πρόεδρος του Δικτύου Πανεπιστημίων Μαύρης Θάλασσας.

Από το 2017 έως το 2018 ήταν μέλος του Προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Από το 2011 έως το 2013 διατέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μέλος της Συγκλήτου του ΑΠΘ και της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής.

Από το 2010 έως το 2014 υπήρξε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Δικτύων, Επικοινωνιών και Πληροφορικής, και από το 2012 έως 2013 διατέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής για την ακαδημαϊκή αναδιοργάνωση του ΑΠΘ.

Επίσης, έχει διατελέσει εκπρόσωπος του ΑΠΘ στο ΔΣ της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης (2013-19), καθώς και μέλος πολλών άλλων Επιτροπών.

Επιπρόσθετα, από το 2001 έως το 2014 ο Καθηγητής Π. Μήτκας συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, στο οποίο διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής, ενώ από το 2006 έως το 2010 συμμετείχε στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας ως μέλος και κατόπιν Πρόεδρος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του νεοσύστατου Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, καθώς και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου.

Πηγή: kathimerini.gr

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *